HTML

Louie the purple horse

Nem kell sietni. Raerunk. Majd en szepen, lassan okosan megirom.Online asztalfiok. Ugysem ertene senki, de azert olvassak csak el, ne csak nekem fajjon. Aki hirdetni akar szerény látogatottságú rétegblogomon küldjön üzentet. Megyegyezünk.

Friss topikok

  • Dworkyll: És az élet utolérte az irodalmat, lett Lidl a Csalogány utcában :) (2022.09.03. 23:52) A belbudai Lidlben
  • törzsmókus: az a durva, hogy az eus forrásokból meg a világgazdaság növekedéséből azóta is húzzák. de legalá... (2021.02.22. 08:43) Berlusconi legalább elkurvázná
  • Manfréd Sipeki: Én igényelném a részletes leírást az "beszélgetés az apóssal témakörben". Rég röhögtem ennyit. (2015.09.24. 11:47) Gyertek hegeszteni
  • GutBesserWasser: Azért ne nézzük le teljesen a melósokat. Mondom ezt mérnökként, aki sokat "jártassa" a száját, vis... (2013.05.17. 10:20) Politikaikag korrekt dürrögés
  • vészmadár (pica pica): állat:) (2013.04.11. 14:53) Alejandro de los Ingredientes: INCI szerint

Linkblog

Facebook

Mekk-mesterkémek

2011.07.05. 11:08 Professor Pizka

Az egyik kedvenc olvasmányom Dusko Popov: Kettős ügynök voltam c. könyve. Popov jugoszláv milliárdos volt, akit apja a legjobb nyugati egyetemeken taníttatott és hazatérve a kiváló nyugati kapcsolatai és anyagi háttere miatt meghatározó jelentőségű ember lett a háború előtti Jugoszláviában. A németek beszervezték, de - legalábbis emlékiratai szerint - annyira utálta a nácikat, hogy még aznap jelentkezett az angoloknál és végig kettős ügynökként dolgozott.

Emlékirataiban az egyik legérdekesebb, amikor a német kapcsolata feltárja előtte a német titkosszolgálatok világát. Canaris gyűlöli Heydrichet,  Heydrich gyűlöli Canarist, mindkettőt gyűlöli Ribbentropp, szaglászik utánuk Himmler, mindenkit fúr Schellenberg, bejáratos a Führerhez emez, utálja a Führer amazt...

Az angolok meg persze röhögtek a markukba, holott ők sme voltak mentesek belvillongásoktól. Ez a könyv jutott eszembe akkor, amikor azt olvastam, hogy bevitték Galambost és Laborcot.

Tegyük fel, hogy Galambos és Laborc elkövetett valami súlyos, hazaárulással felérő tettet. Akkor viszont érthetetlen, mit keres Galambos házi őrizetben, ilyen tettekért már csak a cselekmény jellege miatt is járni szokott a nehéz vas, már az előzetes letartóztatás időszakában is. Nyilván a bíróság látta az iratokat, és valamiért nem ítélte úgy hogy ezek a tettek ilyen súlyúak.

Ha meg nem követett el olyan dolgot, amiért kenyér, víz és sötétzárka járna neki, akkor a meg az egész hacacáré arra világít rá, hogy baj van.

Tegyük fel, hogy a fent említettek nem valami csúnya államellenes disznóságot követtek el, hanem mezei, bármelyik hivatalban látható visszaélést, lopást, ilyesmit. Ebben az esetben, mi szükség van arra, hogy bemondja a híradó, hogy korrupt titkosszolgák láncon ide, láncon oda, de az egész nyolcvan évig titkos. Ha ezek az urak a vizes zsemlétől a MOL-paketten át kincstári párnahuzatokig valaminek az elsíbolásában bűnösök, akkor az nyilvánosságra lehet hozni, hogy mi kérem szamurájba oltott porosz evangélikus presbiterek vagyunk, és puritán erkölcseinktől vezérelve ezért és ezért meg még amazért is, ezek az urak ülni fognak.

Ha a nyolcvanéves titkosítás ellenére ezek az urak többé-kevésbé szabadlábon vannak az bizony azt jelenti, hogy Vadai Ágnesnek, legyen bármennyire is szoci, igaza van. Az ügyben politika van.

Ilyet is látott már a világ, a titkosszolgálattal minden hatalom szeret visszaélni. Mámorító érzés lehet, hogy Rozit a gimiből, akiről mindig lepattantunk, meg lehet figyeltetni, és tudni fogjuk, ha már nem lehetett a miénk, legalább azt, hogy milyen színű a mellbimbója. Operatív eszközökkel.

A baj ott van, hogy ezek után minden szövetséges és ellenséges titkosszolgálat tudni fogja, hogy itt lehet keresni. A szövetségesek tudni fogják, hogy ezekkel csínján kell bánni, mert ki tudja, hogy ami ma titkosszolgálat az holnap mi lesz, melyik szerv lesz felül. Ezzel persze mondjuk az amerikaiaknál is folyamatosan tisztában kell lenni. Van amikor mondjuk a tengerészek felderítő hivatala a legjobban értesült, van, amikor a polgári CIA. De ott ez nem azt jelenti, hogy az épp rosszabbul menedzselt szolgálatra selyemzsinór vár, és a legrosszabb esetben sem azt, hogy a szolgálatot épp kisstílű disznóságokra használják. A legtöbb amerikai titkosszolgálati film lényege pont ez, hogy hangsúlyozzák, az ilyen disznóságok felszínre hozására és megszüntetésére mindig van ember. Ezek a letartóztatások azt üzenik: nálunk ilyen nincsen.

Az ellenérdekelt titkosszolgálat dolga még egyszerűbb. Ebben a nagy NBH-AVH-NVSZ-NFVSZ-TEK-NNI-KBH-Szakszolgálat katyvaszban lehetetlen tisztességes elhárítást csinálni, főleg, ha az IH nyomoz az elhárítás után, felnyomkodja őket az ügyészségen, az elhárításnál gondolom most zárt ajtók és a zárt ajtók mögött matekoló elhárítók vannak. Azonkívül a katonai ügyészségnek milyen belső elhárítása van? Milyen objektumvédelme? Okirat-őrzése? Nyolcvan évig titkos és hurcolásszák ügyészségről bíróságra, bíróságról ügyészségre... TÜK-ös (Titkos ÜgyKezelés) ügyben a teljes magyar sajtó tudja, hol és mikor lesz tárgyalás? Honnan vesszük, hogy a gyanúsítás vagy a vád titokban fog maradni? Ebben a helyzetben a legegyszerűbb fogást találni a külföldi kémnek, hiszen hatványozódott a félő, a felfele törekvő, a másokat kitúrni akaró emberek száma. Az egész szervezet ezek szerint simán mozgatható politikai oldalról és politikusan gondolkodik. Holott nem ez a dolga.

Popov mesterkém volt, és szerencséje volt a németekkel, ráadásul gáláns kalandjait sem közvetítette a fehérorosz tévé. Még egy pár ilyen letartóztatás, és nem Dusko Popov lesz itt a példakép. Hanem Iszájev ezredes. Azzal a különbséggel, hogy a magyar Strirlitz nem mer majd gondolni semmit.

4 komment · 1 trackback

Címkék: titkosszolgálat

A bejegyzés trackback címe:

https://raerunk.blog.hu/api/trackback/id/tr563041122

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szilvásy bilincsben - országomat egy fotóért? 2011.07.06. 10:07:03

Hogy Szilvásy György sértett-e törvényt, azt egy remélhetőleg független bíróság fogja eldönteni. Hogy Szilvásy György ellen vádat fognak-e emelni, azt az ügyészség fogja eldönteni. Nincsenek birtokunkban sem az ügyészség rendelkezésére álló információk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paranoid T.R. marcipan 2011.07.05. 11:31:02

jó, hogy megírtad, mert nekem nem volt elég időm. olvastam törökgábort ma reggel már, de ahhoz minek szóljak, elveszik a tömegben.

Nem példa nélküli, hogy valaki a személyes céljaira használja fel a hatalmat. Ilyen van, le kell csukni ha sikkaszt, államérdeket sért vagy akármit csinál, oszt jónapot. Ami inkább nem egyezik a demokrácia eszményével az a titkosítás. Mert nincs nekem bajom azzal, ha a szolgálati lepedőt lopó minisztert lecsukják. De hogy nem tudom, hogy a kincstári rongyot vitte-e haza vagy az országot árulta el... A demokrácia ugyanis a nyilnvánosságra épül, pont. És kihúzhatják feketével a nyomozók nevét, sőt, tegyék is meg. De az nem lehet államtitok,hogy miért zárnak el valakit. Lehet titkosítani, persze, de itt utalnék a teniszklubra: nem illik.

teng-leng 2011.07.05. 13:17:31

Röviden összefoglalva: szar van a palacsintában.

kikoránkell 2011.07.07. 01:12:56

jelenleg fideszes(volt maszopos) kémek vs volt maszopos(ma is szopnak) kémek

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.07.12. 22:53:16

Javasolt esettanulmány az RTF végzős, bűnügyi szakos hallgatóinak:

Egy magyar-orosz kettős állampolgárságú személy magyar állam-, továbbá NATO katonai titkokat ad át Oroszországnak. Lebukásakor kiderül, hogy cigány származású és zsidó vallású, továbbá az MSZP törzsszavazója és húsz éve tegező viszonyban van Gyurcsány Ferenccel.

Minősítse az esetet, különös tekintettel a lehetséges vádalkura, a MOL-pakett visszavásárlására és a frissen megszavazott egyházügyi törvényre.
süti beállítások módosítása