HTML

Louie the purple horse

Nem kell sietni. Raerunk. Majd en szepen, lassan okosan megirom.Online asztalfiok. Ugysem ertene senki, de azert olvassak csak el, ne csak nekem fajjon. Aki hirdetni akar szerény látogatottságú rétegblogomon küldjön üzentet. Megyegyezünk.

Friss topikok

  • Dworkyll: És az élet utolérte az irodalmat, lett Lidl a Csalogány utcában :) (2022.09.03. 23:52) A belbudai Lidlben
  • törzsmókus: az a durva, hogy az eus forrásokból meg a világgazdaság növekedéséből azóta is húzzák. de legalá... (2021.02.22. 08:43) Berlusconi legalább elkurvázná
  • Manfréd Sipeki: Én igényelném a részletes leírást az "beszélgetés az apóssal témakörben". Rég röhögtem ennyit. (2015.09.24. 11:47) Gyertek hegeszteni
  • GutBesserWasser: Azért ne nézzük le teljesen a melósokat. Mondom ezt mérnökként, aki sokat "jártassa" a száját, vis... (2013.05.17. 10:20) Politikaikag korrekt dürrögés
  • vészmadár (pica pica): állat:) (2013.04.11. 14:53) Alejandro de los Ingredientes: INCI szerint

Linkblog

Facebook

Keressunk 250 milliard forintot

2008.02.29. 03:49 Professor Pizka

Nem magunknak. Vannak erre is otleteim, am azokat ertheto modon megtartom magamnak. Majd szolok ha megvan a penz. Most viszont arrol volna szo, hogy mikeppen keressunk 250 milliard forintot az allamnak. Lapszemlevel.
Ugy kell csinalni, hogy az ember fogja a Magyar Nemzetet es a Nepszabadsagot. Opcionalisan a Nepszavat. Annak ellenere gyumolcsozo modszer, hogy a magyar napilapokat kezivezerlik a parthazakbol. Ennek egyenes kovetkezmenye, hogy az igazan durva svindlik nem mennek le, mert igazan durva svindliket a ket politikai polus a legnagyobb egyetertesben hajtja vegre. De a kicsi svindlik, amelyeket ujsagba engednek mindket oldalrol is elegendok.
Lapszemlezni tehat ugy kell, hogy az ember fog egy osszeadogepet es atnezi az utobbi 365 nap termeset. peldaul most a legujabb a BKV tanacsadoi 3 vagy 4 milliardja. Namost rosszmajuak es idealistak felvethetik, hogy azert nem minden osszeg svindli. Ezek kedveert allapitsunk meg egy 30%-os osszeget, vagyis az osszes osszeget szorozzuk 0.7-tel, mielott hozzadnank. Akik nem voltak felmentve matekbol, mint en, a vegosszeggel is megtehetik ugyanezt.
Szepen lehet menni vegig. XY onkormanyzat parmillaert vasarolt egy A6-os Audit, az a miniszterium kifizetett 5 millardot tanacsadoi velemenyre, rendelt ezt, rendelt azt. A kepviselohaz majd' egymilliarddal nem szamol el ciklusonkent csak koltsegteritesbol. De megneznem peldaul a 386 kepviselo hany laptopot vett es mennyi az irodai keretuk. Van ra egy eleg biztos fogaddasom, hogy mielott a tamogatott berekhez vagy eppen a nyugdijakhoz nyulnank, siman osszejonne a 250 milliard.
Masik kituno forras a cegjegyzek bongeszese. Kicsit draga, mert elo kell ra fizetni, de pillanatok alatt meg lehet keresni vele legalabb 250 milliardot. Hogyan? Igy:
Vegyuk a nagyobb, meg allami vallalatokat. MAV, Volan, BKV, meg ilyenek. Namamarmost, ezek jellemzoen Zrt.-k. Vegyuk ki oket a keresesbol es folytassuk a kft-kel. Feltunnek a listaban a "MAV Varoteremsepregeto kft" es "BKV olajcserelo kft." tipusu cegek. Nem kell itt gyanus ugyletek utan kutatni, mert a gyanus ugyek jo resze nyilvanos. Az egyszeruseg kedveert velelmezzuk, hogy ezek a cegek 50%-ban tenyleg ellatnak valamilyen feladatot. De szerintem igy sem lesz nehez 250 milliardra kihozni a legutobbi 12 honapra bevallott arbeveteluket.
De ha mar szemlezgetunk, akkor atnezhetjuk a kht-ket. Minden miniszterium mellett legalabb tucatnyi mukodik. van kb tucatnyi miniszterium, tehat ugy kb 150 (nem onkormanyzati) kht-vel szamolhatunk. Tegyuk fel, hogy a rajuk koltott penz kb egyharmada megy ertelmes celokra (remelem latszik, hogy minden ilyen becslesemnel igen nagyvonalu vagyok) a maradek pedig ertelmes uzleti indokokkal nem magyarazhato.
Ezek az osszegek mennek el a partfinanszirozasra es a sok sogorkoma eltartasara.
Tehat konzervativ becslessel 500-1000 millio forintot minden tovabbi nelkul meg lehet sporolni evente.
Es akkor nem nyultunk a tamogatasokhoz, nem foglalkoztunk azzal, hogy vannak allasok, ahol a vallalat teljesitmenyetol fuggetlenul inflacio feletti emeles van, hogy vannak vallaltok ahol egy fizikai dolgozora jut harom adminisztrativ...
Ez utobbival gyakran foglalkoznak a tanulmanyok, az elozoekben targgyalttal meg nem. Tegyuk fel a koltoi kerdest! Miert?
Hogy az allami kezben levo elemzok nem emlitik az gondolom vilagos. Senki nem akar kiesni a pikszisbol. Kerdes marad, hogy mondjuk a Deloitte vagy a KPMG netan az Ernst&Young miert nem foglalkozik a dologgal? Foglalkozik, csak nem beszel rola. Nem ez a dolga. Nem akar benne lenni a hirekben, nem akar olyan mondatokat, hogy "A KPMG egyetert Orban Viktorral abban hogy Gyurcsany hulye"  vagy hogy "az Ernst&Young elemzoje szerint Veres Janos igazat mondott, miszerint Orban Viktor hulye" Ezutan ugyanis a masik oldal rauszitja a kutyait, es olvashatjuk a sok "gyanus ugyet" meg "tisztazatlan korulmenyeket" az adott cegrol vagy bankrol.

Mi ezzel az egesszel a baj?

Az, hogy a Gyurcsany altal javasolt intezkedesek reszei annak a folyamatnak, amely a jovonket adja el. Gyurcsanyek tettek egy csomo jo lepest,leepitettek sok embert, akit Orbanek nem fognak visszavenni (nem hulyek ugyanis) es igy akarva-akaratlan kozelebb lokdostek az orszagot a valos rendszervaltashoz, de a szakadek szelehez is. A makrogazdasagi mutatok helyrerugdosasa orvendetes dolog, talan meger ket-harom szuk esztendot. De van egy masik terulet amihez sajnos keveset nyultak, ez pedig a versenykepesseg. A javasolt adocsomagok az mutatjak, hogy ebben a ciklusban mar nem is fognak hozzanyulni erdemben. A nagy adok megemelesen engednek egy kicsit es kockazat nelkul akarnak eloremenni, a maradek novekedessel ovatosan kompenzalva, a szamokat a helyukon tartva vinni az orszagot az euro fele. Minimalis celnak nem rossz, foleg, hogy az euro orvendetes mertekben korlatozni fogja majd a kormanyaink mozgasteret, mivela kozos monetaris politika miatt nem lehet majd annyit jatszani az  adokkal. Talan.
De elmaradt egy csomo dolog, amelyet a sajat erdekunnkben meg kellett volna tenni. A fentiekben megenekeltem az agyonhizott allami cegeket, az elmutyizott kiadasokat es a tobbszorosen redundans kozigazgatast.
De nem esett szo a versenykepessegrol. Peldak a szamtalan kozul:
Adoreformalnak, persze, de nem nyulnak az adorendszer komplikalt felepitesehez. Peldaul az EU-nak eleg vilagos iranyelvei vannak arra, hogy melyek a jarmukategoriak, mi az ami kornyezetkimelo, mi az ami nem. Ezt nalunk  semmilyen jogszabaly nem koveti, emiatt az utakra szabadul egy csomo alulmotorizalt, vagy ocska auto, az ablaklemezelessel teherautova nyilvanitott Opel Corsak es mas torzszulottek. Az adoreformba peldaul beleferhetett volna ennek a leegszerusitese, nem kellene hat kort futni minden kocsiatirasnal. Azok a bizonyos kis- es kozepvallalkozasok hatalmas tamogatast kaptak volna vele.
Megreformalhattak volna a vamugyintezest hogy egy cserep muskatli behozatala ne csak a jol telelo fajtakkal mukodjaon, mert haromszor be kell teleltetni a vamudvarban mire kijon onnan.
Es igy tovabb. Amikor az orszagot ertekelik, akkor millioegy korulmenyt neznek meg agazdasagi mutatoinkon kivul. Peldaul az infrastrukturat. A kinai vonatszallitmanyokkal kapcsolatban egy csatat mar elvesztettunk, Hamburg fele a lengyeleken keresztul megy a cucc. Zahony el fogja veszteni a jelentoseget, ha nem javul a sinek es  vasut szinvonala. Budapestre nem fog jonni semmilyen ceg, ha belefulladunk a koszba. Nem fognak itt ceget bejegyezni, ha lassu marad a burokracia.
Es akkor csak arrol hallok, hogy az SZJA meg a jarulekok szoritasan engednek egy kicsit, mert  csinaltak kb 200 milliardnyi helyet a koltsegvetesben. Keves.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://raerunk.blog.hu/api/trackback/id/tr46358939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

olda 2008.02.29. 06:44:53

Semmi sem fog változni. Egész egyszerűen szél ellen nem lehet. Nincs az a reform, ami átverhető lenne ilyen közalkalmazotti rétegen és ilyen kiskirályos viszonyok között. A legszebbnek tűnő reformokat is (most hagyjuk, hogy ezek azok-e épp) is elemészti a végrehajtásáért elvileg felelős rész, ugyanis pont van ideje a sok léhűtőnek, hogy értelmezze az utasításokat és szabotálja őket, ha észreveszi, hogy a saját alkalmatlansága derüne ki a végrehajtáskor.

Mivel a végrehajtás kivielezhetetlen, marad ami most, többtízezer adminisztratív mávos, békávés vízfej, nem működő önkormányzatok, pénznyelő, értelmetlen háttérintézmények.

Fejétől büdösödik? Nem. Rothadt az egész, már jó ideje.

Amíg nem rúgnak ki az utcára alkalmatlanság vagy mulasztás miatt (értsd nincs végkielégítés, ruhapénz, mibánat) százszámra közalkalmazottakat, addig ez így marad. Mivel az állami alkalmazottak teljesítményét nem mérjük, nem is lehet értékelni a munkájukat, már amelyik végez ilyesmit.

Én első körben AZONNAL beszüntetném a közbeszerzést és minden tenderért az állásával fizet az, aki sunnyog. Ezután alaposan megmérném a közszolgák melóját és aki nem hozza a számokat, azt kivágnám. (jajj, dehogynem lehet mérni)
Ezután teljesn vagyonvizsgálat és ellenőrzés az összes cégről aki az állammal szerződött, plusz a szerződőknél. Hűtlen kezeléssel telirakni baracskát.

Kicsiny, dolgos közszféra kell, nem lusta és siránkozó vízfej, aki foggal kapaszkodik az íróasztalába.

Ha ez megvan, akkor meghaltak az amúgy piacon egy percig életben nem maradó pénzelszívó vállalkozások. Most nincs kockázat, nincs bünti.

Hát legyen.
süti beállítások módosítása