HTML

Louie the purple horse

Nem kell sietni. Raerunk. Majd en szepen, lassan okosan megirom.Online asztalfiok. Ugysem ertene senki, de azert olvassak csak el, ne csak nekem fajjon. Aki hirdetni akar szerény látogatottságú rétegblogomon küldjön üzentet. Megyegyezünk.

Friss topikok

  • Dworkyll: És az élet utolérte az irodalmat, lett Lidl a Csalogány utcában :) (2022.09.03. 23:52) A belbudai Lidlben
  • törzsmókus: az a durva, hogy az eus forrásokból meg a világgazdaság növekedéséből azóta is húzzák. de legalá... (2021.02.22. 08:43) Berlusconi legalább elkurvázná
  • Manfréd Sipeki: Én igényelném a részletes leírást az "beszélgetés az apóssal témakörben". Rég röhögtem ennyit. (2015.09.24. 11:47) Gyertek hegeszteni
  • GutBesserWasser: Azért ne nézzük le teljesen a melósokat. Mondom ezt mérnökként, aki sokat "jártassa" a száját, vis... (2013.05.17. 10:20) Politikaikag korrekt dürrögés
  • vészmadár (pica pica): állat:) (2013.04.11. 14:53) Alejandro de los Ingredientes: INCI szerint

Linkblog

Facebook

Tha-nya-shi sushi

2011.01.11. 00:27 Professor Pizka

Ezt a különleges szusi fajtát egy Japánnal egykor és a szebb jövőben határos országban készítik az arra lakó szamurájok.

A sushi szertartás reggel kezdődik, ilyenkor a rangidős szamuráj megfeni tantóját, míg a töbiek az asszonyok által odakészített szakét fogyasztják. Égi patrónusokhoz imádkoznak hangos kiáltásokkal, egymás nevét is kántálva. (Sanadora szan! Ishten-ishten! Hai! De jó erős! Joshiba' szan! Ishten-ishten! Hai! De finom! Gyurika szan! Ishten-ishten! Hai! Na! Munkara!)

A tantó tartó szamuráj ekkor a speciális, iszapban dagonyázó halat nyaki-szuri technikával leküzdi. A halat ekkor felboncolják, melynek részleteire most nem térünk ki szegényes japán szókincsünk miatt. Az elejtett hal bizonyos részei mérgezőek, ezért feldolgozás során további szake-adagok elfogyasztására kerül sor, szertartásosan. A szamurájok gyakran túlvédett állapotba kerülnek, ezért a szertartás középső harmadában a feleségek veszik át a szertartás vezetését.

A rizs minősége különösen fontos. A fényezetlen B fajtájú különleges (japonica!!!) rizs csak ebben a Japánnal egykor és a szebb jövőben határos országban kapható. A rizs kíméletesen, lassan fő, csakúgy mint a halvér, melyhez különlegesen finomra vágott hagymát adnak. Mivel a Japánnal egykor és a szebb jövőben határos ország néhány évtizedre kénytelen nélkülözni tengerpartjait, az alga- és tengeríhínár ellátás átmenetileg akadozik, ezért ez a tradícionális sushi-fajta a hal saját belében készül el. A hagyományos tekercselést mára felváltotta egy töltőgép használata, amelyet a sógunok udvarában használatos petárdavetőből, illetve a sógunok udvarában álló kei-carok főfékhengeréből alkottak meg az évszázadok során. Első említése a Gó rin no só című műben olvasható. A készítés során alkalmazott edények a bonyhádi zománcáru mestereknél készülhetnek kizárólag.

A sushi belsejében a máj, a hagyma és a vér az egyes daimjók házainál más-más arányban kerül a sushiba.

Aki a sushi szertartás közben akár a sushi, akár a szake elfogyasztását megtagadja, ronin lesz és szepukut kell elkövetnie.

2 komment

Címkék: gasztronómia

A bejegyzés trackback címe:

https://raerunk.blog.hu/api/trackback/id/tr162575654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.11. 08:47:34

Kandisznót öltek,
Pálinkát leheltek rám,
Fagyos hajnal kelt.

Basho

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.11. 10:08:44

ugyanez japanul:

Sake wo nomu
Buta wo korosu no
Samui asa
süti beállítások módosítása