HTML

Louie the purple horse

Nem kell sietni. Raerunk. Majd en szepen, lassan okosan megirom.Online asztalfiok. Ugysem ertene senki, de azert olvassak csak el, ne csak nekem fajjon. Aki hirdetni akar szerény látogatottságú rétegblogomon küldjön üzentet. Megyegyezünk.

Friss topikok

  • Dworkyll: És az élet utolérte az irodalmat, lett Lidl a Csalogány utcában :) (2022.09.03. 23:52) A belbudai Lidlben
  • törzsmókus: az a durva, hogy az eus forrásokból meg a világgazdaság növekedéséből azóta is húzzák. de legalá... (2021.02.22. 08:43) Berlusconi legalább elkurvázná
  • Manfréd Sipeki: Én igényelném a részletes leírást az "beszélgetés az apóssal témakörben". Rég röhögtem ennyit. (2015.09.24. 11:47) Gyertek hegeszteni
  • GutBesserWasser: Azért ne nézzük le teljesen a melósokat. Mondom ezt mérnökként, aki sokat "jártassa" a száját, vis... (2013.05.17. 10:20) Politikaikag korrekt dürrögés
  • vészmadár (pica pica): állat:) (2013.04.11. 14:53) Alejandro de los Ingredientes: INCI szerint

Linkblog

Facebook

Fostalicska

2008.02.13. 07:27 Professor Pizka

A mongol-kinai hatartol nem messzes talalhato Baotu es Hohot ket kinai kisvaros. Kinai mercevel merve, hiszen mindkettoben lakik vagy ketmillio ember. Jo gyorsan fejlodnek, mint ahogy szinte minden gyorsan fejlodik Kinaban. Azert foleg meg mindig angolul nem beszelo, egyszeru nepek lakjak mindket helyet. Vannak fejlodo negyedeik, van mar Burger King, Pizza Hut, fejlodnek tehat szepen, am azert mindketto kozepesen vilagvegi helynek szamit Kinaban. Vannak ugyanis jo kis Nyugat-Kinai helyek, amelyek meg ennel is vilagvegebbek. Azert persze ez a ket hely is kozel van, allitoloag Hohotbol nemcsak Baoutuba megy a vonat tovabb, hanem van egy elagazasa Ulanbator fele is. En valahol ezen a vonalon sejtem a vilag veget, igy ertelmet adva a "ket megalloval a vilag vege utan" szolasnak is. Persze sajatsagos vilagvege az, ahonnan ketfele is lehet menni vonattal, mert ilyen alapon mondjuk Zajta jobban a vilagvege, mert ott Romaniaba nem megy at a sin. De ez mint az kozismert, mesterseges allapot, igy nyugodtan elfogadhatjuk azt a tetelt, miszerint nyugodtan lehet vilagvegi az olyan hely, ahonnan ketfele visz a vasut. Aki esetleg a vasuti kapcsolattal  egyaltalan nem rendelkezo telepuleseket valahol a Gobi es a sztyeppe hataran, jol gondolja amit gondol, de itt most arrol a vilagrol beszelek, amelyet komolyabb nomadizalas nelkul kenyelmesen el lehet erni. Mar amennyire kenyelmesnek nevezhetok a kinai halokocsik. A sor mindenesetre olcso es jo, mogyorovaj es keksz meg minden felnomad utazo diaknal szokott lenni.
A budapesti Torok Pal utca nem a vilagvege. A Csarnok is kozel van, a Parlmanet fel oras seta.Mi a kozos megis az ottani postahivatalban es  egy vegyesboltban, amelyik Baotuban talalhato egy fontos lamaista kolostor mogotti boltsoron talalhato, es nagyreszt belfoldi turistaknak es helyieknek arul kapadohanybol keszult cigarettat?
Semmi.
Hohot minden vitan felul sokkal fejlettebb hely, dacara annak, hogy a vegyesbolt egy kisse roskatag hazban mukodik. A buz is mas Hohotban, uyanis kulonbozo rothado szerves  anyagok mellett az utca fo buzforrasa egy kozeli szuvenirarus aki mongol idilleket (es nem mongol idiotakat, ezekkel majd a postahivatal kapcsan foglalkozunk) es Dzsingisz kan kepamasait abrazolja birkaboron. A muvesz eszkoze a magyar ipari koznyelvben "cekasz" neven ismert eszkoz. Ezt hol jobban, hol kevesbe ranyomva a borre, vilagos- illetve sotetbarnara egeti az uriember, aki kozben meg cigarettazik is. A porkolodo bornek iszonyatos buze van. Nota bene, nem olyan budos, mint a halaskocsi, amelyik a Csarnok teren szokta a lefolyoba uriteni a vizet miutan a doglott sarpontyokat "friss hal" neven eladta nehany csarnokbeli arusnak.
A vegyesboltba beterve nehany unatkozo kinait talalunk, akik a szereny keszletbol akarnak eladni nekunk valamit a normal ar otszoroseert, ami a pekingi ar fele, a sanghaji ar harmada, a hong-kongi negyede. Azonban meg igy is rohejesen olcso, de azert alkudni illik, mert egyreszt megsertodnek meg a vegen, masreszt meg azert magyar az ember, hogy zsigerileg arkedvezmenyeket akarjon. Gyanus nekem, hogy Arpad apank valami kedvezo aruhitel-atveresnek dolhetett be, amikor nem valami tengerparti helyen vagy Svajcban telepitette le nepet. A megfelelo ar kiveszekedese soran elokerul egy nyolceves kislany (az is lehet, hogy tiz) aki szep szabalyos angol szavakkal forditja a nagymamaja (de az is lehete, hogy ukanyja, ha csak az arcat nezzuk) siramait, hogy ez ala sajnos mar tenyleg nem... De aztan dulore jutunk, a kialkudott ar marad, de meg az utolso pillanatban hozzaveszunk az addigi asvanyvizhez, csokoladehoz, kokusztejhez meg egy furt banant. Az alku megkotetett es ekkor jon valami, ami lenyegeben az igazi, szubsztancialis kulonbseg a kozepesen vilagvegi kinai varoska roskatag vegyesboltja es a Belso-Ferencvarosi postahivatal kozott. Kartyaval fizetunk. Ugy bizony, kartyaval, abban az orszagban, ahol ezelott husz evvel meg vigan lengett a veres zaszlo (leng az most is, csak masik iranyba fujja a szel) Visa kartyaval fizetunk. Fizethetnenk Master Carddal is, de most a Visa van soron. Erre mar kisebb csodulet jon ossze, feltunik a csalad egy addig nem latott notagja, aki elveszi a kartyat, fogja a terminalt es pillanatok alatt elintezi az ugyletet. Bizonylat megkap, kinaiul van, de a szamok stimmelnek, es mar megyunk is. Belvarosibb helyeken, mint peldaul a McDonalds kozeleben mukodo bazar, mar csaodulet sincs, lehet hasznalni, ha az ember nem fel a csalasoktol (nem fel, direkt ugy van a kartyan a limit, hogy ne legyen gond).
A szep kis pesti postahivatalban, ahol a vilagosbarna lamberia nagyszeruen harmonizal a sotetbarna pulttal es a sargasfeher fallal, kicsit bonyolultabb a helyzet. Eloszoris Gizike, a szolgalatban levo ijedt arcu kisasszony majdnem osszepisili magat, amikor eloveszem a kartyamat. Remego kezzel veszi at, majd, elokotor egy hasznalati utmutatot. Illetve dehogy kotorja elo, oda van keszitve. Valaki a vegen meg azt hiszi, hogy a kiabrandultsag es a keseruseg beszel belolem. Milyen igaza van... Gizike tehat lehuzza a kartyat, kerdez, potyog, kicsit meg mindig remego kezevel kiadja az ablakon a PIN beutesere szolgalo kutyut es en beutom a misztikus kodot. Eddig csupan az ijedt kezdo Gizike volt a kulonbseg, dehat neki nem kell hatarozottnak tunni, mint egy kinai boltos asszonysagnak.
Azonban beut a dramai bonyodalom, csizma az asztalon, csontvaz a szekrenybol, villam, mennydorges, kerubok, szerafok, lelkes allatok, siras, rivas es fogaknak csikorgatasa.
Kifogyott a papir. A gepbol. Igy nem lesz bizonylatom, ha nincs bizonylatom, akkor nem lehet bevezetni az ugyletet a Nagy Sargult Postakonyvbe, nem lehet mit lepecsetelni. Marpedig pecseteles nelkul a postan semmit sem lehet tenni. A problema oriasi, az addig szerenyen pirulo Gizike falfeherre valik, es szaladni kezd a raktar fele. Giziket latens onbizalma politikai palyara predesztinalja, ugyanis azelott tervez visszaterni a papirral, mielott a mar elkuldott tranzakcio eljut a bank gepeig, ott jovahagyodik es visszater a terminalra. Ez igy leirva hosszu, vegiggaondolva kb ugyanennyi, am a fizikai valosag az, hogy meg a Posta rettenetesen olcso es rossz modemjen keresztul is a dolog par masodpercig tart. Gizike nyilvan ignoralja Einsteint es hasonlo kozegben a fenysebessegnel (amivel ugyebar az adatok utaznak) meg akarja tenni a raktart es a szeke kozti tavot. Nem sikerul, Einstein megnyugodhat, elmeletenek empirikus cafolata meg varat magara. A problema eszkalalodik, amint azt megtaultuk a gorog dramak kapcsan, hogy az okori nagyok az eredeti konfliktus utan meg egy-ket felvonast legalabb tunkolnak, mielott megolnek a foszereplot. Most azonban kiderul meg a magamfajta szkeptikusoknak is, hogy szo sincsen tunkolasrol, a problema valoban eszkalalodik. Mostmar ugyanis a postahivatal nem tud elszamolni egy tranzakcioval. Ez german szakkifejezessel elve a Ragnarok-kel, vagyis az istenek alkonyaval egyenlo. Gizike megnyomja a panik-gombot, hivja a Fopenztaros Asszonysagot. A Fopenztaros Asszonysag a Jelentos Szerepet Betolto Fonokasszony egyik alfaja (es omegaja). Etologiailag is leirhato, o felel meg a szenior elefanttehennek, vagy a pavianhorda matronajanak. Leggyakoribb megjelenesi formajahoz tartozik az irdatlan mellboseg, a nagy fenek es a padlizsanszinu, rovid haj. Utobbi attributumarol barmikor felismerheto. A fonokasszony valamelyik felmenoje alighanem rezzenestelen arccal ontotte a ketszazezer torok nyakaba a forro vizet Eger bastyain, mert most sem randul arcizma sem, hanem eloveszi a szekrenybol a hasznalati utmutatot, hogy ujranyomja a bizonylatot.
Itt most egy rovid osszhangzattani kitero kovetkezik, aki akarja, ugorja at. Gustav Holst Mars cimu muveben a haboru rettenetet komponalta zenebe, olyan zsenialisan, hogy kesobb John Williams innen lopta a Halalcsillag-temat. Zenei kifejezoeszkozeinek egyike, hogy a muben szinte vegig disszonans hangokkal tuzdelt moll akkordok fordulnak elo. A brutalis finalet azonban megelozi egy meglepoen tiszta dur akkord, ami az addigi tombolas utan megnyugtato, az ember azt hiszi, hogy mar vege. De nem, utana meg jon egy fel perc dongoles, amely a legaljasabb skandinav gothic metalnal is sotetebb. Na ilyen pillanat kovetkezik most:
A Fonokasszony beuti a kodot. A gep azonnal megkezdi az aznapi osszes tranzakcio kinyomtatasat, mintegy masfel meternyi papirra. Beut egy masik kodot, az eredmeny ugyanaz, en kezdek felni, hogy mire rajonnek, addigra megint elfogy a papir. Szinten hellenisztikus parhuzam, hogy a hatterben osszegyul a korus. Ez nem gorog ifjakbol, hanem pesti nyugdijas nenikbol all. Kinaban ezek nincsenek. Marmint agressziv nyugdijasok. Megkezdodik a sapitozas, a celozgatas azokra a hulyekre, akik egy EU fovaros postahivatalaban a XXI. szazadban (ok arab szammal mondjak) kartyaval probal fizetni. Addigra mar en is tudom, hogy mit tettem, azonban a gorog dramakban nincs visszaut, vegig kell csinalni. Kozben (mar korulbelul husz perce folynak az esemenyek) kinyomtatnak meg nehany folyometernyi bizonylatot, majd strategiai dontest hoznak. Illetve dehogy hozzak, a padlizsanszinu hajkorona kiadja a parancsot a visszavonulasra. Ekkor megtortenik a vilag nyolcadik csodaja, amelyre a kinai vegyesboltban, de talan sehol a vilagon nem tudnak mit lepni. A parancsnok ugyanis arra utasitja Giziket, hogy vegyen elo egy regebbi bizonylatot es arrol szepen gyongybetukkel masoljon at mindent az uj papirtekercsre. Igen. En sem hittem el.
Megtortenik. Alairom. Ekkor azonban oriasi hibat kovetek el. Negyven percnyi acsorgas utan. Gizikenek eszebe jut, hogy nekem is adni kell egy peldanyt. A fonokasszony ekkor mar ujra ott van, utasitja Giziket, hogy fenymasolja le a bizonylatot nekem. En, a marha meg azt mondom, hogy ne. Igen, valoban ezt mondtam, igy most nincs meg a drama egyetlen targyi bizonyiteka. Pedig ha meglenne, most hires ember lennek, jarnam a vilagot a cetlivel es jo penzert mutogatnam (keszpenzert, termeszetesen). Igy azonban csak bosszankodva kijovok, es igyekszem elfelejteni a kalandot. Miutan kilepek a postarol (meguszva a nenik esetleg a hatamba repulo keseit) addigra megnyugszom.
Nem is jutott eszembe a tortenet egesz mostanaig. Ugyanis probaltam felhivni Magyarorszagot egy masik kontinensrol Skype segitsegevel. Az ilyen dolgok nemhogy a belso-mongol varoskakban, del-kinai halaszfalvakban sem szoktak gondot okozni. De nyugodtan lehet beszelni igy Buenos Airessel vagy Punta Arenassal, Nyugat-Szamoaval, vagy a Zold Pofa barmelyik kornyekbeli szigetevel.
Pesttel nem. Mert hogy van az (mar elnezest) hogy ebben a nyamvadt, rohadt fostalicskaban semmi sem mukodik ugy ahol a vilagon barhol mashol mukodik? Miert? En megertem Adyt (akit porra alaztak azzal, hogy a legugarabb helyeken neveztek el rola utcakat...). Miert van az, hogy mar barhol lehet kartyaval fizetni, jo minosegben telefonalni, jokat enni, tiszta buszon ulni, csak eppen nem a "patinas" Budapesten nem? Patina, persze. My ass, ahogy a muvelt ir mondana. Remelem egyszer europai ertelemben vett fovarosunk majd eljut egy sivatagi kinai megyeszekhely fejlettsegi szintjere. Mert jelenleg, Az esetleg idevetodo mongolnak hianyozna a fejlett otthona. Nekem is hianyozna, hogy fejlett legyen az otthonom. Basszameg, na. (ezt most legszivesebben meg vagy otszor leirnam, de egyszer is sok. Basszameg.)

3 komment

Címkék: fostalicska

A bejegyzés trackback címe:

https://raerunk.blog.hu/api/trackback/id/tr53337227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

olda 2008.02.14. 00:59:02

OMG.

MOndjuk az jutott eszembe, hogy az egész napi biznylatkígyó újranyomtatása után nem lehetett volna levágni az utolsó tranzakciót? Legyen mit lepecsételni...

messze vagyunk még belső mongóliától

Professor Pizka 2008.02.14. 05:05:51

Belso-Mongolia nagyszeru hely. Ahol birkabelsoseget reggeliznek az emberek, ott csak jo lehet. Utitarsammal ellentetben en ittam helyi teat is, mitobb jurtan szaritott, leginkabb kutyapiszokra emlekezteto turot. Azok is jo dolgok, meg a belemet sem bantottak, ellentetben az amerikai pasztorozott tejjel...

sys 2008.11.29. 02:08:28

hehe, a közepén pár bekezdés már teljesen rejtő-szerű volt :D
süti beállítások módosítása