HTML

Louie the purple horse

Nem kell sietni. Raerunk. Majd en szepen, lassan okosan megirom.Online asztalfiok. Ugysem ertene senki, de azert olvassak csak el, ne csak nekem fajjon. Aki hirdetni akar szerény látogatottságú rétegblogomon küldjön üzentet. Megyegyezünk.

Friss topikok

  • Dworkyll: És az élet utolérte az irodalmat, lett Lidl a Csalogány utcában :) (2022.09.03. 23:52) A belbudai Lidlben
  • törzsmókus: az a durva, hogy az eus forrásokból meg a világgazdaság növekedéséből azóta is húzzák. de legalá... (2021.02.22. 08:43) Berlusconi legalább elkurvázná
  • Manfréd Sipeki: Én igényelném a részletes leírást az "beszélgetés az apóssal témakörben". Rég röhögtem ennyit. (2015.09.24. 11:47) Gyertek hegeszteni
  • GutBesserWasser: Azért ne nézzük le teljesen a melósokat. Mondom ezt mérnökként, aki sokat "jártassa" a száját, vis... (2013.05.17. 10:20) Politikaikag korrekt dürrögés
  • vészmadár (pica pica): állat:) (2013.04.11. 14:53) Alejandro de los Ingredientes: INCI szerint

Linkblog

Facebook

Szőnyegbombázás

2012.01.09. 08:41 Professor Pizka

Vannak, akik azt mondják, hogy Németország és Japán porig bombázása a rengeteg véren és szomorúságon kívül pozitív dolgokat is okozott. Például azt, hogy az addig világbirodalmi tervek szövögetésére használt energiát józan és szorgalmas építkezésekre terelte át és ezek az építkezések úgy történhettek meg, hogy nem kellett bizonyos százéves tabukat tiszteletben tartani, mert azok szétrobbanva-széttépve hevertek a romok alatt.

Miután 1989-ben Magyarországot nem bombázta szét senki, az oroszok nem dúlva-gyújtogatva vonultak ki, hanem zárt rendben, a határon tisztelegve, velünk maradt egy csomó tabu és őskövület. Írtam már arról, hogy ezek milyen illúziókat keltve tartják fenn egy rendes ország látszatát, még ideig-óráig, egyre halványuló erővel.

Persze azért a szőnyegbombázás itt is megjelenik néha. Torgyán doktor minisztersége alatt vége lett a téeszvilágnak, most pedig Hofffman Rózsa és reformtervei megadják a kegyelemdöfést az oktatási rendszernek. Leírom a jót rögtön az elején: a régi szétverésének egyetlen lehetséges előnye, hogy van esély szabad kézzel jobbat építeni.

Talán sorsszerű, hogy ehhez korlátolt, autoriter intézkedések és programok kellenek, olyanoktól, akik annyit értenek az oktatásszervezéshez, mint tyúk az ábécéhez.

Áldozzunk most még egy perc néma tisztelgést Orbán Viktornak, ennek a korszakos politikai zseninek.

Ezekkel a Hoffmanrózsai intézkedésekkel ugyanis, épp bevezette a tandíjat. Mert mi a tandíj? Az amikor 80% fizet a tanulmányaiért, a top 20% meg ösztöndíjas. Mindezt úgy, hogy néhány duzzogó blogbejegyzésen kívül (amelyekre, jó érzékkel, magasról tesz) senki nincs aki ez ellen érdemben tiltakozni lenne képes.

Eközben azzal az üzenettel engedi ki Fellegit Amerikába, hogy semmi sem presztízskérdés, vagyis pont marad annyi zsetonunk, hogy a bukott lapra bemondott nagy tétet megússzuk. Ja és ha valaki mégis a leváltásunkban gondolkodna, megpendítünk egy jó kis utcai tömegtüntetést, amely nyílt utcai erőszakba fordulna, erre nyugodtan lehet fogadni, megvannak rá a szakemberek.

A gazdasági szabadságharcot úgy zárja le Orbán Viktor, hogy közben senki azt nem mondja, hogy bakfitty. Ilyen, olyan, meg amolyan tüntetések? Ugyan, ez az ember olyan tüntetéseken nőt fel, ahol tényleg akartak és tudtak rendszert váltani, pontosan érzi, hogy mikor van ilyen hangulat és mikor fognak hazamenni a hőbörgők, ha kihőbörögték magukat. Onnan, ahol ő ül, jól látszik a megosztottság, hogy a jobbik meg a pesti balosok nem fognak ellene tartósan összefogni.

Persze, lehet mondani, hogy majd az IMF eredményezte megszorítások... csak ne feledjük, hogy azért majd az IMF-et fogják utálni, nem Orbánt. Végig fogja csinálni, és 2014-ben eséllyel indul a választásokon. Hacsak Fellegit nem vágják nagyon orrba, de miért tennék, feltartott kezekkel megy.

 

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://raerunk.blog.hu/api/trackback/id/tr713530626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nadiposzi (törölt) 2012.01.09. 10:23:36

Ma a fodrász néni váratlanul politizálni kezdett, míg a fejemen matatott. Kb. a szemét nyugat, rohadt IMF mér basztatnak minket tónusban, míg a háttérben Bocsi és Lali király vihogott. És nem tartozott a feltétlen Fidesz szimpatizánsok közé, mert - megfigyeléseim alapján ez esetben már a 4-5. perc környékén elhangzott volna egy szenvedélyes, az imádat halk susogásával artikulált Viktor, de nem. Szóval a tüntetők, meg a FB forradalmárok ezt nem látják reálisan, amit Horn, Gyurcsány és Orbán olyan jól tudott, mert ez az ami egy választáshoz kell. Most komolyan a választók kb 90%-ának fogalma sincs a legalapvetőbb gazdasági összefüggésekről, és nagyon helyesen szarnak is rá. Viszont van egy kritikus pont, ami után nem a demokrácia deficit, meg a megnövekedett államadósság, hanem a 450 forintos benzin, meg a többi miatt nehéz lesz politikai síkon tartani és kezelni a problémákat.

escargot 2012.01.09. 10:58:26

Hajnalban még felbosszantottam magam egy Balogh Levente interjúval (Szentkirályi). Ő is előadta, hogy irreális az árfolyam, egy gyüttmetn angol vagy amerikánus hogy mer lefokozni minket, amikor honnan is tudná, hogy mi folyik itt, a párttal a néppel egy az utunk, igen, Demjánnak is igaza van, hogy már csak külföldön van üzleti lehetőség, de hát így leszünk mi is multik. Szóval nem feltétlenül kell ehhez fodrász.
Szőnyegbombázás meg most sem lesz, legfeljebb (még) néhány terület kap taktikai csapásokat.

Memento Mori · http://utel.blog.hu 2012.01.09. 13:22:50

@Nadiposzi: "a választók kb 90%-ának fogalma sincs a legalapvetőbb gazdasági összefüggésekről" - legalább ilyen súlyos az arány, ha nem rosszabb :(
első körben az ismeretek hiányoznak hozzá (tanulmányaiban nem volt ilyen, vagy nem érdekelte, utólag azt sosem pótolta).
második körben nincs szándékos és durva manipuláció nélküli friss információja, pl. nem olvas Ráérünk blogot :)
messze még a kritikus tömeg, és a kevés szikrához pedig sok a vizes lepedő.

KürtiT (Tromb74) 2012.01.10. 10:08:21

Feltehetőleg az utolsó bekezdésed teljesen lefedi a nagyszerű orbáni taktika lényegét. A legkisebb politikai veszteség árán próbálja megvalósítani az egyébként is elkerülhetetlen megszorításokat. A bűnbak természetesen az IMF és az EU lesz, a nyereség pedig egy szabályozott gazdaságpolitika a lehető legkisebb népszerűség-vesztés árán.
Azt sem tartom lehetetlennek, hogy néhány az EU által kifogásolt törvény csak azért lett megszavazva, hogy a tárgyalásokon vita tárgyát képezzék, majd látványosan módosítsák őket.

Egy kormánypárti tüntetés (újabban tünti) pedig sikerre van kárhoztatva, ahogy korábban a május 1-jei felvonulások is. Nem csak azért, mert pénz és szervezetség kérdése az egész, de azért is mert egy tüntetés akkora, amekkorának a média beállítja. 150 ezres megmozdulásból simán lehet kétmilliósat kommunikálni, nem lenne példátlan a magyar történelemben :)

Orbánék nagyon jól tudják, hogy a demokrácia is csak egy portéka, megvásárolható és eladható.
Azt meg nekünk kell belátnunk, hogy jelenleg nem túl nagy a piaci értéke Magyarországon.

KürtiT (Tromb74) 2012.01.10. 10:47:32

Tüntetéstanilag még annyi észrevételem lenne drága liberális elvtársaimhoz, hogy 165/60-as adottságokkal és világoskék zászlóval legfeljebb a világbékéért érdemes demonstrálni, de egy autokráciára törekvő kormány ellen röhejesnek hat.
A hormonzavaros nácik és a megélhetési konzervatívok ellen a 6000 kalória/nap, acélbetétes munkavédelmi bakancs, vas- és fémiparban, bányászatban, de legalább a mezőgazdaságban szerzett tapasztalat a megfelelő érv.
A zászló pedig lehet nemzeti színű, vörös, fekete esetleg vörös-fekete.

Tüntetés szervezés kapcsán ilyesféle szempontokat kellene figyelembe venni, mert az eddigieket akár egy elegáns kávéházban vagy a Facebookon is meglehetett volna tartani.
Lájkold a demokráciát? Faszom!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.01.10. 11:39:50

@KürtiT (Tromb74): erre szoktam én mondani, hogy ahol nem vernek legalább félig agyon valakit, az nem tüntetés, hanem zsúr.

escargot 2012.01.10. 11:47:30

@KürtiT (Tromb74): Gondoltam már rá, hogy ki kellene állítani egy Inglorious Basterds-forma kormányellenes tüntetőcsoportot, de magamból kiindulva a nagy méret és csúnya pofa még nem feltételezi, hogy "matekban" is erős az ember, a felkészültebbek meg mind a túloldalon látszanak lenni. A rendes, balos vasmunkások pedig egy kihalófélben lévő réteg, és eléggé amortizált ahhoz, hogy tevőlegesen lájkolná a demokráciát, vagy mi.
Úgyhogy marad nekünk noirp kartársnő acélbetétes munkavédelmi bakancsa.

Javasolt írás a témában a Hírcsárda Saab-éhségsztrájkja.

KürtiT (Tromb74) 2012.01.10. 13:59:10

@escargot: Ez csak a látszat. Ha a tüntetések képesek lesznek túllépni a jelenlegi alternatív belvárosi utcabál szinten, megszólalnak a parasztok és munkások nyelvén is, akkor előkerül az a társadalmi réteg, aki az Inglorius Bastards figuráihoz hasonlóan nem sokat filozófálgat.
Már az Operánál is feltűnt néhány olyan formátum, aki az Írók Boltjától simán beremegtette az Opera ablakait egy közepesen lelkes "Orbántakaroggyal". Öröm volt látni, ahogy az addig áthatolhatatlannak hitt tömegen sétáltak keresztül hasonlóan, mint Mózes népe a Vörös-tengeren.

escargot 2012.01.10. 14:36:40

@KürtiT (Tromb74): Egyre jobban sajnálom, hogy nem voltam kint.
Lehet, hogy rossz hipotézis, de eddig úgy gondoltam, hogy a parasztok nyelvén inkább a Jobbik beszél, és a ballib maradéka már a munkások többsége számára sem alternatíva.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.01.10. 16:56:19

@escargot: Attól függ, mit nevezünk "parasztnak". A vidéki jobbik tömegbázis valamiféle polgári tartást összekuporgató-megtartó emberekből áll, bizonytalan, de saját egszisztenciával. Ezek, akik lemaradtak arról, hogy fideszességgel vagy maszopossággal pénzt keressenek, de helyben gondolják magukat valakinek. Jellemzően jobbikos a helyi falusi/kisvárosi könyvelő, kocsmáros, fodrász, autószerelő, satöbbi. Van hitele, nem is kevés (nem véletlen a fidesz hitelesmentő politikája, a jobbik torkát vágják el vele) többet tud a végrehajtási törvényről, mint a végrehajtói kamara elnöke. Egészen biztosan csalt már adót, két-három káeftével zsonglőrködik, mikor melyiknek van nullás igazolása. A vagyona java része a gyerekek nevén, a pénze kápében. Minden létező támogatásra-juttatásra benevez.
A jobbik nem más, mint a kádári kisember pártja, csak lehet utálni közben a cigányokat. Azt meg jól írja Gordon, hogy a Fidesz nem bír állandóan kétfelé figyelni, addig középosztályozott, amíg a széles alsó-középosztályra rárabolt a Jobbik.
A jobbik szavazótábora alatti réteg meg olyan párti, amilyen párti gulyáslevest kap a választás reggelén.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.01.10. 17:50:21

@Professor Pizka: Jézusatyám! Na a Jobbik az a párt, amitől engem komolyan kiver a hideg verejték. Ha ekkora tömegbázisa van, akkor a gebasz otthon még nagyobb, mint amekkorának a mostani kormány alatt látszik... :(

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.01.10. 17:53:58

@altoid: a jobbik: kisgazdapárt, a szó szoros értelmében. A cigányokat akkor van miért utálni, ha már loptak tőled. Akkor lopnak tőled, ha van valamid. Akkor fáj igazán, ha van valamid, de nem valami sok. Innentől nem kell a szegmentálás és a perceptional mapping prófétájának lenni, hogy belődd a célcsoportot...

paranoid T.R. marcipan 2012.01.10. 19:27:13

Hogy buzog itt a tesztoszteron...
Tüntetni lehet így is, ördögbottal is, népdalokkal, bármivel. A kérdés az, hogy hányan és hallgatnak-e rá. (csak zárójelben: 165/50-vel is lehet csodát tenni, nem kell az acélbetkó)

A jobbik szerintem bonyolultabb jelenség ennél. Itthon egyébként se sok értelme van egyértelműen azonosítani egy párt bázisát, mivel még mindig elég képlékeny a dolog. mint az a hüjeség, hogy az esős idő a fidesznek kedvez... de ez nem tarozik ide.
szóval a jobbikot nem kizárólag falusi-van-egy-kis-pénzem és a dzsipók ellopják az uborkámat ürgék alkotják. nagyon különböző háttér és motiváció sodort oda embereket. azt is kellene valamivel magyarázni, hogy a még a feminista lelkűeknek is szélsőségesen ex-feminista kriszti mégis mit keres ott? mert bármennyire is jól hangzik és aduász mindenre, az édeskevés, hogy ebből tudott pénzt csinálni.
nem fogok nagy elemzést csinálni itt, de pont azért duzzad a számuk, mert mindenki tudomásul vette, hogy rasszisták, oszt csókolom. amit persze itt a blogon lehet :) de egyes helyeken ez megengedhetetlen lenne.

escargot 2012.01.10. 21:01:40

@paranoid T.R. marcipan: Sok réteget megértek, hogy került oda (a meglopott uborkást, az erősen nemzeti érzelműt, a _tényleg_ fajgyűlölőt), de a Nyilas Barbi valóban nagy rejtély.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.01.10. 21:34:21

Néha érzem, hogy mennyire régen nem élek otthon. Ezt a Jobbik-dolgot máig nem tudom igazán felfogni. Nekem leginkább olyan sci-fi cosplay társaságnak tűnnek, akik azt játszák, hogy 1932-őt írunk egy alternatív manga-univerzumban. Egyszerűen nem hiszem el, hogy ez komoly.

escargot 2012.01.10. 21:39:09

@altoid: Pedig sajnos hitelesebbnek tűnnek, mint az összes eddigi, akikbe esetleg bele lehetett látni, hogy a baloldal által beépített provokátorok is lehetnének.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.01.10. 21:44:19

@escargot: Tudom, éppen ez az. Egy mainstream fasiszta part 2012-ben... :S

escargot 2012.01.10. 21:45:54

@altoid: Főleg úgy, hogy az állampárt meg nemzetiszocialista karakterű, ha szó szerint értelmezzük.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.01.10. 21:52:44

@escargot: Nem. A Fidesz egyáltalán nem a szívem csücske, de semmi közük az európai értelemben vett szélsőjobboldalhoz. Ha be akarnám kategorizálni őket, azt mondanám: peronisták. Jobboldali populisták keresztény-konzervatív ideológiával és elbaszott gazdaságpolitikával. Nem véletlen, hogy egyre inkább a klasszikus argentín utat járjuk az államcsőd felé.

escargot 2012.01.10. 22:01:21

@altoid: Nem szélsőjobboldalira gondoltam, hanem olyan eszmerendszerre, amely a szocialista-populista politikát a nemzeti-konzervatív ideológiával keresztezi. Igaz, a legutóbbi lépéseik már a széles társadalmi bázist is kilövik alóluk, és egy olyan réteg támogatásától teszik függővé őket, amelyik mifelénk - minden igyekezetük ellenére - nem létezik számottevő méretekben.

paranoid T.R. marcipan 2012.01.10. 22:35:08

@altoid: a kifejlődésüket a vezetőink hosszú évek kőkemény munkájával érték el. de nézd másik oldalról: van annak valami romantikus bája, amikor a jobbik a zsidóbérenc hippiknek ajánl segítséget a jogállam nevében... kb ilyen érzés lehet, amikor valaki transzfesztita. én tök átéreztem, milyen nehéz lehet nekik. rögtön miután abba tudtam hagyni a röhögést.

escargot 2012.01.19. 15:19:25

@altoid: Ezt ajánlották ma a figyelmembe a témában, és hálás vagyok érte:
www.komment.hu/tartalom/20120118-velemeny-a-nemzetkozi-sajto-konrad-es-schiff-szovegeire-alapozza-kritikait.html
(A friss EP-témához is kapcsolódik.)

Az alapgondolatával egyet tudok érteni, de a téma sajnos túl sok konteóval, partikuláris érdekkel és egyéni olvasattal terhelt ahhoz, hogy könnyű legyen stabil álláspontra helyezkedni benne. Így például az az érv, hogy a szélsőjobb nálunk sem erősebb, mint máshol Európában, még nem nyugtat meg.
Ja, kivételesen a kommenteket is érdemes.
süti beállítások módosítása