HTML

Louie the purple horse

Nem kell sietni. Raerunk. Majd en szepen, lassan okosan megirom.Online asztalfiok. Ugysem ertene senki, de azert olvassak csak el, ne csak nekem fajjon. Aki hirdetni akar szerény látogatottságú rétegblogomon küldjön üzentet. Megyegyezünk.

Friss topikok

  • Dworkyll: És az élet utolérte az irodalmat, lett Lidl a Csalogány utcában :) (2022.09.03. 23:52) A belbudai Lidlben
  • törzsmókus: az a durva, hogy az eus forrásokból meg a világgazdaság növekedéséből azóta is húzzák. de legalá... (2021.02.22. 08:43) Berlusconi legalább elkurvázná
  • Manfréd Sipeki: Én igényelném a részletes leírást az "beszélgetés az apóssal témakörben". Rég röhögtem ennyit. (2015.09.24. 11:47) Gyertek hegeszteni
  • GutBesserWasser: Azért ne nézzük le teljesen a melósokat. Mondom ezt mérnökként, aki sokat "jártassa" a száját, vis... (2013.05.17. 10:20) Politikaikag korrekt dürrögés
  • vészmadár (pica pica): állat:) (2013.04.11. 14:53) Alejandro de los Ingredientes: INCI szerint

Linkblog

Facebook

Biztonság és összeomlás

2011.12.23. 00:46 Professor Pizka

Eredetileg teljesen más irányba indult volna ez az írás, de a vázlatokban feszegett témakör most abban a megvilágításban érdekesebb, hogy miben olyan fene biztos Orbán Viktor, hogy bármit meg mer tenni. Török Gábor mai... izé tegnapi, elmúlt éjfél... írásában azt írja, hogy Orbán magatartását az befolyásolja, hogy az országnak szüksége van-e pénzre vagy nincs. Egy ideális szervezet ideális döntéshozóját nyilván nem vezérli más, de Orbán esetében van itt még valami. Az összeomlás mítosza.

Cicero és Periklész is már állandóan megáldva, hogy most aztán vége mindennek, összeomlás jön, nincsen tovább. Aztám mindkettejük után üzemelt még egy darabig a hellén meg a római uralom. Kérdés, hogy milyen összeomlástól kell tartani a magyar politikában? Képzeljük magunkat most egy pillanatra valami fekete-fehér Jávor Pál-filmbe! Van egy vidéki földesúr, valamiféle bányatulajdonos, akinek a fia egyetemre megy, külföldön tanul, belép a radikális pártba, majd ötven éves korára maga is konzervatív lesz, és pont azt fogja csinálni, mint bányatulajdonos apja. Van egy vidéki, nem túl előkelő származású, de okos, becsvágyó, és annyira nem is rossz kiállású, magas, nagyhangú fiú, aki a legbefolyásosabb rózsadombi arisztokrata famíliák egyikében felnőtt, nyelveket beszélő, kitűnő tanuló, és nem mellesleg nagyon csinos lányába szeret bele, akit a szülei eleve miniszterfeleségnek szánnak.

Na, tegye fel a kezét, aki nem ismerte fel Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet! Ugye hogy szerepelhetnének egy ilyen jó kis Jávor Pál-filmben? Mégis, milyen világrengető változástól kellene tartani ennek a két embernek?

A kérdés az, hogy a jobbról-balról vizionált összeomlás valójában micsoda, és milyen hatást gyakorolhat Orbán Viktor karrierjére.

Előszöris, definiáljuk az összeomlást. Nehéz. Többféle összeomlás van.

1. van olyan összeomlás, amelyet külső ellenség bevonulása okoz
2. van olyan amelyet külső pénzügyi-politikai nyomás okoz
3. van olyan, amelyik a pénzügyek tönkremenetelével jár, inflációval, magas kamatokkal, csőddel
4. van szociális ellátórendszeri összeomlás, amikor nem bír elegendő segélyt fizetni az államkassza, nem működnek a kórházak, iskolák. Kitör az éhséglázadás.
5. és végül, de nem utolsó sorban van a gazdasági összeomlás, amikor leáll a termelés, munkanélküliség van, és nem bír működni a gazdaság. Ez nem tévesztendő össze a recesszióval, holott a kettő közötti határ elmosódott.

Jól látszik, hogy a mostani helyzet ezek keveréke, kivéve a külső ellenség bemasírozását, nők megerőszakolását, a Szent Korona elrablását.

Van rajtunk külső nyomás? Van, de nem fog feltétlen összeomlást okozni. Orbán Viktor alighanem attól olyan magabiztos, hogy úgy gondolja, hogy gazdasági összeomlás nem lesz, mert az Audi, a Merci és a többi nagy multivállalat működik, és egész sokáig terhelhető, nem éri meg neki elmenni.

Amíg ez így van, nem tök mindegy mit mutatnak az ilyen-olyan mutatók, ha egyszer a segélyeket kifizetik, nem jönnek Budapestre parasztok kiegyenesített kaszával királyt ölni?

Nem elműködik az adócsalást lételemeként kezelő KKV szektor? Dehogynem. Majd sírnak, de ez már csak egy ilyen műfaj.

Úgy látom, hogy egyszerűen Orbán Viktor nem érez akkora veszélyt ami meghátrálásra késztetné. Úgy van vele, hogy amíg nem ég a ház, addig semmi gond nincsen. Mellesleg jártak már itt oroszok, tankkal és akkor is működött a gazdaság, egy-két év padlássörprés után azért fellendültek a dolgok.

A további dolog meg az, hogy sokan az összeomlást valamiféle pontszerű dolognak tartják. Mikrotörténelemben élünk, mikroszkopikus távolságokra látunk el. Kevés az olyan élethelyzet, amikor egyszerre, mindenki tudja, hogy na itt és most vége. Szerintem 1929-ben a fekete.pénteken a szeszfőzdetulajdonosok örültek. Ha a Wall Streeten a medve mászkál, sok ember lesz alkoholista. 476-ban amikor Rómát menetrendszerűen épp elfoglalták, senki se kel fel másnap reggel, hogy na akkor uraim itt a középkor. Majd ötven év múlva a történészek megmondják, hol kezdődött a válság. Lehet már egy éve tart, és lehet hogy majd ötven év múlva egyszerűen pangásnak fogják ezt hívni. És ezt Viktor tudja.

Ebbe a paradigmába két dolog hozhat változást. Az egyik az, ha a nemzetkötzi környezet úgy dönt, hogy nem tolerálja tovább az unortodoxiát és hirtelen, sokkszerűen romlik az ország pénzügyi állapota, annyira hogy hirtelen nincs miből segélyt fizetni. Mivel azonban az euró, a benzinár, az alapkamat romlása folyamatosan történik, egy-egy Barroso-bejelntésnke azért mások a hatásai, mint ahogy azt sokan képzelik.  Pesti belvárosi kocsmákban önjelölt politikai elemzők és diplomáciai szakértők értő arccal csócsálgatják a"strongly advise" szavakat, de a "general public" számára ez a huszonkettedik Gipsz Jakab volt, aki bejelentette, hogy már megint emelnek valamit. Na és. Mindig emelnek. Kétszáz éve egyfolytában. A kormányzati kommunikáció pont az, hogy látjátok feleim mostmár nyakig ér, de kitartás, mi akkor is küzdeni fogunk, amikor már állig fog érni.

A második dolog pont ez: a többfrontos megrogyás. Erre van esély, nem is igazán kicsi, de ez nagyon ritka. Annyira ritka, hogy Viktor döntési horizontján nem szerepel. Azon a lassú rothadás van, ilyen-olyan leminősítésekkel, 2013-ig valahogy talpon maradással. Akkor majd felpörög valamennyire Európa, onnan meg már féllábon is megvan 2014 májusa. Legfeljebb elvesztik a választást, de az őket követőnek Bokros csomagot kell csinálni, négy év után úgyis megbukik. A lassú romlás nem indít senkit törésre-zúzásra, az alkotmányos rend feszegetésére. A nap felkel majd a 350 forintos euró után is.

Ennek két dolog tehet be: az egyik, ha hamarabb kell Bokrosozni, nincs több leseperhető padlás. A másik pedig az, ha 2014-ben (vagy előbb) végre valami nagyformátumú cápa szabadul be a jelenleg guppiktól hemzsegő akváriumba. Olyan, aki takarítással kezd, tudja a hatalomváltás leckéjét és hatalomra kerülve azonnal anyakára teszi a kést a hatalmát veszélyeztetőknek, centralizálja a bevételeket, és így tovább. Aki kritika nélkül vágyna egy ilyenre, annak üzenem, hogy a legutóbbi ilyen takarítást Németországban Kristallnacht, Oroszországban csisztka néven ismerik. 

De ezek távoli dolgok. Jelenleg az van, hogy amíg a cigit meg bírják venni, addig nincs gond. Hopp de azt is emeltük. Bazd meg Gyuri lehet mégis baj van?

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://raerunk.blog.hu/api/trackback/id/tr613489724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

escargot 2011.12.23. 12:58:24

Úgy ötszáz éve folyamatos itt a rothadás. Néha van egy-két felívelőbb évtized, annak a hozadékából újra kihúzzuk 50-100 évig. A nemzethalált mindig megjósolja valaki, mégis megvagyogatunk, és aránylag ritkán indul el a plebs kiegyenesített traktorokkal. Rendrakó cápák sem sűrűn születnek errefelé. Posványnak posvány, de valahogy egészen stabil.

paranoid T.R. marcipan 2011.12.23. 13:01:54

akartam kommentelni, hogy a bankbetétek államosítása feletti pánik katalizátor lehet, és viszonylag gyors robbanást jelent. ahhoz persze kell a pánik.
most elkezdték terjeszteni, h az ünnepek között minden időpont foglalt a zosztrákok bankoknál mert párszázezres vagyont is visznek ki, szarabb feltételekkel is. nem sok kell ennek.

escargot 2011.12.23. 13:44:11

@paranoid T.R. marcipan: Azt mondod, a múltkor kinézett svéd nyelvtanfolyamok közül mégis inkább a szuperintenzívet válasszam?

paranoid T.R. marcipan 2011.12.23. 13:58:39

@Professor Pizka: ebből még meggazdagodsz :D

@escargot: ha csak svéd használati útmutató van az ak47esekhez, akkor igen.
(ez persze vicc, neeem, én soha nem lőnék. elftársak, ugyanakkor vegyék figyelembe, h hozzám hasonló hippiből igen kevés van.)

escargot 2011.12.23. 15:36:29

@paranoid T.R. marcipan: Lőni csak állatra nem lövünk. De kár beléjük a golyó meg az erőfeszítés, inkább keresek egy puhább almot, ha nagyon elfajul a helyzet.

paranoid T.R. marcipan 2011.12.23. 17:43:11

@escargot: azt is lehet.
komolyan mondtam, h nem akarok lőni. de ez az én országom, ha muszáj megtartok egy fegyvert :)

Memento Mori · http://utel.blog.hu 2011.12.24. 09:00:40

A mindenkori hatalomnak a hatalma megtartása érdekében nem kell felvirágoztatni az országot; hanem elég a romlás lelassítani, fokozatosan adagolni.
A klasszikus békafőzés tudomány amit használnak : utel.blog.hu/2011/01/07/valtozas_sebessege
És az istenadta nép szereti a békacombot - azt se vesz észre, ha az már a saját combja...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.24. 10:44:16

@Memento Mori: annyiszor elsütöttem mára békafőzős példát, itt nem akartam :-)

Super 64 2011.12.25. 22:52:21

A következő Lemil bulira mindenképpen elmegyek és a fő programom a Prof hátbaveregetése lesz. Feltéve persze, hogy szabadlábon fog védekezni, amit kétlek. Nem vagyok egy nyaligátor, de a Profot rendkívül tisztelem.

Super 64 2011.12.25. 22:55:27

A következő Lemil bulira mindenképpen elmegyek és a fő programom a Prof hátbaveregetése lesz. Feltéve persze, hogy szabadlábon fog védekezni, amit kétlek. Nem vagyok egy nyaligátor, de a Profot rendkívül tisztelem.

noirp 2012.01.08. 14:08:28

Prof! Linzerbe, piskótába, rétesbe vagy sütőporosba óhajtod-é a ráspolyt?
Továbbá kérdezem, h pontosan mikor indítsam útnak a gyomorkeserűvel keményen injektált görögdinnyét.
süti beállítások módosítása