HTML

Louie the purple horse

Nem kell sietni. Raerunk. Majd en szepen, lassan okosan megirom.Online asztalfiok. Ugysem ertene senki, de azert olvassak csak el, ne csak nekem fajjon. Aki hirdetni akar szerény látogatottságú rétegblogomon küldjön üzentet. Megyegyezünk.

Friss topikok

  • Dworkyll: És az élet utolérte az irodalmat, lett Lidl a Csalogány utcában :) (2022.09.03. 23:52) A belbudai Lidlben
  • törzsmókus: az a durva, hogy az eus forrásokból meg a világgazdaság növekedéséből azóta is húzzák. de legalá... (2021.02.22. 08:43) Berlusconi legalább elkurvázná
  • Manfréd Sipeki: Én igényelném a részletes leírást az "beszélgetés az apóssal témakörben". Rég röhögtem ennyit. (2015.09.24. 11:47) Gyertek hegeszteni
  • GutBesserWasser: Azért ne nézzük le teljesen a melósokat. Mondom ezt mérnökként, aki sokat "jártassa" a száját, vis... (2013.05.17. 10:20) Politikaikag korrekt dürrögés
  • vészmadár (pica pica): állat:) (2013.04.11. 14:53) Alejandro de los Ingredientes: INCI szerint

Linkblog

Facebook

Kis esti sakk

2012.01.04. 01:09 Professor Pizka

Lassan el kell azon gondolkodni az ellenzéki politikai szereplőknek (és mindenki másnak) hogy miként is fogja azt a helyzetet kezelni, hogy Orbánék beadják derekukat az IMF-nek.

Nemrég írtam itt arról, hogy Orbán Viktor politikusi személyiségének egyik legfontosabb (és egyben igazi politikussá avató) személyiségjegye az állandó konfrontáció, a határok tágítása. Most is "ész nélkül" emeli a tétet, Lázár belengette azt is, hogy egy részleges önkormányzati csőd sem lenne idegen a kormányzat elképzeléseitől.

Sokan azt gondolják, és igazuk is van, hogy ez valamiféle szabadságharcos retorika része. Csak szabadságharcolni Torgyán-módszerrel is lehet, vagyis nagy szavakat pufogtatni a parlamentben, közben meg szép csendben gazdagodni. Nincs mégis a nagy konfrontáció mögött mégis valami logika? Két-három napja azt írtam, hogy nincs, néhány fantaszta hajszolja ebbe a miniszterelnökök. A fantaszták létezését és hatását most is ugyanígy látom, de eszembe jutott még pár szempont, már csak azért is, mert Fellegi jövő héten megy New Yorkba. Itt terelés van.

Az nem jut eszébe senkinek, hogy az "elzavart" , pontosabban a 48-ból nem engedéssel a tárgyalások befejezésére késztetett IMF delegáció után pökött egy hegyeset a kormányzat (legalábbis verbálisan) akkor hogy van az, hogy a miniszteri rangú tárgyaló három héttel később személyesen fog megjelenni az IMF-nél "informálisan tárgyalni".

Számomra ez azt sejteti, hogy Orbán számol azzal, hogy a derekunkat be kell adni és a feltételeket el kell fogadni. A feltételek nyilván nem lesznek egyszerűen betarthatók, főleg, hogy Orbán hatalmának korlátozásával járnak majd. Ugyanakkor úgy tűnik számomra, hogy Orbán maga szeretné megválasztani a fegyverletétel helyét és idejét. Két okból.

Az egyik ok az, hogy mint valami hippinek állt milliomoscsemete, tudja, de legalábbis sejti, hogy a drogot, az alsóbb osztálybeli nőket, a fák tövében alvást és a meztelen fürdőzést addig kell kipróbálni, amíg nem kell beállni dolgozni a papa cégéhez. Vagyis minél több rázós lépést húz meg a sakktáblán addig, amíg be kell adni a derekát, annál több esélye van arra, hogy ezeket csikorgó fogakkal, de így fogja hagyni az IMF, vagy olyan konstrukcióban akarja visszarendezni, amely konstrukció majd a három év múlva kormányzó pártot fogja igazán bántani.

A másik ok pedig a rövidtávú politikai emlékezet. A Fidesznél jól tudják, hogy a modern, hírdömpinges kommunikációban, a két héttel ezelőtti balhéra nem emlékeznek. Tehát ha minden ilyen-olyan lépés között eltelik egy kis idő, azt a közvélemény külön fogja kezelni. Az ellenzéki kommunikátorok közül senki nem érzett még rá a módszerre (vagy nem fogadott szakértőt erre) hogy a hetente érkező disznóságokat a választók agyában egységes, folyamatosan történő jelenséggé formálja. Egyedül Szanyi kapitány sejtett meg valamit, amikor Orbánrezsimezett egy jóízűt.

Amíg ez nincs, Orbán kis politikai győzelmek soát aratja. Igaz ugyan, hogy a nyugdíjpénz-lenyúlás nagy disznóság volt, de azóta volt sok más hír és mire az MNB devizatartaléka körüli bizonytalanság jött, már nem kötötte össze egyik sajtóorgánum se a két, lényegében hasonló eseményt.

Én gazdasági szükségszerűségnek látom az IMF megállapodást. Ha nem lesz, mindenki sutba dobhatja elemzéseit Orbánról és az ellenzékről, mert akkor irracionális cselekvés van, nem csak rossz szándékú.

Ha meg lesz IMF megállapodás, és hagyják Szíjjártónak hogy pókerarccal ezt is bejelentse, akkor Orbán nyert, mert a felfelé mozgó forintárfolyamok, a csökkenő csődkockázat meg a többi, az már siker lesz, és lehet harsonázni amellett, hogy közben esni fog az életszínvonal.

Ha nincs olyan ellenzéki párt vagy erő, aki meg tudja oldani azt, hogy a közvélemény Orbánék megadását vereségként értékelje, aki nem tudja megkezdeni az "elszámoltatást" az "elmúlt másfél évért" akkor nincs olyan ellenzék, amelyik kormányváltást érdemelne. És nekem úgy tűnik, hogy erre a csatára a fidesz készül egyedül. Hátrál, hátrál, de ő van  világossal, a végjáték külön műfaj. A parasztok leütögetése után azért itt vannak még a táblán feladatok És Orbán kezdeményez, ez meg nem a vesztes sakkozók ismérve.

13 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://raerunk.blog.hu/api/trackback/id/tr723518074

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pleischinger: Nem tragédia, ha nincs IMF-megállapodás 2012.01.04. 15:01:02

Magyarország számára előnyös lenne egy készenléti hitelmegállapodás az IMF-fel - mondta a Wall Street Journal-nak Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.01.04. 07:46:51

Én speciel azt remélem, hogy igazad lesz (és így legalább el lesz kerülve az összeomlás), de attól tartok, hogy Orbánék elszámították magukat. Az utóbbi napok hírei (Le Monde cikk, Juppé nyilatkozat) nekem azt sejtetik, hogy a nyugat komolyan berágott, és nem lesz nekik elég a taktius visszavonulás, hanem feltétel nélküli kapitulációt, sőt megalázkodást fognak követelni. Azt pedig nem lehet sehogyan se kimagyarázni, így elképzelhető, hogy akkor inkább a dafke Armageddont választják.

escargot 2012.01.04. 09:21:37

Legyen neked igazad.
Két dolog:
1. Rendszerben nem gondolkodik az emlékezet, de érdekes megfigyelni, hogy egyes bulváros tételek hogyan ragadnak meg az emlékezetben (e.g.: kayaibrahim, ezüsthajó, szőlőbánya, elvettékanyugdíjamat, tizenkilencezerforintot).
2. Miután az MTVA - szakmainak látszó érvekkel! - megmagyarázta, miért nem látszottak a tüntetők a tüntetésről készült felvételeken, én bárminek a megmagyarázását kinézem belőlük. (Jó, nekünk fájni fog, de a népek beveszik.)

KürtiT (Tromb74) 2012.01.04. 13:48:31

Könnyen lehet, hogy a végletekig fokozott kurucos pökhendiségből több politikai hasznot lehet húzni, mint a szükségszerűség gyors, egyszerű belátásából.
A kormány kommunikációjában folyamatosan jelen van a külső körülmények, az eurózóna válságának, az IMF erőszakosságának hangsúlyozása.
Szerintem ebből valami olyasmi fog kialakulni, hogy bár nálunk minden a terv szerint halad, a kormány soha nem látott sikereket ér el, de a nemzetközi helyzet fokozódása okán és a külső ellenség ármánykodása miatt kis országunk polgárainak további megszorításokat kell elviselniük.
Így az egyébként is szükséges szopatás felelősége egyszerűen át lesz tolva az IMF-el kötött megállapodásra, ami ellen a Miniszterelnök Úr utolsó leheletéig védte éppen elrugaszkodni készülő gazdaságunkat.

Memento Mori · http://utel.blog.hu 2012.01.04. 20:57:24

Magyarország csak egy ütött-kopott gyalog az úri világ sakktáblájának doboza mellett.
Euroja sincs, így a görög mentőövre (nyakbaakasztós, egyre szorulós) sem számíthat.
Jó, EU és NATO tagság van. Na és? Legfeljebb félrenéznek a nagyok, amikor csúnya dolgok történnek majd errefelé.
Egyetlen szempont kintről nézve, hogy a hitelek visszafizetése az utolsó pillanatig biztosított legyen (nem szavakkal elmondva, hanem alaposan bebiztosítva).
Az is lehet, hogy OV minden látszat ellenére épp ilyen megbízást teljesít : pl. a MNYP gigavagyont mi a francért kellett egy feneketlen kútba dobni, mikor kedves kis országunk anti-armageddon felkészülésére is mehetett volna?

Doberdo 2012.01.06. 12:59:38

Még nem biztos, h Orbán beadja a derekát. Azzal
küldte Fellegit tárgyalni, hogy megbeszéljék a
visszakozás lehetséges módozatait. Ettől még egyenlőre nem biztos, h tényleg visszakozni is fognak. Amennyiben pedig ismét eltelik néhány hét a semmi ágán, akkor a jó forint tovább dübörög majd lefelé.....Nincs kizárva, hogy az argentin megoldásra játszanak. Csakhogy ennek az országnak
semmiféle ásványi vagyona, de egyebe sincs.
Jobb lenne, ha a vezír tényleg távozna már....

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.01.06. 13:01:10

@Doberdo: kifejezetten jelentős marhaállományunk van, akárcsak Argentínának. Ha nem vigyáznak, steak is lesz...

escargot 2012.01.06. 15:23:30

@Professor Pizka: meg pólóban is erősek vagyunk, igaz, mi az elúszós verzióban.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.01.06. 22:47:42

"hogy miként is fogja azt a helyzetet kezelni, hogy Orbánék beadják derekukat az IMF-nek."

Szerintem erre még lesz néhány előpróba lehetőség, ahogy volt az már decemberben is...

noirp 2012.01.08. 15:33:10

@KürtiT (Tromb74): Szerintem (sajnos) ez a verzió fog kikerekedni a dologból.
süti beállítások módosítása