HTML

Louie the purple horse

Nem kell sietni. Raerunk. Majd en szepen, lassan okosan megirom.Online asztalfiok. Ugysem ertene senki, de azert olvassak csak el, ne csak nekem fajjon. Aki hirdetni akar szerény látogatottságú rétegblogomon küldjön üzentet. Megyegyezünk.

Friss topikok

  • Dworkyll: És az élet utolérte az irodalmat, lett Lidl a Csalogány utcában :) (2022.09.03. 23:52) A belbudai Lidlben
  • törzsmókus: az a durva, hogy az eus forrásokból meg a világgazdaság növekedéséből azóta is húzzák. de legalá... (2021.02.22. 08:43) Berlusconi legalább elkurvázná
  • Manfréd Sipeki: Én igényelném a részletes leírást az "beszélgetés az apóssal témakörben". Rég röhögtem ennyit. (2015.09.24. 11:47) Gyertek hegeszteni
  • GutBesserWasser: Azért ne nézzük le teljesen a melósokat. Mondom ezt mérnökként, aki sokat "jártassa" a száját, vis... (2013.05.17. 10:20) Politikaikag korrekt dürrögés
  • vészmadár (pica pica): állat:) (2013.04.11. 14:53) Alejandro de los Ingredientes: INCI szerint

Linkblog

Facebook

Jogalkotas es jogfetisizmus avagy ket nagy szerencsetlenseg szuperpozicioja

2008.03.09. 00:39 Professor Pizka

Van nekunk egy jogalkotasi torvenyunk, amelynek hasznalati erteke zerus. Ugy bizony, abszolut nulla, a ralottyintett kave pillanatok alatt az abszolut nulla fok kozelebe hul, szuperfolyadekkent viselkedik, Bose-Einstein kondenzatumma alakul es a kvantumfizika egyeb jelensegei is tanulmanyozhatok rajta. Arra mar nem emlekszem, hogy ketharmados torveny vagy sem. Egyebkent aki nem emlekszik erre, az menjen be Dr. Prof. Kilenyi Gezahoz vizsgazni, es ugy ki lesz rugva, hogy eloszor tekintheti meg a Proxima Centaurit.
Ez a szerencselen torveny, 1987-es tehat mostanra mar az USA-ban is vehetne sort maganak. Ra is ferne, mert akkor legalabb lehetne a reszegsegre fogni. 1987 ota par dolog megszunt, hogy csak a  fontosabbakat emlitsem, nincs mar Magyar Nepkoztarsasag. Van viszont a torvenyben Minisztertanacsi Rendelet es Tanacsrendelet. Tiszta nosztalgia.
Felemrul a didaktikus kerdes: Miert nem csinalt az a sok oltonyos csirkefogo jobb torvenyt? Lustak, persze. De van ennel fontosabb okuk is. Egy jo jogalkotasi torvennyel a nyakukon nem lehetne ossze-vissza jogot alkotni. Ugyanugy, ahogy rendes partfinanszirozasi torvennyel nem lehetne milliardokat szetlopni, csak hogy tagitsam az asszociacios mezot.
A rendes jogalkotas ugyanis igencsak recsegve-ropogva turne el, hogy harom ev kotlas utan zaptojas legyen az uj afa-torveny. Vagy hogy a Fenyes Tekintetu Alkotmanybirosag atirja a Btk. szoveget. Hogy a harci kutyakrol torvenyt hozzanak, ebrendelet helyett.
Mondjuk pont a harci kutya torveny senkit sem erdekelne, (leszamitva persze a pitbullok tulajdonosait es a pitbullok aldozatainak csaladtagjait) de mondjuk egy, az unios penzek szetosztasaban meghatarozo jogszabaly, mar inkabb erdekes. Foleg, hogy momentan barmilyen elorejutasi lehetoseg a brusszeli penz behozataval van az orszagnak. De mondjuk az sem mellekes, ha X nemzetkozi vallalt felhivja a nagy konyvelocegeket (Deloitte, KPMG, E&Y stb.) es megkerdezni oket hogy:
-megyunk keletre, centraleuropeba, hova menjunk, Slovakia  or Hungary
-Let's see, Hungary is slightly better in terms of infrastructure, but their bureaucracy blows.
-Really? That's what I heard! So what do you guys charge for doing taxes in Hungary?
Es ekkor egy nagyon nagy osszeg hangzik el, pusztan azert, mert itt kepesek az afatorveny harom nap utan hatalyon kivul helyezni... Es kepesek komolyabb konzultacio nelkul minden hulyeseget torvenybe iktatni. Ez bizony problema, mitobb szerencsetlenseg.
Mi teheti a pocegodrot melyebbe es tartalmat budosebbe? A jogfetisizmus.
A jogfetisizmus az a jelenseg, amikor Xerxes megkorbacsoltatja a tengert, amikor a nyarspolgarok kovetelik, hogy tiltsak be a nyari aszalyt es a teli havat. Es komolyan is gondoljak. Ezert politikusokat valasztanak, mert a politikusok megigerik, hogy itt kerem be lesz tiltva minden. Aztan, tekintettel a katasztrofalis jogalkotasi torvenyre, hozhatnak torvenyt, ami be is tiltja. Semmi sem kotelezi oket arra, hogy hozzanak kiegeszito jogszabalyt, ami lehetove teszi a torveny vegrehajtasat. Holnaptol betiltom a buzaviragot az utak szelen. A torveny all, mint a ... (es itt most egy profan hasonlatot hagyok ki) es szigoru de nagyon. Hogy a rendorsegnek nyolcezer ember kellene, hogy leszedje a buzaviragot de legalabbis megbuntesse azokat akik nem szedik le... hat errol nincs jogszabaly. De torvenyt hoztunk rola, jol be is tiltottuk, csak ugy zengett erces szavunk.
Az allergiasok mar tudjak, hogy ez ordogi kor, vegtelen tortenet. Torveny alapjan le kell kaszalni a parlagfuvet. Igenam, de hogy megyunk be a masik telkere kenyszerkaszalni? Hogyan tudjuk meg egyaltalan kie az ures telek? Hogyan csoportositunk oda embert es fizetjuk ki a kaszalasi munkat? Mindezt abban az egy hetben, amikor a parlagfu mar kaszalhato de meg nem viragzik? Ez kerem ugyebar onkormi hataskor. Hozzunk torvenyt, hogy az onkormi kezdjen hozza...
Elterjedt tevhit, hogy a jog megszuntethet dolgokat. Neha igen, pontosan ugyanugy, ahogyan a magatol elsulo puska is  olhet embert. De a foszabaly az, hogy a puska emberkezben van, mikor embert ol, es a jogszabaly is tarsadalmi hatasaval egyutt er el vagy nem er el valamit.
Volt regebben egy vitam valakivel, aki szerint az abortuszt be kellene teljesen tiltani. En sem tartom jo dolognak az abortuszt, de szerintem hulyeseg betiltani. Na, rogton liberalbolsevik-balfasiszta lettem. Hiaba mondtam el az illetonek, hogy olyan valamit akar betiltani, amihez a tudomany mai allasa szerint egy darab tabletta elegendo. A no ket dologert tesz meg mindent: az egyik, hogy legyen gyereke, a masik meg hogy ne legyen. Semmibol sem tart kirepulni Daniaba vagy Hollandiaba, beszerzni a tablettat bevenni, es kesz. Meg lehet olcsobb is, mint a paraszolvencia. Aki ezt nem teheti meg, az meg illegalisan vegezteti el. Mit ertunk el? Abortusz van, csak mostmar nem tudjuk mennyi, nem tudjuk ki van neki kiteve... Persze torvenyt hozni olcsobb, mint mondjuk, szexualis felvilagositast tartani, vagy nagycsalados adokedvezmenyeket adni (errol kulon regenyt lehetne irni.)
Vagy ott van a prostitucio. Tiltsuk be, most rogton, torvennyel, orokre. Hat hogyne. Ez abbol az erkolcsi kepmutatasbol indul ki, hogy a prostitucio nem mas, mint fehermaju nok szorakozasa, penzert. Mert ezek ugye elvezik, hogy szamolatlanul fekszenek le ferfiakkal, a cedak. Biztos van ilyen is, biztos hogy sok no neveltetesenel vagy alkatanal fogva nem kepes ilyet csinalni, inkabb ejszaka pakol a Tescoban, hogy egyetemre jarhasson, masok mas utat valasztanak. De lampaval kell keresni az olyat, amelyik fektelen szexualis vagyai miatt kezdi el az ipart. Ez az iparag kanos ferfiakra epul. Hogy kihasznaljak a noket vagy sem, az mas tema, de teny, hogy nem lenne prostitucio, ha valaki nem akarna lefekudni ezekkel a lanyokkal. Persze, a dolog illegalitasa sokakat elriaszt, de azert szepen megvan az ipar, ha jol tudom Vatikanvarost kiveve egesz biztos hogy minden orszagban hatvan percen belul lehet kurvat talalni. De tiltsuk be, mert a valasztoink erkolcsei ezt megkivanjak. Csak azt tudnam, hogy ha valasztok ennyire erkolcsosek, akkor megis, ki dugja meg ezeket a lanyokat? Ennyi roman kamionsofor nincs, foleg nem Bp. VII. ker lakcimeken...
Jon a tiltakozas, egy kierdemesult kejno kiall a meg dolgozo kejnokert, hogy de kerem uraim, tobb tizezer norol van szo. Semmi baj, locsoljuk ra az onkormanyzatokra a dolgot, legyen turelmi zona. Azert, hogy ne fajjon az onkormazatoknak a torveny semmilyen szankcioval nem sujtja a mulaszto onkormanyzatot. (lex minus quam perfecta, jogaszok kedveert). De sebaj, mi hoztunk egy torvenyt, mert a jogalkotasi torveny megengedi nekunk, hogy lex minus quam perfectat alkossunk ilyen kerdesben. Sot azt is megengedi, hogy mas esetekben magancegek kulonbozo obskurus Excel-fajlok alapjan hatosag modjara penzt hajtsanak be masoktol.
Vagy ott vannak a drogok. Tiltsuk be azokat is! Helyes, beleirjuk a Btk-ba hogy drogozni bun. Namarmost. A drogosok korulbelul egy szazaleka drogozik azert, mert gazdag es nem tud kezdeni magaval semmit, a millioit, huszezrenket (tobb?) es grammonkent heroin kolti, es felfordul. A maradek valami egyeb okbol lesz drogos, mint peldaul szegeny csalad, alkoholista szulok es csoportnyomas. Azt, hogy miert szegeny a csaladja, kellemetlen megkerdezni a nyarspolgari mentalitasnak, mert ugye kiderulne, hogy lehetne adni is neki penzt vagy eppen a gyereket kollegiumba adni, ilyenek. A (mindenkori) kormanynak kellemetlen megkerdezni, hogy miert eri olyan csoportnyomas a gyereket, amilyen. Lehet, mert az osszes sportletesitmenyt eladtuk es a kultura tamogatast megszuntettuk, igy a gyerek most nem focizi, birkozik, ping-pongozik, neptancol, tolopozanon jatszik, verseket szaval, hanem bandazik?  Well. Ahelyett hogy az elozo kerdesre valaszolnank, mi az olcso megoldas? Megvan! Tiltsuk be! Es ki fog lebukni? Igen, az aki mar annyira a szer hatasa alatt vna, hogy nem tudja titkolni, tehat valoszinuleg mar menthetetlen.
De tiltsuk be a gyorshajtast, a cigaretta-csempeszest es az etolajjal valo traktorhajtast is! NE gondolkozzunk a mierteken, tiltani egyszerubb! Raadasul ott van a szemetdombra valo torveny, amely alapjan holnaptol Horvath Rozi szakacskonyvet is torvenybe lehetne iktatni, de akar a multheti toto helyes tipposzlopat is.
Persze most (mar ha valaki elolvassa) azt fogja gondolni, hogy en ilyen liberal ize vagyok aki anarchista felindulasaban akarja a jogot sarba tiporni. Nem. A vagdalkozo, ertelmetlen jogalkotast. Ami tobb kart csinal mint hasznot. De ez amolyan jeremiad marad, mert iden is mar tobb mindent betiltottunk es meg tobb mindent be fogunk. Happy 21st, jogalkotasi torveny!

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://raerunk.blog.hu/api/trackback/id/tr22372033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2008.04.07. 21:50:16

Professor Pizka

Szakmabeli vagy? Csak azért kérdezem mert a fogalmazásodból nekem ez tűnik ki.

Egyébként nagyon jó. Gratulálok. Jó olvasni jogalkotás szakmai kérdéseiről. Én ehhez nem értek, de abból ami ebben az ügyben Madzsarisztánban folyik a mószerváltás óta eltelt 18 évben, az laikus szemmel is minimum furcsa. Köszi, most már nagyjából tudom, hogy miféle jogalkotói munkát végez az öltönyös gengszterbanda. Hát nem lettem boldogabb tőle.

Egy dolgot szeretnék azért kérdezni. Az általad említett törvényt - jogalkotási törvény- milyen módon lehetne megváltoztatni? Nyílván egy modern, demokratikus jogállam harmonikus működésének biztosítása érdekében.

Csak azért kérdzem, mert a blogírók, olvasók között már van egy olyan elképzelés, hogy össze kéne gyűjteni ezeket az ötleteket és valamilyen formában közzétenni és a döntéshozókat valahogy rákényszeríteni ezek végigvitelére. (Nem arra, hogy tárgyaljon róluk a parlament:) Nyílván sokan blogolnak, vannak mindenféle szakemberek, szerintem össze lehetne állítani egy értelmes 10-12 akárhány pontot. Nekem személy szerint már tele van a f*szom ezzel az egész középszerű, posztkádárista, köldöknéző alibisemmittevéssel.
Komolyan! P*csába az összes gyepesagyúval.
Ebben az országban megbolondul, aki másra vágyik mint a 3.60-as kenyér, sör, GyőzikeShow meg mit tudom én még mi. Ez vér ciki így. Mit tudnánk tenni?

SzigMa 2008.04.08. 10:36:46

Hozzunk új jogalkotási törvényt! Tiltsuk be a lex minus quam perfectat! Tiltsuk be a végrehajtási rendelet nélküli törvényeket! Az majd megoldja a problémát!

Jogefetisiszta-e vagy? ;)

Én vagyok 2008.04.09. 08:59:11

Olvashatatlan az egész iromány az ékezetek hiánya miatt. Az első pár sor után gondolom, valami oltári nagy fröcsögés akar lenni az igényességről. Így azonban önmaga karikatúrája.

nemecsekerno_007 2008.04.09. 10:04:43

Én vagyok

Kifejtenéd ezt bôvebben :) Ugyanis gondolom a szerzô nem az irodalomtudományok kandidátusa és ez épp nem az akadémiai székfoglalója akar itt lenni.

Jó lenne ha arról a problémáról is írnál amirôl a blog. Létezik-e? Igaz-e? Vagy minden k*rvára oké itt a legszomorúbb barakkban ami a jogalkotás illeti.
Erre mondj valamit.

Professor Pizka 2008.04.09. 14:23:47

Tudom, hogy sokakat zavar az ekezetek hianya. En viszont a munkam 99%-at ekezetek nelkul irom, es nem allok at egy par blogbejegyzes kedveert. Ez van. volt mar olyan kommentelo is aki szerint egyenesen hulye vagyok emiatt. Ez meg egy kulturalt versenyzo...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.05.14. 13:47:39

"ha jol tudom Vatikanvarost kiveve egesz biztos hogy minden orszagban hatvan percen belul lehet kurvat talalni."

Ha jól tartom a lépést az elmúlt időszak vonatkozó híreivel, a Vatikánban sem azért nincs kurva, mert betiltották, hanem mert nem nőkre van igény.

Bocs, nem bírtam kihagyni.

G.kommenter 2010.05.14. 14:18:06

@tiboru: Szivárgunk át a konteóról.
Vatikán városban nincs kurva. Viszont az azt körülvevő Rómában azért akad. És bőven 60 percen belül.
Egyábkén a posztal teljesen egyetértek.
süti beállítások módosítása