HTML

Louie the purple horse

Nem kell sietni. Raerunk. Majd en szepen, lassan okosan megirom.Online asztalfiok. Ugysem ertene senki, de azert olvassak csak el, ne csak nekem fajjon. Aki hirdetni akar szerény látogatottságú rétegblogomon küldjön üzentet. Megyegyezünk.

Friss topikok

  • Dworkyll: És az élet utolérte az irodalmat, lett Lidl a Csalogány utcában :) (2022.09.03. 23:52) A belbudai Lidlben
  • törzsmókus: az a durva, hogy az eus forrásokból meg a világgazdaság növekedéséből azóta is húzzák. de legalá... (2021.02.22. 08:43) Berlusconi legalább elkurvázná
  • Manfréd Sipeki: Én igényelném a részletes leírást az "beszélgetés az apóssal témakörben". Rég röhögtem ennyit. (2015.09.24. 11:47) Gyertek hegeszteni
  • GutBesserWasser: Azért ne nézzük le teljesen a melósokat. Mondom ezt mérnökként, aki sokat "jártassa" a száját, vis... (2013.05.17. 10:20) Politikaikag korrekt dürrögés
  • vészmadár (pica pica): állat:) (2013.04.11. 14:53) Alejandro de los Ingredientes: INCI szerint

Linkblog

Facebook

Amatorsport

2008.02.14. 19:16 Professor Pizka

Az amatorsport, amint arrol mar korabban megemlekeztem, megkulonboztetendo a profi sporttol. Amerikaban mar regen igy tesznek, nalukn meg ragaszkodunk par dologhoz, igy neha botranyokat lathatunk abbol, hogy amator szabalyokat probalnak profikra alkalmazni.
A profi amerikiai ligak szabalyrendszere abban ter el az amatoroketol, hogy minden a latvanyossagot szolgalja. Kiiktatjak a jatekot lassito vagy unalmassa tevo szabalyokat. Peldaul a kosarlabdaban korlatozzak a buntetoteruleten belul (paint) eltoltheto idot. Senki sem kivancsi ket folyamatosan ott birkozo hustoronyra, ellenben mindenki szereti az oda betoro hustornyokat akik aztan bevagjak a gyurube a labdat, hogy belerezdul a csarnok. Meg sok ilyen szabalynak koszonhetoen a legtobb NBA meccs a vegeig izgalmas, nem fordul elo az europai focimeccsek egyik legunalmasabb valfaja, a hatvanadik perctol mar csak kocogos eldolt meccs.
A csapatok kiegyensulyozottsagat az adja, hogy a jatekosok kivalasztasara, leigazolasara es fizetesere szigoru szabalyokat vezettek be, melyek azt szolgaljak, hogy az osszes csapat jatekereje korulbelul hasonlo szinten alljon.
Ez most azert jutott eszembe, mert kerekparos fronton megint dul a haboru. A doppingvadaszok es a szervezok kitalaltak, hogy nem indulhat az Astana csapat, es benne a cimvedo Alberto Contador. Az ok: multbeli doppingvetseg. A dolog ott santit, hogy tavaly szinte minden csapatnal volt doppingvetseg, azok meg ott lesznek. Bennfentesek tudni velik, hogy az igazi ok nem mas, mint hogy az Astana Contadorral egyut leigazolta Bruyneelt a managert is. O a kerekparsport egyik nagy papaja, o all Armstrong hat gyozelme mogott. Noha jo paran buktak le a csapataibol (a legnagyobb nev talan Heras) A Tour de France-on, meg sosem fogtak meg a csapatait. A csapatai pedig olyan profi alakulatok, ahol onmagukban is eselyes menok illetve hegyi- es egyeb specialistak tamogatjak a favorit gyozelmet. Sokaig ez a favorit Armstrong volt, aki valoszinuleg barmelyik csapatnal nyert volna ket-harom Tourt, de ilyen segitseggel hatot tudott.
Bruyneel profi szemleletet vezetett be. A Touro kivuli versenyeket odaadta a segitoknek, Armstrongot, az Amerikaban is eladhato menot a Tourra tartogatta. Felepitett egy brandet, es ugy tudott odamenni a szponzorokhoz, hogy tessek, itt az  uzleti tervem, van egy 100% biztos Tour gyozelem es egy par mellekes gyozelmem, erre kerem a penzt. Erre meg konnyu penzt szedni nagy helyekrol is, nemcsak kazangyaraktol es kozepes asvanyviz-gyaraktol. Miutan az amerikai szponzorok kiszalltak, Bruyneel atvitte a business modelljet az Astana csapathoz, amelyet eredetileg a kazahok epitettek Vinokurov kore. Vinokurov megbukott (senki sem meglepve, ha esetleg kiderulne, hogy Bruyneel is a tippadok kozott volt) itt megint elkezdett epulni a modell. Onmagukban is eselyes segitok, egy jol eladhato, jokepu, fiatal favorit. Ezt mar nem turhettek a tobbiek, ki kellett talalni egy jo kis indokot a gozhenger tavoltartasara.
Azonban a kerekparsport vezetoinek ot ev Indurain es hat ev Armstrong utan meg mindig keves volt ahhoz, hogy kitalaljak, hogyan kell ezt jol csinalni. Nem tudtak meg egy olyan fizetesi rendszerrol megallapodni a csapatokkal, amely garantalna, hogy a favorit melle ne lehessen egy egesz vonatnyi vilagbajnoki eselyeset igazolni, hogy a csapatoknak esetleg megerjen felepiteni kezdo versenyzoket, mert nem szipkazzak el toluk a korszakalkoto csapatok. Amig ezt nem csinaljak mesz, addig ilyen doppingvadakkal teli interregnumok fogjak kovetni egymast, amig valamelyik manager ki nem talalja, hogy melyik joghezag segitsegevel tud osszeszedni ot-hat "tiszta" kerekest, akik feltoljak a hetediket a csucsra es kifarasztjak a tobbi eselyest, hogy a favoritnak tenyleg csak a foellenseggel kelljen megkuzdeni. Ez sem rossz sema, az amator szabalyrendszer ennyit enged. Ha belatnak, hogy ez profi gladiator jatek, profi penzert akkor a koztes evekben nem rombolnak le porig a Tour nimbuszat...

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://raerunk.blog.hu/api/trackback/id/tr50339459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ccsőszami 2008.02.14. 19:31:49

Szívemből szóltál. El kőne küldened észrevételeidet az UCI-nak és ASO-nak!
süti beállítások módosítása