HTML

Louie the purple horse

Nem kell sietni. Raerunk. Majd en szepen, lassan okosan megirom.Online asztalfiok. Ugysem ertene senki, de azert olvassak csak el, ne csak nekem fajjon. Aki hirdetni akar szerény látogatottságú rétegblogomon küldjön üzentet. Megyegyezünk.

Friss topikok

  • Dworkyll: És az élet utolérte az irodalmat, lett Lidl a Csalogány utcában :) (2022.09.03. 23:52) A belbudai Lidlben
  • törzsmókus: az a durva, hogy az eus forrásokból meg a világgazdaság növekedéséből azóta is húzzák. de legalá... (2021.02.22. 08:43) Berlusconi legalább elkurvázná
  • Manfréd Sipeki: Én igényelném a részletes leírást az "beszélgetés az apóssal témakörben". Rég röhögtem ennyit. (2015.09.24. 11:47) Gyertek hegeszteni
  • GutBesserWasser: Azért ne nézzük le teljesen a melósokat. Mondom ezt mérnökként, aki sokat "jártassa" a száját, vis... (2013.05.17. 10:20) Politikaikag korrekt dürrögés
  • vészmadár (pica pica): állat:) (2013.04.11. 14:53) Alejandro de los Ingredientes: INCI szerint

Linkblog

Facebook

A mocsar viragai

2008.04.04. 10:47 Professor Pizka

Ujra nyilnak es ujra eltapossak oket de nyilni fognak ujra es ujra hogy meg egyszer viragmezove valtoztassak ezt a kenkoves lapot.
Nezzunk vegig az orszagon! Hany otveneves, eleteros ferfit rantott be az utobbi szaz evben a mocsar? Szamukat sem tudom, de tetemeiket szamolatlan ragjak a kukacok.
Ott volt a grof, aki azt hitte, hogy kaszinoval, hiddal akademiaval, minden vagyonaval talan tehet valamit. Beleorult szegeny, szep temetest kapott. Ott voltak Mikszath es Moricz hosei, akiket megutott a guta szegyenukben mielott jott a vegrehajto.
Valahogy atveszeltek a szocializmust. Kolyokkent hallottam B-rol aki egy kis hatar menti faluban volt a "foisten". Agronomus lehetett vagy talan parttitkar, esetleg tanacselnok. Valamelyik beosztottja elnezett valamit a hatarben, B, a foisten vasarnap delutan, lanctalpas traktorral ment ki megcsinalni, mert olyan nem volt, hogy ne legyen kesz a dolog idore.
Abban a rettenetes lelki rombolasban, par ilyen alak megmaradt. Megmaradtak a gyerekek, akiknek az apjuk-anyjuk elmondta, hogy nem addig van az hogy a felmunka is jo. Hogy az alapos ember jutalma a nyugalom es az elvegzett munka orome. Hogy az ember legnagyobb vagyona a tisztessege. Hogy a legjobb nevjegy, amit az ember az asztalra tehet, az a szakmai kivalosag, akarmi is legyen az ember munkaja.
Amint lehetett, ezek az emberek elobujtak a rejtekukbol es almodni kezdtek, almodozni, mint anno a szakallas grof. Hogy lehet itt valamit kezdeni. Ugyanugy, ahogy regen, ok is lattak, hogy silanyabb foldbol hogy erem vilaghiru termeny mashol, hogyan lehetne a magyar mocsar kisse poshadt de televeny talajat termore forditani.
Nem voltak hibatlanok. Osztonos, halyogkovacs vallkozok voltak ok. Ahogy a klondike-i aranylaz idejen, a vadkapitalizmus kis epizodjait adtak elo minden nap. Olyan hibakat kovettek el, amit nyugaton az elsoeves business hallgatoknak tanitanak. Tanulgattak, a sajat karukon, mi az a marketing, mit jelent a piac. Oreg nagyapak elbeszeleseibol tudtak, hogyan mentek regen a dolgok. Probalkoztak.
Aztan elkezdtek hullani, mint osszel a legyek. MErt nem lehet ezt birni. Nem lehet birni, hogy a kavetol buzlo irodaban segget mereszto hulyeknek nem fontos a hatarido, a banknak meg igen. Es a mocsari viragnak egy becsulete van. Es az a becsulet aznap elvesz, amikor hataridore nem fizet. Persze sok a gyom, amelyik rajott a korbetartozas gyonyoreire.
Tele a mocsar eloskodokkel. Ahogy Mikszath dszentrihada, ugy elodkodik mindenki azon a nehany viragszalon. Elosztjak egymas kozott szepen. Semmi erteket nem teremtenek, mas penzet koltik, mas veret szivjak.
Hozzaadott ertek, ez a varazsszo. Hany olyan ceg van, amelyik valoban a semmibol teremt erteket? Alig nehany. Olyanok, akik egy kopar hegyoldalbol rengetesok munkaval nagydijas bort termelnek? Olyanok, akik egy romos szerelocsarnokbol buszgyarat vagy eppen gombatenyeszetet csinalnak? Alig nehanyan.
A tobbseg vagy lop, vagy varja a csodat, meg a segelyt.
Aki meg teremteni akar? A magyar teremtok sorsa ugyanaz, mint a szakallas grofe: halal.
Agyverzes, infarktus, gyomorfekely, tudorak, vastagbelrak: stressz a te neved. Hany embernek mondja azt az orvos: "Gyurikam, allj le egy kicsit, tulhajszolod magad, nagyon nem jo az EKG-d, cigizz es kavezz kevesebbet!" Es hany "Gyurikam" mondja ezt az orvosnak: "Bandikam tudom en, de ha en nem csinalom, senki sem csinalja meg! Bazmeg, doktor ur meg egy kurva hidegburkolot sem talalok aki ne lopna el az anyag felet, a multkor vasarnap delelott mentem befejezni azt a furdoszobat, a fovallalkozo nem utal, es nekem tizediken at kell utalni a torlesztest, te Bandikam nem cigiznel a helyemben?"
Ugye hogy ismeros? Ugye hogy ismeros a packazo hivatal, a nemtorodom burokrata-dzsentri tarsulat?
Szerencse, hogy ez a mocsar valahogy mindig ujra es ujra hagyja kicsirazni a viragok magjat. Kulonben mar nad es dudva sem none. De azert vigyaznak. Nehogy a vegen meg be kelljen vallani: alapos gyomlalas utan helyre kis kert valna az ingovanybol.
Nemreg meghalt Figula Mihaly, az ev bortermeloje cim birtokosa, Balaton kornyeki borasz. Kezdetben volt a hegyoldal meg Figula. Aztan lett szolo, aztan lett pres, aztan bor es aztan lett boraszat. Volt meg par ilyen "hulye" a kornyeken. Ahelyett, hogy valami lakokocsiban pesti vendeglobol kidobott egett olajban teszkos hekkfilet sutottek volna es "Balatoni Fogasch" neven a nemeteknek arultak volna, ezek belevagtak. Nem volt hetvege, nem volt szabadsag, nem volt 13. havi ber. Munka volt, a szolot nem lehet sajat hataskorben az ugy bonyolultsagara tekintettel harminc nappal meghosszabitani, majd lejaratkor hianypotlasra visszadobni. A jegesot nem lehet betiltani. Ott kell allni es szaznyolcvanas pulzussal nezni, hogy a zivatarfelho elvonul Somogy iranyaba vagy lecsap a szolore. Ha esett, akkor a hazassagi evfordulo napjan fel kell menni lemosopermetezni. Pentek delutan ketto utan is.
Es akkor el kell viselni a packazast, amit kejjel csinalnak a csinovnyikok. Penz az nincs, ket szinttel feljebb elloptak. De azert jogallamnak lenni kell, nem lehet bekeretni a partbizottsagra es szepszerevel leallitani. Papirnak, palyazatnak lenni kell, mielott elkuldjuk a francba.
Nem ismertem Figula Mihalyt, nem tudom mibe halt bele. Remlik, hogy par eve kostoltam borat es tetszett. Csak azt tudom, hogy otven-egynehany eves volt. Es a vilag boldogabb reszein az otveneves ferfiak azzal vannak elfoglalva, hogy Viagra meg Levitra nelkul is van elet egy kis sportolassal. Nalunk meg hullanak, mint a legyek.
Fontolgattam par beirassal ezelott, hogy akkor most szadesz vagy maszop. A tema most is erdekes.
De mikor es ki fog vegre a viragokkal torodni?

5 komment

Címkék: figula reform gyurcsany urban mihaly

A bejegyzés trackback címe:

https://raerunk.blog.hu/api/trackback/id/tr82410834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

quicksilver 2008.04.04. 13:23:14

Mit ér egy borospince output indikátor nélkül?

index.hu/velemeny/jegyzet/nfu2259/

candream (törölt) 2008.04.04. 22:26:49

Ahány karaktert gépeltél, annyi fülest igazán kioszthatnál. :-D

Herbspaak 2008.04.07. 09:59:39

Fantaszikusan igaz,amit írtál, sajnos. :( Itt Abszurdisztánban,hiába dolgozol, akkor elvesznek tőled. Én még 50-es se vagyok,de kihagy a szívem néha,magas a vérnyomásom. Pedig csak nyugodtan szeretnék dolgozni. S élni egy pcit úgy,hogy ne kelljen azon cidrizni,hogy mi lesz holnap.

bloodhound 2008.04.08. 08:33:09

látom a szüleimet, akik kis híján halálra dolgozták magukat, és sokszor félek, hogy nekem is csak húsz évem van még az "életből"...

beste 2008.04.13. 09:54:04

Húsz évvel ezelőtt, boldog 18 évesként azt gondoltam, hogy enyém az örök erő és fiatalság, nekem már nincs mit tanulnom, mindent tudok.
Ma örülök, ha nem látok magam körül hülyébbeket...
süti beállítások módosítása