HTML

Louie the purple horse

Nem kell sietni. Raerunk. Majd en szepen, lassan okosan megirom.Online asztalfiok. Ugysem ertene senki, de azert olvassak csak el, ne csak nekem fajjon. Aki hirdetni akar szerény látogatottságú rétegblogomon küldjön üzentet. Megyegyezünk.

Friss topikok

  • Dworkyll: És az élet utolérte az irodalmat, lett Lidl a Csalogány utcában :) (2022.09.03. 23:52) A belbudai Lidlben
  • törzsmókus: az a durva, hogy az eus forrásokból meg a világgazdaság növekedéséből azóta is húzzák. de legalá... (2021.02.22. 08:43) Berlusconi legalább elkurvázná
  • Manfréd Sipeki: Én igényelném a részletes leírást az "beszélgetés az apóssal témakörben". Rég röhögtem ennyit. (2015.09.24. 11:47) Gyertek hegeszteni
  • GutBesserWasser: Azért ne nézzük le teljesen a melósokat. Mondom ezt mérnökként, aki sokat "jártassa" a száját, vis... (2013.05.17. 10:20) Politikaikag korrekt dürrögés
  • vészmadár (pica pica): állat:) (2013.04.11. 14:53) Alejandro de los Ingredientes: INCI szerint

Linkblog

Facebook

Központi Egyetemellátó Vállalat

2011.08.03. 08:34 Professor Pizka

Ma nem akartam semmit írni, dehát az élet ilyen: felsőoktatási reformtervezet szivárgott ki. A felsőoktatást reformálni kell, pontosabban reformálni kellett volna ezelőtt harminc évvel. Azóta mindig, mindenki belevág, de számos érdek ütközése végül mindig valami mutyihoz vezet. Az oktatás és a sport maradt az a két terület, ahol nagy hangon bevezetett félreformok még mehetnek, az összes többi helyen vagy a multicégek, vagy az általános nihil már átvette a terepet. Talán az ország lelkének hiányzik, hogy az állam fenntartson valamit a nihil és a multicégek között, amelyre lehet használni a "világhírű magyar" eposzi jelzőket.

Mivel reformtervezet szivárgott ki, nincs más dolgunk, mint hogy levegyük a polcról a "Nota bene" című latinidézet-gyűjteményt, amely a "qui prodest" mondásnál van kitörve. Na vajon ez kinek lesz jó, ki bulizta ki magának? Számos ordító marhaság mellett felsejlik a Központi Egyetemellátó Vállalat rémképe, amely a büfétől kezdve a golyóstoll-beszerzésen át majd központilag ellátja az egyetemeket, ezáltal "biztosítva a hatékonyságot".

Természetesen én egy rohadt kommunista provokátor vagyok, amikor arra gondolok, hogy egy ilyen központi mamutból annyit lehet lopni, amennyi csak jólesik, és a felsőoktatási költségvetés 10-20%-át nyugodtan rászámolhatjuk.

A tervezet persze érint néhány régen folyamatban levő dolgot (a főiskolák átállítása a szakképzésre) de az egész valahogy olyan naftalinosan régi. Hogy mi hiányzik?

Annak a felfogása, hogy normális felsőoktatást fizető hallgatókkal (mindegy, hogy a saját vagy az állam pénzét adják oda az egyetemnek), versenyző, autonóm intézményekkel lehet csinálni. Ami nem ez, az nem felsőoktatás, hanem intézményfenntartás. Népkonyha, melegedő.

A tervezet szerint ugyanaz a szak viszont ezentúl csak állami, vagy csak költségtérítéses lehet. Ha máshol nem, itt megszűnik az egyetemi autonómia, ez ugyanis beteszi az ajtót a "slágerszakoknak" . Nyilván senki sem fogja sajnálni a kismillió kommunikáció szakot és társait. Kérdés, hogy a pesti, debreceni, pécsi, szegedi fizetős orvosképzések, a BME néhány mérnök-képzése majd hogy fog erre reagálni. És mivel fogja az egyetem korrigálni azt a bevétel-kiesést, ami abból lesz, hogy a slágerszakra özönlő fizetős diákok tandíjára nem számíthat?

A tervezet - ha igaz - azt is magában hordozza, hogy ha ezentúl valaki együtt akar működni egy magyar egyetemmel vagy főiskolával, szinte kötelezően a minisztériumhoz kell majd fordulnia. Ha a támogatás intézményfenntartási jellegű, akkor az állam egy kőrakást, meg a benne üldögélő hivatalnokot támogatja, amint abban már óriási rutinja van, más sóhivataloknál.

Kizárja a tervezet azt az alapvető célt, hogy a felsőoktatás a középméretű vállalkozások partnere, a kisvállalkozások segítője legyen. Jobb helyeken a felsőoktatásban jelen levő szakértelmet ugyanis bizonyos feltételek mellett igénybe lehet venni magáncélokra. Ennek a tere pedig nem az, hogy az egyetem erőforrásait fusiba' használjuk, hanem olyan megállapodások, szövevényes kapcsolatok, ahol egy-egy kutatást, modell-projektet, tanácsadást meg lehet rendelni az egyetemtől. Olyan oktatás, ahol hatni lehet arra, hogy helyben kit és mit képezzenek.

Az új tervezet azonban úgy tűnik a Szalay utcából akarja irányítani azt, hogy mit csinál a magyar oktatás, mondjuk Gödöllőn vagy Sopronban. Persze lehetnénk cinikusak és mondhatnánk azt, hogy itt legfeljebb az Audi és a Mercedes fog kopogtatni, mert nekik elegendő a lobbierejük ahhoz, hogy itt is keresztülverjék, amit akarnak.

A többieknek pedig az lesz a lehetőség, hogy a felsőoktatás még jelen állapotában is túl nagy ahhoz, hogy bárki központilag irányítsa, tehát vissza fog jönni a nyolcvanas évek melléküzemág világa, a központi irányítás "behazudása" mellett a központi erőforrás kreatív ellopásával (az intézményfenntartási keretből lopni egy magyar rektornak kézügyességi kérdés)

Megy majd az ügyeskedés, és végülis kialakul az "egészséges" szimbiózis, anikor a csillagászati kutatást lekönyvelik három tonna diszperzitnek és nyolc tonna pétisónak, a tangazdaságba, a tangazdaság ebből megkap tíz százalékot, amiből ötöt kiosztanak a fiatal kollegák közt, ötből meg vesznek egy új bőrganitúrát a dékániba. 90%-ból megveszik azt a csillagászati műszert, amiből be lehet szállni a nemzetközi kutatásba, de mivel a bepályázott pénzt úgyis a központi kassza nyeli le,  a jövő évre tervezni kell heti olajcseréket a tangazdaság traktorjain, vagy megfuttatni az egészet a Központi Egyetemfenntartó Vállalat mignon-beszerzésein, természetesen a helyi komisszár új Mercijébe beleadva az illő százalékot.

Amíg azonban a kínai gazdaság potenciálja miatt a világ megtanulta a kínai társadalmi rés üzleti rituálékat, és a ramadán idejére az OPEC képviselőinek nem szervez munkaebédet, a híres hegedűművész tiszteletére rendezett vacsorán nem szolgál fel disznóhúst, nagy kérdés, hogy a hendikepes magyar felsőoktatás kedvéért nekiáll-e majd a világ kreatív könyvelést és nagyüzemi okirat-hamisítást tanulni. Szerintem nem.

13 komment

Címkék: felsőoktatás szaleforeléner

A bejegyzés trackback címe:

https://raerunk.blog.hu/api/trackback/id/tr413122099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

juditmanó 2011.08.03. 08:58:24

Professzorom, az a baj, hogy ez túl valóságszerű, nem tudok még mosolyogni sem, félek, igazad lesz :(

Nadiposzi (törölt) 2011.08.03. 13:19:05

A vége felé leírt példázatod valós, már most így működik. A tanszékek/egyetemek nagy része már bebizonyította, hogy van élet a halál után.
Pályázz valami szarra, nyerj, mindegy hogy OTKA, EU, TÁMOP, bármi megfelel. Outputként adj valami olcsón előállítható, vagy már régóta meglevő, de átcsomagolt szart le, mindegy mit, csak beszopják a revizorok, a különbözetből meg működik a tanszék úgy-ahogy. Van pénz státuszt adni egy-két fiatal oktatónak, kifizetni egy-két tehetségesebb arc útiköltségét egy konferenciára - hogy az egyetem legalább halványan jelen legyen a nemzetközi placcon, ilyesmik. A gond ezzel már most is az, hogy nehéz egy ekkora mamut intézményben pályázni, mire valami átfut a szükséges aláírásokon, jóváhagyásokon, az két hét, hogy a hatásköri töketlenkedéseket ne is említsem. Kurva jó lesz efölé még egy pesti kormányvalag, az nagyon hiányzik még.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.08.03. 13:23:31

@Nadiposzi: hogy is mondjam...azt a részt én is ébren álmodtam... hozzátok be kollegák holnap az otkás laptopokat, jön a revízió!

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.03. 14:15:09

@Nadiposzi: Arról nem is beszélve, hogy a "pesti kormányvalag" valószínűleg abba is bele fog szólni, melyik fiatal oktató kapja meg azt a státuszt, és melyik arc elég tehetséges ahhoz, hogy kiutazhasson a konferenciára.

Nadiposzi (törölt) 2011.08.03. 15:09:12

És még valami, amit nem egészen értek. Azt mégis hogy gondolták, hogy eldöntik hol lehet államilag finanszírozott képzést indítani, és hol lesz csupán költségtérítéses? Mondjuk az ELTE képzi az államilag finanszírozott jogászokat, a vidéki egyetemek vegyék fel a költségtérítésre jelentkező resztlit? Kisebb szakoknál, szakmáknál (pl. régészet) ez egyet jelent a vidéki egyetemek kinyírásával. Sokkal tisztább lenne bezárni az egyetemi kapacitások 70%-át, de ezt face to face még Mao elvtárs se merte megtenni.
Kulturális forradalom ez a javából, nesze neked Keleti Szél!

noirp 2011.08.03. 17:58:01

(ssssss....befutó, kapcsolási zaj, átmágneseződött gagyi szalag [ezt kaptuk])
--Jogász nem kell egy darab se hülyegyerek, mert lesznek népbíróságok.
--Orvos se nem kell. Ha fáj, imádkozzál, lehetőleg katolikailag. A rossz fogadra madzagot kötsz és rába...d az ajtót oszt jónapot.
--Tanár? Nem kell az se. Ott a plébános. Különben is, a tanárok csak rinyálni tudnak. A gyereket majd verem én, nyugika.
--Mérnök nem kell, termelni és építeni a közmunkások fognak... Mi? Hogy gyógyszergyárat? Haggyámá,gyógyszergyárat a faszt, stadiont.
--Régész, úbazmeg, abból egy darab nem kell. Azoktól nem halad a villa-, pláza-és autópályaépítkezésünk, ecsém.
--Mit vartyogsz má...Biológus? Menj a pi..., azok mind grínpíszesek, bicikliutat meg ilyeneket akarnak. Kellenek a francnak. Mi? Miva'? Élelmiszerellenőrzés? Lázas vagy? Te is le akarsz bukni, hogy a hűtőházadban átcímkézik a fejhúst?
--Közgazdász, na az oszt végképp ne legyen, nekem ne mondogassa senki, hogy nem vehetek az éves gédépé egynegyedéért arannyal borított szántófődet, ha az nekem úgy tetszik.
--Miii? Vegyészek? Azok meg mi a f...omot csinálnak má'? Mi? Hogy akik ilyen laborban kutymárolnak? Kellenek a francnak, ne büdösítsenek. Csinálják a sok droggot is, jól mondod, Béla.
--Nyelvszak, na az se legyen, bassza meg má a patkány a sok köcsög külföldi segge likát, ha idetolja a ratyis pofáját, tanuljon meg magyarul.

(itt kiment a ceruzaelem a diktafonomból, mer' az is pályázati pénzből megy, a ceruzaelem, tudod?)

...és lőn megalapozott döntés arról, hogy mely szakok menjenek a levesbe; majd egyszer kiderülnek azok a szempontok is, hogy hol.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.08.03. 22:13:23

@noirp: jó minőségű használt német elemek a NATO partnerség keretében?

escargot 2011.08.04. 15:46:37

@noirp: Kedves Elv... Polgártársnő, a felvételen egyértelműen beépített felbújtó provokátorok hallhatóak. Bár kétségtelenül jól felkészültek a nemzeti együttműködés nyelvezetében és főbb tartalmi elemeiben, a "plázaépítkezés" úgy lebuktatta őket, mint egyszeri londoni német kémet a "Nein, nur Zwei".

noirp 2011.08.04. 19:11:27

@Professor Pizka: Német-e? A fitypfaszt német, kínai, jött a Konfuciusz Intézettől.

@escargot: Polgártársnő, tévedni tetszik. Demján et. ma is megbecülésnek örvend a politikum minden rétegében. No és nemsoká felépülhet a nemzeti pláza, 100 CBA-áruházzal egy épületben.

escargot 2011.08.05. 14:04:03

@noirp: Polgártárs, ha kérhetem. Demján testvér megbecsült, ámde a keleti szél filozófia jegyében (lehet, hogy ebben is a Konfuciusz Intézet súgott?) inkább a magasabb megtérülést biztosító, a jelenlegi határokon kívül eső területeken fejleszt. A nemzeti pláza egyébként szívet melengető gondolat: a középpontjában (mintegy szívcsakrájában) egy, a Lázár-fivérek nevét és támogatását viselő lóversenypálya épülhetne, mely körül CBA-üzletek, kistérségi piacok, nemez- és íjkészítők jurtái, valamint hazafias érzelmű könyvesboltok helyezkednének el, a food court-on pedig kenyérlángos-pálinka menü lenne kapható.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.05. 16:09:20

@escargot: Westend City Center helyett - Keleti Végek Szekértábor Központ

escargot 2011.08.05. 16:20:14

Francba, ezek gyorsreagálású hadtestek. Facebookon már fel is dobta a bannert: Kóstolj magyar burgert!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.08.06. 22:17:29

Hát igen, annyira nem tökösek a fijjug, hogy nekimenjenek az egészségügyi harácsnokoknak. Pazarló koldusok vagyunk.
süti beállítások módosítása