HTML

Louie the purple horse

Nem kell sietni. Raerunk. Majd en szepen, lassan okosan megirom.Online asztalfiok. Ugysem ertene senki, de azert olvassak csak el, ne csak nekem fajjon. Aki hirdetni akar szerény látogatottságú rétegblogomon küldjön üzentet. Megyegyezünk.

Friss topikok

  • Dworkyll: És az élet utolérte az irodalmat, lett Lidl a Csalogány utcában :) (2022.09.03. 23:52) A belbudai Lidlben
  • törzsmókus: az a durva, hogy az eus forrásokból meg a világgazdaság növekedéséből azóta is húzzák. de legalá... (2021.02.22. 08:43) Berlusconi legalább elkurvázná
  • Manfréd Sipeki: Én igényelném a részletes leírást az "beszélgetés az apóssal témakörben". Rég röhögtem ennyit. (2015.09.24. 11:47) Gyertek hegeszteni
  • GutBesserWasser: Azért ne nézzük le teljesen a melósokat. Mondom ezt mérnökként, aki sokat "jártassa" a száját, vis... (2013.05.17. 10:20) Politikaikag korrekt dürrögés
  • vészmadár (pica pica): állat:) (2013.04.11. 14:53) Alejandro de los Ingredientes: INCI szerint

Linkblog

Facebook

Tempora mutantur et nos mutamur in illis

2011.08.23. 08:16 Professor Pizka

 Tanult barátom hívta fel figyelmem erre a nagyszerű tanulmányra:

www.parlament.hu/biz/aeb/info/tanulmany.pdf

Nem annyira érdekes tanulmány, mint a jogtörténeti tanulmányok általában, felsorol minden szerzőt, aki az utóbbi száz évben jogtörténettel foglalkozott és nem bélyegzendő kommunistának. Témája az, hogy vissza kell térni a bíróságok történelmi nevezéktanához, hát nem bánom, térjenek, ez a legkisebb baj a bírósági rendszerünkkel, de ha megoldják, eggyel kevesebb probléma, hurrá. 

Ellenben a megrendelésre írt vagy konzervből átalakított tanulmányokat invokációval szokás ellátni, valami olyasmivel, hogy

 "Amint azt a XXXII. Rovartani Konferencia Bogárszekciójának Kitinvizsgálati szekciója célkitűzésként rögzítette, a modern kutatásoknak fel kell ölelni a kitinekben található pigmentek refraktométeres vizsgálatának újabb módszereit"

A rutinos tudós ugyanezt a tanulmányt egy fél évvel később már így süti el:

"Az Ornitológiai Vándorgyűlés Madártáplálék Szekciója kiemelt célként határozta meg hazánk bogárfaunájának alaposabb vizsgálatát, különös tekintettel a gyengébb színlátású gázlómadarak táplálékaként előforduló bogarak kitinpáncéljában található pigmentek refraktométeres vizsgálatának újabb módszereire"

Az ilyen invokációk írása nagyon fontos, hiszen a kutatásokat finanszírozó Operatív Programok nem csak úgy bemondásra mennek, aktátumot kell gyártani, mely aktátum hangzatos címe és a bírálók által elolvasott első oldala milliókról dönt. 
 

A fent linkelt traktátus a magyar bíróságok régi-új nevezéktanáról a következő hangütéssel kezdődik:

 

"A 2010-ben megtartott országgyűlési választáson győztes szövetséges pártok sürgető feladatuknak tekintik az új alkotmány megalkotását, amint ez az újonnan felálló Kormány programjában – amely A nemzeti együttműködés programja címet kapta –. is kifejezésre jut: a „jelenlegi Alkotmány – mint első mondata kinyilatkoztatja – ideiglenes, átmeneti alkotmány. Megalkotói éppen azért szánták ideiglenesnek, mert nem volt mögötte érvényes társadalmi szerződés. Az új társadalmi szerződés most, a 2010-es országgyűlési választásokon megköttetett. Azzal bízták meg a törvényhozást, hogy a következő négy évben alkossa meg az ország új alkotmányát.” Nem szükségtelen ezért, ha áttekintjük – alulról fölfelé haladva – a négyszintű bírósági szervezetrendszer ítélkező fórumainak az elnevezéseit..."

A 13. oldal utolsó bekezdése, mely a 14. oldalon folytatódik, a hosszas történelmi bevezető utolsó, tónusos izomrángásainak egyikeként az ötvenes évekkel foglalkozik:

 

 Az alkotmány elkészítése az 1949. május 15-i országgyűlési választás után – amely az MDP győzelmét hozta – került előtérbe, ahogy azt Rákosi Mátyás miniszterelnök-helyettes a minisztertanácsi ülésen hangsúlyozta: „Most nyugodtan foghatunk azokhoz a munkákhoz, amelyet programunkba felvettünk: az ötéves terv, a béke biztosítása, az alkotmány megváltoztatása.Olyan alkotmány készítése, ami az eddigi eredményeket rögzíti és a további fejlődést elősegíti. Ugyanakkor már utasítanánk az igazságügyminiszter urat, hogy az új alkotmánnyal a legközelebbi minisztertanácsra hozzon be javaslatot legalábbis az előkészítő bizottságra vonatkozóan, hogy mihelyt a kormány tényleg megalakul, teljes gőzzel az alkotmány el készítéshez hozzá tudjunk fogni.” Érezhető a sorokból, hogy Rákosi Mátyás személyesen részt akart venni az irányításban, és ez így is lett, mert a miniszter őt javasolta a bizottság elnökének.

Öngól, vagy mi... még szerencse, hogy a 14. oldalt nagyon kevesen fogják elolvasni, csak majd amikor ebből a szövegből törvény is lesz, akkor kell odafigyelni.

 
 

 

 

 

9 komment

Címkék: szaleforeléner

A bejegyzés trackback címe:

https://raerunk.blog.hu/api/trackback/id/tr313172749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Iustizmord 2011.08.23. 09:01:57

jelentem elolvastam, és visszás hogy a mostani budakörnyéki bíróság Budakörnyéki Járásbíróság lenne, de a Pst Megyei Bíróság meg Pestkörnyéki Törvényszék. és akkor Szentendre, Budaörs, Ráckeve másodfoka ? miért nem Budapestkörnyéki? sőt: SZÉKESFŐVÁROSKÖRNYÉKI! meg a Fővárosi is lehetne NEMES NEMZETES SZÉKESFŐVÁROSI FŐTÖRVÉNYSZÉK (NNSZFF) ha már elnevezésnáculunk

escargot 2011.08.23. 09:40:17

Lehet, hogy felforgató, humorista jogtörténészek szivárogtak be a bizottságba?

escargot 2011.08.23. 11:35:19

Ez is egy szép részlet (p.19):
"A rezsim törekedett az alkotmány népszerűsítésére – mivel azt a parlamenti elfogadása előtt országos társadalmi „vitára” bocsátotta..."

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.08.23. 11:39:02

@escargot: mondom én, hogy nagyon érdekes olvasmány :-)

Nadiposzi (törölt) 2011.08.23. 14:33:22

A következő pályázatunkhoz leigazolunk, cím és bevezető írás feladatkörrel. A maradékot, azt a pár száz oldalt legyártjuk mi is, de azt ugye úgyse olvassa el senki.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.08.23. 15:08:17

@Nadiposzi: gondoltam már rá, hogy ezzel kéne foglalkoznom. Állítólag jogásznak is jó vagyok, de írni jobban tudok.

Iustizmord 2011.08.23. 15:50:11

@Professor Pizka: elfelejtitek hogy a CÍM a legfontosabb... z minél hosszabb és érthetetlenebb annál jobb

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.23. 17:53:29

Mi a latin kifejezés arra, ha egy nő kezd elhízni: Tompora mutantur (de rossz volt!)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.08.23. 22:46:45

@altoid: ha a jelenség bekövetkezne, iratkozz be a ribotékába :-)
süti beállítások módosítása