HTML

Louie the purple horse

Nem kell sietni. Raerunk. Majd en szepen, lassan okosan megirom.Online asztalfiok. Ugysem ertene senki, de azert olvassak csak el, ne csak nekem fajjon. Aki hirdetni akar szerény látogatottságú rétegblogomon küldjön üzentet. Megyegyezünk.

Friss topikok

  • Dworkyll: És az élet utolérte az irodalmat, lett Lidl a Csalogány utcában :) (2022.09.03. 23:52) A belbudai Lidlben
  • törzsmókus: az a durva, hogy az eus forrásokból meg a világgazdaság növekedéséből azóta is húzzák. de legalá... (2021.02.22. 08:43) Berlusconi legalább elkurvázná
  • Manfréd Sipeki: Én igényelném a részletes leírást az "beszélgetés az apóssal témakörben". Rég röhögtem ennyit. (2015.09.24. 11:47) Gyertek hegeszteni
  • GutBesserWasser: Azért ne nézzük le teljesen a melósokat. Mondom ezt mérnökként, aki sokat "jártassa" a száját, vis... (2013.05.17. 10:20) Politikaikag korrekt dürrögés
  • vészmadár (pica pica): állat:) (2013.04.11. 14:53) Alejandro de los Ingredientes: INCI szerint

Linkblog

Facebook

Bill Gates torvenye

2008.02.29. 19:14 Professor Pizka

Gondolom Moore torvenyet sokan ismerik. Az Intel alapitoja (allitolag, az ezt tartalmazo cikket meg denki sem latta) megjosolta, hogy a chipeken levo tranzisztorok szama es ezzel (kb...) a gepek teljesitmenye 18 havonta duplazodni fog. Sokszor josoltak mar, hogy az utem nem tarthato es mostmar tenyleg vege lesz, de vegul meg mindig folytatodott a duplazodas. Logikusnak tunik a kovetkeztetes, hogy akkor mostmar szarnyalni kellene a gepeknek, ehhez kepest meg nem szarnyalnak. A win3.1-hez kepest az erezheto gyorsulas talan 100-150% lehet maximum, mikozben a gepek nagysagrendekkel erosebbek. A teljesitmenynovekedes jo resze a szebb grafikara ment el, ami jo es udvos dolog. Ugyanakkor sokat elmond a Microsoft uzleti modelljerol.
Kiindulaskent tetelezzuk fel, hogy nem jatszunk a geppel, vagyis nem rakjuk bele egy nyolcvanas evekbol szarmazo urhajo vagy hadiflotta teljes szamitogepes teljesitmenyet egy chipbe azert, hogy a hetfeju sarkany vere szebben froccsenjen amikor lenyisszantjuk a Titokzatos Plazma Pallossal. A gepet atlagfelhasznaljuk, vagyis futtatunk rajta egy operacios rendszert, egy irodai csomagot, nehany medialejatszot es internethez valo programot, ugymint bongeszo, voip-kliens, ilyenek. Vagyis ugyanarra hasznaljuk az XP-t mint a Win95-ot, de legalabbis nem sokkal tobbre. A win95, ha 486-ra installaltuk, akkor lassu volt, a korai Pentiumos gepeken turhetoen futott de megbizhatatlanul, a jobb gepekre meg mar jott a Win98. Es itt Tanar ur kerem, alljunk meg egy szora.
Bill Gates  torvenye ugyanis azt mondja ki, hogy amikor mar egesz jol fut az oprendszered a gepeden, akkor kijon az uj oprendszer, hogy te kenytelen legyel hardvert fejleszteni. Maskeppen fogalmazva: A Microsoft a geped erejetol fuggetlenul lassu operacios rendszert fejleszt.
Tehat nem arrol van szo, hogy nem sikerul idoben kiirtani a hibakat a forraskodbol vagy hulyek lennenek a programozoik. Arrol van szo, hogy egy termek eletciklusaban van egy profit gorbe. Eleinte keves profitot termel, aztan felszalad, mikor elterjed, utana csokken es vegul beall egy bizonyos szintre, amikortol veszelyeztetik az uj piacra lepok es az arverseny. A WinXP eljutott ide. A sok javitastol mar stabilla tudott valni, a felhasznalok a forraskod ismerete nelkul is kiveseztek mar a hibait, mindneki tudja optimalizalni es nehany szatelit programocska (AdAware, CCleaner, Firefox) segitsegevel sokaig eletben tarthato. Miutan Moore torvenye miatt a gepek gyorsulnak, mar a futtatasaval sincs gond, egy dual core procis, 2mb cache-sel, 4gb memoriaval es a ket generacioval ezelotti alaplapok erejevel biro beepitett grafikus gyorsito kartyaval felszerelt laptopot egyszeruen nem tud hazavagni az XP, ha nem csinalnak vele hulyeseget.
Ugyanakkor a fejlesztesi lehetosegei is kezdenek elfogyni, az ara mar nagyon alacsonyan van (igaz, a koltsege mara mar gyakorlatilag semmi). Ami meg viccesebb, hogy megjelent az Ubuntu es meg nehany Linux disztribucio, amely ugyanazt tudja mint az XP. Nem kell mar a parancsokat potyogni bele, egyszeruen az ikonokra kattintgatva ugyanugy megcsinal mindent mint az XP es megbizhatoan, stabilan fut, mint az XP. Csak eppen ingyen. Megsem veszelyesek az XP-re, mert az olcso (a gephez kepest) es a legtobb embernek meger 10-15% felarat, hogy a jol megszokott Windows fusson.
Ugyanakkor az embereknek nem eri meg az erosebb es  dragabb hardver, ha a tavalyi modell is vidaman futtatja az XP-t. Lepni kellett tehat, jott a Vista. A Vista az atlagos felhasznalonak egy-ket csillogo grafikus megoldason kivul keves uj dolgot hozott, ellenben eleg nagy, rossz es hibakkal teli ahhoz, hogy az emberek a biztonsag kedveert a haromszor akkora teljesitmenyu, ketszer annyiba kerulo gepet vegyek, hogy biztosan fusson. Es itt meg van mentve a ket gyarto. A Microsoft majd kihoz egy erettebb modellt, ugy ahogy a Win98 utan kihozta az NT-t, az Intel pedig megmenekult attol, hogy az eppencsak lerazott AMD felzarkozzon melle es a kettejuk kozti verseny megint annyi legyen, hogy ki talal olcsobb gyarat kinaban a gyartashoz. Addigis az emberek vagy maradnak az XP-nel (mint en, a laptoppal) vagy vesznek uj gepet Vistaval es anyaznak, vagy atternek valami masra. Ha yuppie-k vagy tehetos amerikai kozeposztalybeliek, akkor vesznek Mac-et, vagy ha hajlandoak raszanni par orat az ilyesmire, akkor belevagnak az  Ubuntuba (mint en tettem a regi asztali gepemmel, amin mar nem lehetett fejleszteni, mert az osszes csatlakozo regi szabvanyu rajta.) De a massziv 80-90% megveszi az uj oprendszert, ami a Bill Gates torveny ertelmeben lassu, tehat vesz hozza jobb hardvert es igy sima internetezesre es szovegszerkesztesre mostmar nem egy husz evvel ezelotti hadiflotta, hanem egy ot evvel ezelotti urhajo szamitogepes kapacitasat hasznalja...

4 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://raerunk.blog.hu/api/trackback/id/tr59359828

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: mouse click the up coming website 2018.02.10. 03:30:35

Capoeirából MMA : Murilo Chacal - tucano

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

olda 2008.02.29. 23:08:53

Igen, a vista roppant hardverigényes, legalábbis nem lehet rá büntetlenül áttérni xp-ről. Sebaj, akkor is eladják, mert szép.

Azzal nem értek egyet, hogy a yuppie vesz mac-et. Én nem vagyok yuppie és macet használok, pontosan azért, mert nem kell állandóan kézzel életben tartani. Lusta vagyok itthonra cibálni azokat a broblémákat amelyeknek a megoldásából éltem/élek.

Egyébként egy évvel ezelőtt pontosan azért vettem macet, mert nem akartam a vistára áttérni, nem akartam hardverre áldozni, újra meg újra.

Mondjuk azzal maximálisan egyetértek, hogy az XP mára megbízhatóvá érett, legalábbis akár vállalati környezetben is futtatható munkaállomásokat lehet csinlni belőle, ha költesz eleget arra, hogy megvédd.

X-polgártárs · http://graffitik.blog.hu 2008.03.10. 12:58:07

Én letöltöm,egy fillért sem költök az op rendszerre.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.10.20. 11:49:41

Kár, hogy van benne pár elég durva tárgyi tévedés ("A Microsoft majd kihoz egy erettebb modellt, ugy ahogy a Win98 utan kihozta az NT-t" mondat faszkorbács-díjas nálam: a Win NT teljesen más holmi, mint a Win 98, és a Win NT a korábbi, nem a Win 98), mert amúgy van logika az okfejtésben bár ettől még nem lesz igaz.

bagoj ur 2008.10.22. 11:27:03

Ja, MSDOS -> Win3.x -> Win9x -> WinME, és WinNT -> Win2000, de tök mindegy.

A lényeg, hogy az emberek szeretik a szar operációs rendszereket. Egyrészt mindig szeretik ha valami buta és rossz és lehet szidni, másrészt rá lehet kenni a saját hibáikat is (lásd Mancika nem nyomtat ki 3 lapot 5 napja, mert "már megint szar az egész", aztán ha odamész egyből jön ki a nyomtatás, csak épp kiderül hogy közben nem számfejtett mert a pasziánsz viszont tökéletesen futott). Másrészől az emberek mindig szeretnek újat vásárolni maguknak és eldicsekedni vele.

Rakd össze a kettőt...
süti beállítások módosítása