HTML

Louie the purple horse

Nem kell sietni. Raerunk. Majd en szepen, lassan okosan megirom.Online asztalfiok. Ugysem ertene senki, de azert olvassak csak el, ne csak nekem fajjon. Aki hirdetni akar szerény látogatottságú rétegblogomon küldjön üzentet. Megyegyezünk.

Friss topikok

  • Dworkyll: És az élet utolérte az irodalmat, lett Lidl a Csalogány utcában :) (2022.09.03. 23:52) A belbudai Lidlben
  • törzsmókus: az a durva, hogy az eus forrásokból meg a világgazdaság növekedéséből azóta is húzzák. de legalá... (2021.02.22. 08:43) Berlusconi legalább elkurvázná
  • Manfréd Sipeki: Én igényelném a részletes leírást az "beszélgetés az apóssal témakörben". Rég röhögtem ennyit. (2015.09.24. 11:47) Gyertek hegeszteni
  • GutBesserWasser: Azért ne nézzük le teljesen a melósokat. Mondom ezt mérnökként, aki sokat "jártassa" a száját, vis... (2013.05.17. 10:20) Politikaikag korrekt dürrögés
  • vészmadár (pica pica): állat:) (2013.04.11. 14:53) Alejandro de los Ingredientes: INCI szerint

Linkblog

Facebook

Sinbohocok

2008.03.25. 17:54 Professor Pizka

A hir:
http://index.hu/gazdasag/magyar/vds080325/

A reakcio:
Van az ugy, amikor az altalanos iskolaban a "nagy" negyedikesek osszerugdossak valamelyik "kis" masodikos kocsogot, mert pofatlan. Mert kulon kretat szerzett a napkozis tanarnenitol a jardagraffiti-rajzolashoz, vagy mert megvan neki valami ritka autoskartya (mit szokas most gyujteni???) es olyan pofatlan, hogy ahelyett, hogy csendben orulne neki, meg dicsekszik is. Az ilyet szep csendben az iskolaudvar egy tavoli sarkaban szoktak megfenyiteni, csak hogy tudja hol a helye. Persze azert van a napkozits tanitoneni, hogy elnyomja a gyerekek termeszetes osztoneit, amelyek kisertetiesen megegyeznek a hordaban elo pavianok osztoneivel. Bar, ha ugy vesszuk, akkor a tanito neni az alfahim, akihez a kiskocsogok dorgoloznek, fizikai vedelemert cserebe.
Igen, a metafora ugy fog kibontakozni ebben az irasban, hogy a VDSZSZ az idegesito kis Jozsika, akit legszivesebben mindenki addig rugdosna mig sirva osszecsinalja magat a homokozoban. Ideertendo a tanarneni, dehat ot pont azert fizetik, hogy ez ne tortenjen meg.
Felteheto persze, hogy en affele uri affektalt majomkent nem erzem at, hogy milyen a vasutasoknak kijonni X ezer forintbol es milyen ott allni a hoban a  valto mellett, satobbi.
Nos, ez akar igaz is lehet. De a kapitalizmusnak van egy kellemtlen tulajdonsaga, hogy golra jatszak mint a focit.
Egy bejegyzessel korabban irtam Simor Andras cikkerol, amelyben minden olyan kozgaszdasz velemenyet irta le, aki epp nem penzugyminiszter vagy Fidesz-"szakpolitikus". Persze ez utobbiaknak is ez a velemenye, de ok a szavazatok miatt nem mondhatjak el.
Adott egy vallalat, amelynek a dolgozoi beremelest kovetelnek. Azon a beremelesen felul, amely egyebkent is realber-novekedest hozna nekik. Beremelest kapitalista helyeken plusz teljesitmeny utan szokas osztani. Ilyen teljesitmeny-javulast a MAV nem tud felmutatni. A beremelest jobb helyeken ugy osztjak, hogy foleg (a fonok es a talpnyaloi utan) azok reszesulnek benne, akik a plusz teljesitmenyt elertek. A MAV-nal en bloc mindenki akar ilyen emelest. A becsuletesen dolgozo baktertol le egeszen addig az apolatlan parasztig, akit legszivesebben csak a kulseje miatt vagy hatszor lepofoztam volna mar a vonatrol, dehat ugye, ha az ember lepofoz valakit, akkor az elmegy arulkodni, ahogy azt mar a napkoziben megtanultuk...
A helyzet viszont az, hogy nincs mibol beremelest adni. A magyar gazdasag alulteljesiti a kituzott celokat, valoszinuleg ujabb adossagokba kenyszeritve a koltsegvetest. Es ekkor az allam teljesitmenyet meghalado beremelest kovetel valaki, mert neki is meg kell elni valamibol. Vitorla nelkul sodrodo hajokon regen az ilyeneket ettek meg eloszor.
Van itt egy varazsszo: a szolidaritas. Nekunk ugyebar szolidarisnak kellene lenni a vasutasokkal (pontosabban azok kisse penzehes szakszervezetevel). De sajnos a magyar rogvalosag az, hogy a sok vallalkozoi igazolvannyal vagy "reszmunkaidoben" felvett de tobb mint egesz munkaidoben dolgozo, akinek az ingazasra kifizetett utikoltsege (amelyet senki sem terit) elviszi a berenek nagy reszet, nem lesz veluk szolidaris. Aki orakat var arra, hogy a retkes es lassu vonat vegre-valahara meltoztasson megerkezni, az nem lesz szolidaris. Nem lesz szolidaris, aki harom eve ugyanannyit keres, mert ha csak megemliti az emelest, akkor repul. Nem lesz szolidaris veluk a jomodu ember sem, mert neki is sulyos szazalekokkal emeltek meg az adojat. Tobbek kozott a vasutasok beret finanszirozando.
Es vegul nem szolidarisak a tobbivel a vasutasok, mert tartjak a markukat, amikor mindenki masnak is rosszul megy.
Jol tudom, hogy a vasut katasztrofalis allapotarol csak reszben tehetnek az ott dolgozok. Meglehet, hogy csak kisebb reszben. Ugyanolyan szetlopott, alulfinanszirozott csodtomeg a MAV mint a meg megmaradt, tobbi fosszilis kadarista monstrum.
Apropo kadarizmus. Kovetelik azt is, hogy osszak szet a MAV Cargo eladasabol szarmazo bevetelt. Milyen alapon? Tudom, le lehetne vezetni etikailag, de akkor setaljon be Gasko ur a vilagon barhol egy M&A targyalasra es hallgassa meg, hogy mennyi jar a vallalat alkalmazottainak, ha az egyik tulaj eladja egy masik tulajnak. Semmi. A MAV eseteben egy dolog indokolhatna a dolgot, hogy meg mindig jobb, ha a dolgozok lakastatarozasra koltik, mint ha a koltsegvetesben tunik el es lesz belole jovore valami jo kis tamogatas vagy koszbeszerzes-panama. De akkoris, Gasko azt koveteli, hogy adjanak nekik penzt, amire semmilyen torvenyes jogalapjuk nincs. Adjanak nekem is!
Persze akkor majd kitor a sztrajk, a csunya allam bacsi nem ad penzt ezeknek a derek vasutasoknak. Es akkor majd mennek arulkodni a nephez. Es mit lat majd a nep? Oszinten, a gondjukat a kozonseg ele taro embereket, akik a legudvariasabban igyekeznek tudatni az ideges utasokkal, hogy a jarat azert marad ki, mert veluk ki van tolva? Ugyan dehogy.
Hianyos tajekoztatast, ugyanolyan, vagy meg retkesebb vonatot, ugyanugy jelentos kesest, munkaundoros kallereket (nem gyozom ismetelni: tudom hogy nem mindenki ilyen. De ez a vallalati image. Esetleg tenni kellene ellene.)
A sztrajknak az lenne a lenyege, hogy a nep belassa, bizony a sztrajk ertunk van. MErt ezek a derek vasutasok megerdemlik, hogy ne zsakmanyoljak ki oket. Igenam, de az emberek ugy gondoljak, hogy ok maguk a kizsakmanyoltak, az o adojukbol lesz az emeles es az o hazuk elotti jatszoteret nem ujitja fel a 'zonkormanyzat. Attol, hogy erre a kormanyzati kommunikacio pofatlanul rajatszik, ez meg sajnos igaz.
Innentol kezdve viszont ez nem sztrajk, ez szimpla zsarolas. Valaki kuldjon ezeknek valami brosurat, peldaul ezt "Hogyan es mikor sztrajkoljunk?"

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://raerunk.blog.hu/api/trackback/id/tr92396278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása