HTML

Louie the purple horse

Nem kell sietni. Raerunk. Majd en szepen, lassan okosan megirom.Online asztalfiok. Ugysem ertene senki, de azert olvassak csak el, ne csak nekem fajjon. Aki hirdetni akar szerény látogatottságú rétegblogomon küldjön üzentet. Megyegyezünk.

Friss topikok

  • Dworkyll: És az élet utolérte az irodalmat, lett Lidl a Csalogány utcában :) (2022.09.03. 23:52) A belbudai Lidlben
  • törzsmókus: az a durva, hogy az eus forrásokból meg a világgazdaság növekedéséből azóta is húzzák. de legalá... (2021.02.22. 08:43) Berlusconi legalább elkurvázná
  • Manfréd Sipeki: Én igényelném a részletes leírást az "beszélgetés az apóssal témakörben". Rég röhögtem ennyit. (2015.09.24. 11:47) Gyertek hegeszteni
  • GutBesserWasser: Azért ne nézzük le teljesen a melósokat. Mondom ezt mérnökként, aki sokat "jártassa" a száját, vis... (2013.05.17. 10:20) Politikaikag korrekt dürrögés
  • vészmadár (pica pica): állat:) (2013.04.11. 14:53) Alejandro de los Ingredientes: INCI szerint

Linkblog

Facebook

Egyre szűkül

2012.01.24. 21:56 Professor Pizka

  A napokban többször eszembe jutottak azok a felkészületlen, pózoló, rikácsoló politikusok az EU parlamentben. Nyilván felkészületlenek voltak, nyilván a saját köreiknek szónokoltak. De amit mondtak, ahogy mondták, az gondolkodóba ejtett. Politikusi panelek hangzottak el, amelyek elsőre olyan dolgokról  szóltak, mint itthon is. Demokrácia, igazság, tisztesség, bla bla bla. Sértődötten emlegettük, hogy ezek az alakok nem készültek fel abból, hogy ki jön oda felszólalni a parlamentbe. Igaz, felkészületlenek voltak. De miért is kellett volna felkészülniük? Az ő dolguk a magyar belpolitika? Rájuk egy dolog tartozik belőle: megfelelnek a magyar belpolitikai fejlemények az EU alapokmányaiban rögzített és mellesleg a művelt nyugaton mindenütt elfogadott alapelveknek? Ebben a fontos de egyszerű kérdésben egységesek voltak, legfeljebb némelyik azt mondta: várjunk, hátha mégis.

Aztán olvastam Török Gábor elemzését arról, hogy most a belpolitikában óriási púderfelhőt fognak felverni, hogy leplezzék az egyetlen fontos kérdésre adott választ: hogy fog Orbán megállapodni a hitelfelvételekről.  Szerintem ez egy hatodrangú, marginális kérdés. Két eset van: 1. Orbán megbolondult és nem állapodik meg, ez esetben úgyis egy éven belül elsöpri a népharag, a hiperinfláció meg az ezerforintos benzin miatt. 2. Orbán nem bolondult meg és továbbra is az a kiváló reálpolitikus, aki mindig is volt, és valahogy megállapodik. Akár azon az áron is hogy egy időre háttérbe vonul, kitéve valakit a villámgyors politikai eróziónak. Így vagy úgy, meg fog történni a dolog. A lényeg nem ez. 

Amit a hülyén öltözött, pózoló politikusok mondtak, ott volt a lényeg. Azt látták, hogy baj van a demokrácia körül. És akármekkora általános humbug ez, valójában tényleg itt a gond. Szűkül.

Mert igazából tök mindegy hogy áll a gazdaság, meg a világpolitika, itthon szép csendben nézzük azt, hogy végbemegy az állam centralizációja. Ezzel amúgy nem lenne feltétlenül gond, egy centralizált racionális szervezet tud ám hatékony lenni. Más a baj.

Láttam, hogy nyilvánosságra hozta valaki a Böröcz nevű ember III./3. kartonját, ahol a beszervezés eszközekén csak annyi szerepel: "anyagi érdek". És ettől deja vu érzésem lett. Na ez a baj.

Épül egy olyan struktúra, ahol a falusi óvodától az egyetem rektori hivataláig minden kinevezés a párt beleegyezésével történik. 

Mivel nem ment végbe a termelőeszközök erőszakos, kampányszerű központosítása, kiépült egy olyan szervezet, amely zsarolással, NAV és más hatósági vizsgálatokkal minden sikeres vállalkozást előbb-utóbb megtalál. 

Ebben a rendszerben nagyon hamar el lehet jutni oda, hogy az értelmiségi foglalkozást űzők a zsarolás, a gyengébb erkölcsi tartásúak meg a csábítás áldozataivá váljanak. Minél többen esnek áldozatul, annál könnyebben jön a többi. Lassan ott fogunk tartani, hogy mezei földrajztanárokat lehet "pártvonalon" kinyírni.

Kiépül a "pártvonal" a kommunizmus és a nácizmus egyik legundokabb jelenségének, az állampártnak a szervezete. Amerikai barátaim el sem tudták képzelni, nem is lehetett nekik elmagyarázni, hogy az ország fenntart egy párhuzamos államigazgatást, amely a pro forma demokratikus szervezet mellett érvényre juttatja a pártakaratot az élet minden mozzanatában. Ki fizeti azt? Hogyan választják őket? - kérdezték. És csak nagysokára értették meg, mi is ez az egész. 

Vannak különbségek. Kádár, ha nem is azonnal, de felismerte, hogy hűséges értelmiség nélkül nem megy. Olyanok kellenek, akik mindent a pártnak köszönhetnek, de világos életút áll előttük, megélhetéssel, előléptetésekkel, szolgálati lakással, és azzal a biztos tudattal, hogy a párthűségükért cserébe normális életük lehet, a bíróságon normális döntéseket, a hivatalban profi ügyintézést fognak kapni. Most nem kapnak. Ráadásul nincs vasfüggöny, nem hason csúszva kell kivándorolni. 

Ehhez jön a durva értelmiségellenes retorika. Miért is szolgálná ki azt a pártot egy önérzetes ember, amelyik szerint a közgazdászok adócsalást, a jogászok bűnözést tanulnak, az orvosok meg örüljenek, hogy az állam ingyenesen az agyukba injektálja a versenyképes tutit. Az oké, hogy a NEFMI illetékes államtitkárságán néhány bolond fordítva ül a lovon, de ebből így nagyon nem lesz stabil rendszer.

Ami igazán ijesztő, hogy ezektől a kis hibáktól eltekintve szépen alakul a dolog. Szó nélkül esnek el az önkormányzatok, a bíróságok, a minisztériumok, a hivatalok, zökkenőmentes a hatalomátvétel folyamata és a kontroll kiteljesítése. Pedig nincs itt a világ legnagyobb hadserege, nem járkálnak az utcán karhatalmisták, a rendőrautóban annyi benzin van, hogy tologatják a rendőrök a kapitányság körül, fennhangon nínózva. 

Lehet, hogy mi Vörös Hadseregünk a válság lesz, a kenyérgond, az egzisztenciális félelem. Csak nehogy oda jussunk, hogy majd mikor mi ötven évesek leszünk, olyan mondatok hagyják el a szánkat, egy egy barátunk, munkatársunk megesését hallva, hogy "szemétség volt tőle, dehát azok olyan idők voltak. Kellett a pénz, az apját kirúgták, elvált, tartásdíjat fizetett" meg olyat, hogy "nem volt választása, megzsarolták". És nehogy abba az állapotba jussunk, hogy megalkudva a helyzettel, szépen csendben, fű alatt aláírva a szerződést, a "szakmára koncentrálva" éljünk. Végülis büdös ez, de legalább langyos.

Ezért kellene odafigyelni arra is, hogy az IMF-EU megállapodás ugyan fontos, de nem kizárólag fontos. Figyelni kellene arra is hogy fogy a levegő. Különben úgy járunk, mint Örkény legyei a papíron. Aki tudja, mit jelent az előző mondat, azoknak szól ez a poszt. A  többieknek csak annyit mondok: szűkül. Mire rájönnek, késő lesz.

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://raerunk.blog.hu/api/trackback/id/tr213745297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sakic19 · http://sakic19.blog.hu 2012.01.24. 22:47:42

Nekem is mindig az jut eszembe, hogy az a gond az egésszel, hogy nincs éles vonal, szép lassan épül, aztán egy nap mégis arra jön rá az ember, hogy nem lehet visszabontani a renszert. Az igazi kérdés szerintem: ha Orbánnal valami történne (elüti egy autó, szívroham, bármi), akkor épelne tovább a pártállam, vagy nem?

Kismy 2012.01.24. 22:50:30

mér' pont földrajztanárokat??? nemááá... cseréld ki kémiára! naaaa!

KürtiT (Tromb74) 2012.01.25. 00:12:18

Nem csak a gondolataidat, de a posztot is osztom (megfele). Ha így folytatod, népszerűségre leszel ítélve. Nincs kegyelem!

lilakeito 2012.01.25. 00:13:42

mit csinaltak Örkény legyei? És hol?

Nadiposzi (törölt) 2012.01.25. 07:58:49

Egy példával egészíteném ki a fentieket. Az új régészeti törvény esetével, amit a szakma a gondos egyeztetések után csak lex buldózernek hív. Pedig a buldózeres csúfolódás nem helyén való, ugyanis bár a törvény szerint megelőző feltárás nagy beruházás előtt nem tarthat tovább 30 napnál, utána dózer, a cél nem a kulturális örökség elpusztítása. - Amúgy ez a 30 nap olyan, mintha hoznék egy törvényt hogy egy műtét sem tarthat tovább 1 óránál, mindegy h. szemölcs leszedés vagy szívátültetés. - Na. a lényeg, ami mellett elmennek sokan az az a kitétel, mi szerint felsőbb engedéllyel, kiemelkedő kult. érték esetén ettől el lehet térni. Azaz mehet minden úgy ahogy eddig, csak smúzolni, kérvényezni, lobbizni kell, megkeresni a volt gimmnáziumi osztálytársat a minisztériumban, ingázni az ásatás és a pesti potenátok irodái között, Fáskerti elvtárs, legyen már olyan szíves.
Amikor ezt a szempontot elmondtam a professzoromnak, ő is bíz bólogatott, csak tudja, a 70-es években feltárt egy római erődöt úgy, hogy igazán nem volt mögötte törvényi védőháló - volt ugyan valami Elnöki tanácsi rendelet, de hát, khm - szóval a dolog azon múlt, hogy a helyi tanácsban, pártban volt néhány elvtárs, akik rákattantak a témára. Ez van, ide jutunk vissza, ez a fő gáz.

noirp 2012.01.25. 09:23:49

Hiába mondod, profom, hiába mondod. A többség csak akkor fogja észrevenni, hogy nincs levegő, amikor már kék az arca, kilóg a nyelve és bevérzik a tüdeje.

noirp 2012.01.25. 09:25:01

@Kismy: Nana, a kémiásokat ne bántsd, megkínálnak valami saját készítésű, finom piával oszt jóéjszakát. ;)

escargot 2012.01.25. 10:19:49

Azért a termelőeszközök központosításán is pörögnek már, legalábbis néhány, stratégiai vagy szimpatikus területen. Ezt például kb. egy perccel a poszt után olvastam a "gasztronómiai csodákról":
www.elelmiszer.hu/friss_hirek/cikk/s_o_s__gyulai
Meg a már ismert tételek: MOL, Mal, Rába...
És meg is magyarázzák, hogy az elmúlt nyolcév, húszév, nemzeti érdek, hazaárulók.

Mindenesetre sehogy sem vagyok boldog.

Kismy 2012.01.25. 10:29:19

@noirp: jó, hirtelen ötlet volt. nekem mindegy, csak ne föci... magamra vettem :) bár szó se róla, van a fiúknál priuszom...

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.01.25. 11:23:35

@noirp: Engem azok ejtenek igazán kétségbe, akik direkt még drukkolnak is, hogy aszongya: "igenis legyen diktatúra! Há mer mit adott nekünk ez a nagy szabadság? Akkor legalább rend lenne!"

A legroszabb, hogy a fiatalok közt is sok ilyen van, és hát nekik aztán fingjuk sincs arról, milyen diktatúrában élni. Elküldeném őket egy egyéves tanulmányútra mondjuk Üzbegisztánba, hadd lássák mire vágynak annyira...

escargot 2012.01.25. 17:36:22

És még központosítás:
fn.hir24.hu/nagyinterju/2012/01/24/az-uj-godor-lesz-a-magyar-konnyuzene-operahaza/

Semmi sem változik, csak ne legyen már ilyen libsi fészek, na, értitek, Petikém...

Persze ezt is megmagyarázzák közpénzügyileg (felújítás, meg a Design Terminál dotálása a kocsma bevételéből).

KürtiT (Tromb74) 2012.01.25. 17:47:01

@altoid: Hehe, ezt a témát kiveséztük már szépreményű gyermekkorunk és úttörő múltunk felemlegetésével (persze a modoroson). Sokan elfelejtik, hogy azt a bizonyos "puha" diktatúrát is az azóta eltelt évtizedek festik pasztel árnyalatúra. ...és a fiatalabb generáció azt a világot még könyvből se nagyon ismeri.
Egyébként aki már járt ilyen országban (én igen) akár csak rövid ideig is, az ismeri azt az érzést, amikor az utcán odalép hozzá egy udvarias, ámde álig felfegyverzett egyenruhás katona, hogy arabos akcentussal a papírjai felől érdeklődjön. Tudod, hogy a papírjaid rendben vannak, nem csináltál semmit stb., mégis minden alkalommal végigfolyik a hideg verejték a hátadon. Semmi mást nem érzel, csak mérhetetlen kiszolgáltatottságot.

Tényleg létezik olyan ember, aki ezt szeretné?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.01.25. 18:20:11

@KürtiT (Tromb74): Olyan ember van jópár, aki szívesen lenne az a katona. De még inkább az a "civil", aki ügyel rá, hogy mindenki igazodjon. Persze azt egyik sem tudja elképzelni, hogy a fasznak két vége van.

Doberdo 2012.01.26. 13:35:21

Nem sokat lehet tenni. Az alaptörvény kódnévre hallgató alkotmányt is nagyon kevesen olvasták el.
Amennyiben végigolvasták volna, úgy a "béketüntetésen" csak és a kizárólag az előre megvett szervezők vettek volna részt. Szegény magyar nép már a legfontosabb politikai műveket sem olvassa....

Iustizmord 2012.01.29. 12:08:22

csak szólok h 1914-ben volt olyan tüntetés amin a következő táblát vitték: "Éljen a háború!"
erről ennyit

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.01.31. 13:25:04

Ami ma történt a Modoroson, az olyan ciki, hogy már én szégyenlem magam Tibi helyett...

KürtiT (Tromb74) 2012.01.31. 13:30:38

@altoid: lemaradtam róla :(
Mesélj, mi volt?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.01.31. 13:41:56

@KürtiT (Tromb74): Á, csak a szokásos. Pár neki nem tetsző hozzászólás után szeretett bloggazdánk letiltotta a kommentelést a mai (eleve provokatív) posztra. Komolyan, mint egy duzzogó óvodás...

KürtiT (Tromb74) 2012.01.31. 13:48:27

@altoid: Hehe. Ha jól látom, némi tisztogatás után ismét él a kommentelési lehetőség.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2012.01.31. 13:55:17

@altoid: Na úgy látszik megint lehet kommentelni...

Settyei Putty 2012.02.01. 00:28:00

Ez egy okés (okos) cikk lett, köszi! (Vagyis hajrá magyarok! :))
süti beállítások módosítása