HTML

Louie the purple horse

Nem kell sietni. Raerunk. Majd en szepen, lassan okosan megirom.Online asztalfiok. Ugysem ertene senki, de azert olvassak csak el, ne csak nekem fajjon. Aki hirdetni akar szerény látogatottságú rétegblogomon küldjön üzentet. Megyegyezünk.

Friss topikok

  • Dworkyll: És az élet utolérte az irodalmat, lett Lidl a Csalogány utcában :) (2022.09.03. 23:52) A belbudai Lidlben
  • törzsmókus: az a durva, hogy az eus forrásokból meg a világgazdaság növekedéséből azóta is húzzák. de legalá... (2021.02.22. 08:43) Berlusconi legalább elkurvázná
  • Manfréd Sipeki: Én igényelném a részletes leírást az "beszélgetés az apóssal témakörben". Rég röhögtem ennyit. (2015.09.24. 11:47) Gyertek hegeszteni
  • GutBesserWasser: Azért ne nézzük le teljesen a melósokat. Mondom ezt mérnökként, aki sokat "jártassa" a száját, vis... (2013.05.17. 10:20) Politikaikag korrekt dürrögés
  • vészmadár (pica pica): állat:) (2013.04.11. 14:53) Alejandro de los Ingredientes: INCI szerint

Linkblog

Facebook

Néhány kóbor gondolat a röghözkötésről

2011.09.08. 14:23 Professor Pizka

Sokakkal ellentétben én látom a jót is a legfrisebben kiszivárgott Hoffmann-mesében. Valamiféle homályos utalást tartalmaz a felsőoktatás szeződésszerű, mellérendelt viszonyokra épülő jellegére.

Képzeljük el a következő szerződést:

"diák kötelezi magát, hogy besavanyodott, szadista professzorok általi szivattatás, múlt századi szemléltető eszközök általi szenvedés, saját pénzen vásárolt könyvek és szoftverek megvásárlása után, diákhitellel eladósodás mellett még azt is vállalja, hogy tizenöt évig dolgozik a ötödannyi pénzért, mint amennyit bárhol máshol kapna"

Na ki kötné meg? Azt hiszem gyorsan beárazná a magyar felsőoktatás jó részét.

Már régóta aktuális lenne, hogy észrevegyék páran a felsőoktatásban: vannak bizonyos igényei a diákoknak is. Az asztalfiókba hányó, a vizsgán hubertusztól bűzlő, a tanszék melletti budit reggelenként úgy hagyó professzorok nagyszerű legendák, de jobb helyeken ahhoz, hogy ezt elnézzék, ahhoz minimum Nobel-díjasnak kell lenni, nálunk elég, ha valaki húsz évet már "letanított".

Ám legyen, írjunk szerződést, csak ha már szerződés, nehogy valaki elszaladjon egy bíróságra, hogy ez kérem egyoldalú. Nem hiszem, hogy a jelenlegi oktatási színvonal mellett érdemes lenne az államnak kimerészkedni a mostani adminisztratív-hivatali gondolkodású felsőoktatási rendszerből, ugyanis a szerződés után bizonyos garanciális igények is vannak.

Van itt még egy dolog, amire a nyilvánvaló dolgokon (emberi jogok, EU-kötelezettségek) kívül nem gondolnak a jogszabály-tervezők (fércelők, I mean). Ez pedig a magyar alulárazottság-jelenség. Annak ellenére, hogy az importált iparcikkek már rég szembesítettek azzal, hogy mi van odakint és mennyit ér a pénzünk, Magyarországon bizonyos dolgokért még nem lehet elég pénzt kérni, mert az nem erkölcsös. Mármint annyi pénzt kérni. Öt-ven-e-zer ezért a szerződésért? Mi az, hogy há-rom-e-zer volt ez a cipzárcsere? Ezért, és persze az általános siralmas színvonal miatt a felsőoktatásunk is alulárazott. Vegyünk egy példát. Ifjú doktorbácsi keres 5000 eurót, vagyis ebben az esetben havonta megkeresi a féléves tandíját, a legdrágább egyetemet véve. Mi van ha kifizeti a magyar tandíjat? Mi van, ha úgy szerződik, hogy csapjanak már vagy 300 eurót a fizetéséhez, hogy azt a csóró kalapozó magyar államot ki lehessen fizetni?

Ettől az intézkedéstől bizony egy darab doktor nem maradna itthon. Megsúgom, az oktatás színvonala sem megy feljebb, ugyanis azt a pénzt értelemszerűen nem az egyetemek kapnák meg. Ha meg az egyetemek kapnák meg akkor ott nagy kurva világ lenne. Tegyük fel, hogy az exportképes orvosi és mérnökkarok egyszercsak kapnak pár százezer eurót az öregdiákjaiktól? Vajon a többi karban nem horgad fel azonnal az egalitárius hevület, hogydehát minket is financérozni kéne abból a pénzből? Nem lenne itt hirtelen seregnyi Noszty fiú arra a pár Tóth Marira?

Van még egy kérdésem. A Zeneakadémia. Annyira nincsenek szem előtt, de évtizedek óta exportra dolgoznak. Ugyanis zenészként van az országban két-három zenekar, ahol szabad szemmel is látható fizetés van, meg pár tucat zenetanári állás (1 utcaseprő, vagyis kb 130k/hó fizetéssel)  évente. A többi az egyszerűen elmegy a harmad-másod-első vonalba Németországba, vagy akár Malajziába vagy Tajvanra. Ők ne küldjenek egy kis pénzt? Vagy ne játsszák el ingyen az akácos utat Gubcsi Lajos valamelyik kultúrestjén kötelezően minden évben legalább egyszer?

Szóval nagyon kilóg itt a lóláb, meg a lófog, a teljes amatőr, politikai céllal vezérelt sápszedés ötlete, akkor is, ha ne uniózunk, meg emberijogozunk. Ahelyett, hogy örülnénk, hogy üzemel még hazánkban még pár aranybánya, amely ciánt sem termel meg az arany se akar belőle elfogni. Kilóg felfele, levágjuk.

24 komment

Címkék: szaleforeléner

A bejegyzés trackback címe:

https://raerunk.blog.hu/api/trackback/id/tr443211486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.09.09. 08:26:58

Nem kifejezett nyalás a célom, de kurva jól írsz! És ami a legszebb ebben az egészben: inkább a bal lábukkal vakarnák a jobb fülüket, mint hogy megcsinálnák, amit Bokros már 1996-ban akart, és bevezetnék a tandíjat. Az egész problémakör azonnal megszünne, sőt a felsőoktatás színvonalának is jót tenne valószínűleg. De nem, inkább hűségeskü, ősiség, várjobbágyok. Csak mert képtelenek bevallani, hogy tévedtek.

Nadiposzi (törölt) 2011.09.09. 09:31:28

Apró lábjegyzet. Amióta bevezették ezt a rohadt BA - MA felosztást, érdekes dolgok vannak. Régebben x vidéki egyetem klasszika filológusa, régésze, usw. járt 5 évig mondjuk Pécsre, és megvolt győződve, hogy az ő egyeteme a legfaszább. Most meg előfordul, hogy menet közben kiderül, hogy az alapképzés szart se ért, vagy átevickélve máshova szembesül azzal, hogy a szomszédvárban akkreditált mesteri szakirány színvonala messze alulmarad az elvégzett alapszaktól is. Kezd körvonalazódni egy verseny, az IC profok kora lassan lejár, az egyetemek próbálják a jobb, diákokat vonzó arcokat igazolni. A gond az, hogy egy olyan rendszeren, ahol az input (40-50 e diák kismillió egyetemre) és az output (a lottósorsoláson mosolygó punetti is diplomás, min. médiaszakos legyen, egy orvos annyiért, amennyiért dolgozzon pl.) is fals, azon a rendszeren nem segít a verseny, se a finomhangolás.

tommybravo 2011.09.09. 09:34:16

Amikor ilyen sok okosságot olvasok, mint amit Vedves Kezető és a Szent Jobb kitalál, elgondolkodom, hogy értelmes emberek hogyan próbálhatnák megvalósítani az ötlet használható részét.

Ezzel az "utólag fizesse meg" marhasággal kapcsolatosan eljutottam oda, hogy a tandíj sok mindent megoldana. Tegyük fel, hogy van tandíj, amit munkába állás után kezdesz el törleszteni. A csavar annyi lenne, hogy a törlesztés összege leírható lenne az szja-ból. Amíg a Szent Magyar Államnak hozod a lét, gyakorlatilag nem kell törlesztened, amint kimégy külföldre és ott fizetsz adót, valóságossá válik a törlesztési kötelezettséged.

A gyászszakokat, ahol esély sincs a törlesztésre, lehetne ösztöndíjakkal vagy alacsonyabb tandíjjal kompenzálni.

Az ötletről hajlandó vagyok egy jelképes honoráriumért (igazgatósági tagságért) lemondani.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.09. 10:59:33

@tommybravo: ki kell ábrándítsalak ezt már sokan kitalálták :-D

Krónikás · http://bonnikronikak.hu 2011.09.09. 11:24:14

Imadom olvasni a "szomszed kertje zoldebb" irasokat.

Kedves blogger, utananeztel, hogy mennyit keres egy pl. nemet orvos. Egy kezdo orvos az alabbi tablazat minimumat, azaz 1000-3600 euro kozott keres brutto, ennek 50+%-at leadja adokra stb. Marad cirka 450-1700 euro, amibol elnie kell. Egy lakast cirka 200-600 euroert lehet berelni. A megkeresheto penz es egy 1-2 szobas lakas berleti dija kozott szoros osszefugges van (ahol tobbet keresel, ott dragabban tudod ugyanazt a meretu lakast kiberelni).

Egy nemet orvos tandija iszonyuan megterhelo, miutan az itteni berek sem olyan magasak, ahogy Moricka elkepzeli, viszont adot tisztessegesen fizetnek, cserebe a tanittatas lenyegesen dragabb (280.000 euro, tessek szepen atszamolni). Olcsobban jon ki a leendo nemet orvos, ha MAGYARORSZAGON tanul, arra viszont nem kap hitelt, vagy ha kap, eleg durva feltetelekkel. Kollegamnak epp par honapja neztem utana.

Az ugye ismeretes, hogy egy amcsi jogaszhallgato is evtizedeken keresztul fizeti vissza a diakhitelt?

www.gehaltsvergleich.com/gehalt/Arzt-Aerztin-Uni.html

Btw, a nemet dokik Svajcba mennek, guess what, mert ott tobbet fizetnek:
www.destatis.de/jetspeed/portal/cms/Sites/destatis/Internet/DE/Content/Publikationen/STATmagazin/BildungKultur/2010__04/2010__04Aerzte.psml

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.09. 11:48:25

@Krónikás: Német diák Magyarországon: igen pont ezért írtam hogy a magyar rendszer alulárazott. a táblázatban 1000 eurót csak Hessenben látok mindenütt másutt legalább 1800. Mellesleg ha jól tudom Németországba mennek kevesebben. Ez az összeg még mindig a duplája az itteni bérnek. Valamiért csak megéri lelépni, ha a tavalyi debreceni végzős tanfolyam fele elment, miközben itthon orvoshiány van.

Az amcsi diákhitelekről első kézből vannak információim. A hatásairól is az oktatásra.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.09.09. 11:49:59

@Krónikás: Jaj de jó nekünk, lehet örülni! Mivel szemmel láthatóan egy német orvos még a magyarnál is sokkal szarabbul él, a végzősöknek eszük ágában sem lesz elvándorolni. Ergo a röghözkötés is teljesen fölösleges...

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.09.09. 12:01:13

@Krónikás: Arról nem is beszélve, hogy rosszul olvasod a táblázatot. A legkisebb átlagos bruttó fizetés ott 3651 euró (Saarland). Ez kb nettó 2200. Az 1000-1800 euró az gyakornoki fizetés, és az adókulcsa minimális. Tanulj meg számolni, mielőtt hőbörögsz.

Krónikás · http://bonnikronikak.hu 2011.09.09. 13:14:35

@altoid: a roghozkotes hulyeseg, es a nyugati pelda is. Nem azt kell nezni, hogy a masnal szadba repul a sultgalamb (nem repul), hanem azt, hogy miert szar a helyzet.

Ekozben ugyanis nem hoborog senki azon, hogy otthon csak nagyon keveseket fizetnek meg tisztessegesen (EU szinvonalon), hogy a sokat keresok nagy resze csalja az adot, es ezert nincs penz se jo tanarra, se orvost megfizetni ... Arrol kellene esetleg hoborogni, hogy ki mikor nem kerte el a szamlat a joszakitol es ki mikor adott "halapenzt" a dokinak...

@altoid: Btw olvasni is tanultam, meg nemetul is, lassuk ki nem tanul meg szamolni:

brutto 2000 euro alatti allamok emelkedo sorrendben:
Hessen 1.000€
Berlin 1.800€
Nordrhein-Westfalen 1.800€
Bayern 1.830€
Hamburg 1.850€

brutto 3000 euro alatti allamok (ABC sorrendben):

Baden-Württemberg 2.084€
Mecklenburg-Vorpommern 3.000€
Niedersachsen 2.081€
Rheinland-Pfalz 2.500€
Saarland 2.500€

3000 euro felett:

Brandenburg 3.200€
Bremen 3.640€
Sachsen 3.000€
Sachsen-Anhalt 3.600€
Schleswig-Holstein 3.584€
Thüringen 3.295€

A linkelt weboldal szerint a hesseni 1000 eurobol ~800 euro marad nettoban, ebbol fizeted a TB-t, a nyugdijat, a szocialis tamogatast keletnemeto reszere (Hessen nyugaton van).
Frankfurtban a legolcsobb (15 nm-es) lakas 220 euro (immowelt.de).

Btw, 9 eve elek Nemeto-ban, lassan kiismerem magam az adougyekben. Te is? Merre laksz? Ott milyenek a viszonyok?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.09.09. 13:45:11

@Krónikás: Ja olvasni tudsz, csak statisztikát nem. Az általad felsorolt számok a mintából a legalacsonyabbak, és nincs semmilyen információ arról, miért annyi amennyi. Ez olyan, mintha vennél egy halálozási statisztikát, aztán ha találsz olyat, aki 25 évesen halt meg, akkor közlöd, hogy ebben az országban 25 évesen halnak meg az emberek. Mellesleg nem furcsállod, hogy a keleti tartományokban a fizetések kétszer magasabbak, mint nyugaton? Vagy lehet, hogy csak a szórás nagyobb? Amúgy Nyugat-Európában lakom, és pénzügyes vagyok. Ez a szakmám. És neked?

Krónikás · http://bonnikronikak.hu 2011.09.09. 14:02:17

@altoid: informatikus vagyok, adatokat dolgozok fel. Eleg sok penzugyi adatot is.

Nalatok a kezdo allaskereso milyen fizetest kap? A legkevesebbet, atlagosat, vagy a legtobbet? Nalunk a legkevesebbet szokta kapni, nagyon keves kiveteltol eltekintve.

Btw, eszrevetted, hogy ott, ahol az alacsonyabb fizeteseknel tobb valasz van? Mig a magasabb fizetesu allamokban pedig lenyegesen keves valasz erkezett? Te ez alapjan mit vonnal le? Hol pontosabb a statisztika? Ahol a mintavetel magasabb vagy ahol alacsonyabb? Meg a 20 folotti valasszal rendelkezo tartomanyoknal is a legalacsonyabb fizetes lenyegesen a fenti leirasban emlitett alatt van.

A 10 folotti valasszal rendelkezo tartomanyok:

Baden-Württemberg 2.084€ 23
Bayern 1.830€ 29
Berlin 1.800€ 10
Hessen 1.000€ 14
Niedersachsen 2.081€ 13
Nordrhein-Westfalen 1.800€ 38
Sachsen 3.000€ 10

20 folotti valaszadok:

Baden-Württemberg 2.084€ 23
Bayern 1.830€ 29
Nordrhein-Westfalen 1.800€ 38

Ha egyebkent talalsz jobb statisztikat, nezegessuk azt. Kivancsi vagyok, milyen kulonbsegeket mutatna!

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.09.09. 14:03:14

@altoid: Vagy lehet, hogy csak a szórás nagyobb? - mármint nyugaton, versteht sich.

Egyébként jó látni, hogy vannak még ilyen velejükig tisztességes, okos emberek Magyarországon, mint TE. Ja, hogy nem Magyarországon vagy? Miért nem?

És ezzel még véletlenül sem azt akarom mondani, hogy nyugaton kolbászból van a kerítés. Csak hazudni azt nem kell.

2011.09.09. 15:03:22

Az 5000€-os kezdő fizetést és is kicsit túlzásnak találom, ennyit a sógorom keres Hoyeswerdában, de ő már nyugdíjas (otthon nem érte volna meg neki dolgozni, 67 éves, de dolgozott már Algirban, Ománban, német-angol-francia nem akadály, de szerintem a hoyeswerdai szorbok őt is megakasszák :) )

Itt szinte csak magán praxis van, és ugye mire egy rendelőt berendez, olyan szintre, hogy szerződés kössön vele a betegkassza, hát az nem kevés.

Amúgy meg nem is értem, mit kell ezen rágódni, hagy menjen aki akar, fél kiló kenyérrel több jut a maradóknak.

Most hogy otthon sikerült eltörni a kezem, láttan egy kis sztk rendelőt belüröl is. Nem lenne ott gond, csak rosszul vannak szervezve a dolgok.

Itt egy orvos nem ül a gép előtt, nem körmöl, nem várja meg míg a beteg levetekzik, felöltözik, nem ír, nem pecsétel, megnézi a beteget, ha végez megy tovább egy másik betegszobába, minden másra ott van a személyzet.
Csak olcsóbb az.

Krónikás · http://bonnikronikak.hu 2011.09.09. 15:22:10

@altoid: Vicces, de az utolso allaskeresesemkor (2005) nem lett volna lenyeges netto kulonbseg a nemet es a magyar munkaado kozott. Abban viszont igen, hogy a magyar feladatkor az IT-nek olyan reszet erintette, amit nem szeretek, a nemet viszont pont a tapasztalatomba illet.

Miert jottem ki? Termeszetesen azert, hogy az itteni tapasztalatokkal felvertezve otthon tobbet kereshessek. Lasd meg kezmuveseknel az inas eveket, amikor vegigjartak Europat.

Miert vagyok itt? Eveken at gondolkoztam, hogy mikor menjek haza (ajanlat volt eleg), de nem mertem ugyanannyi penzert (ertsd: annyival kevesebbert, amennyi extra koltsegem van a kinti eletert - lakasberles, repulojegyek nelkul) bevallalni, hogy esetleg egy seggfej fonokom lesz, amikor a munkam erdekes. Viszont a nemet parom nyitott annyira, hogy ha talalunk jo munkat, barmikor osszepakolunk es megyunk Magyarorszagra, mert szereti az orszagot.

Okos-e vagyok? Ha okosabb lennek, nem vitatkoznek veled. Van me'g sok minden, mit megtanulhatok az eletben.

Tisztesseg? Igyekszem. Igyekszem otthon is. Vettem BKV-jegyet, befizettem az adomat, TB-t, nyugdijt. Voltam persze kenyszerhelyzetben is (minimalber stb - nekem is kellett a munka, a penz, hat befogtam a szam es csondben masik allas utan neztem). Ahanyszor legyintettem a "szamla kell?" kerdesre, annyiszor bantam meg es fizettem ki a tobbszorosert, mert atvertek. Azota mindig, mindenrol elkerem a szamlat. Es a visszajarot is, pontosan.

Te miert dolgozol Nyugat-Europaban?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.09.09. 15:22:24

Szerintem egy teljesen kezdő orvos reálisan 1500 euró körül visz haza nettó (és akkor nagyon szerény). Ez nem sok, de meg lehet belőle élni, és később igen jelentősen emelkedik. És igen, a német orvosok közül sokan mennek Svájcba még jobban keresni. A magyarok mennek Németbe, az ukránok meg majd Magyarországra. Talán.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.09.09. 15:53:11

@Krónikás: Az amit leírtál magadról, teljesen rendben van. Ami nem tetszik, az a "itt mindenki hülye, csak én vagyok helikopter" hozzáállás. Hidd el, rajtad kívül más is lehet okos, más is tisztességes, más is szeretné, ha otthon javulna a helyzet. Még akkor is, ha nem mindenben ért veled egyet.

Hogy én miért vagyok kint? Kb ugyanazért, mint te. Olyan terület a specialitásom, amire Magyarországon korlátozott a kereslet. Én is próbáltam már hazaköltözni, de olyan állást nem ajánlottak mint itt, ami meg lett volna, az jó ha feleannyit fizet, ráadásul kedvem sincs hozzá.

Pont az a szép az EU-ban, hogy mindenki oda mehet, ahol a legjobban tudja hasznosítani a tudását. Kivéve persze, ha megint ránkhúzzák a vasfüggönyt.

Krónikás · http://bonnikronikak.hu 2011.09.09. 17:26:08

@altoid: Visszaterve az elejere, nem a roghozkotes elleni indulattal van problemam, nem onnan indultam ki.
Azt - plane alacsony fizetessel parositva - hulyesegnek tartom, nem is szoltam ezzel kapcsolatban egy szot se. Bar pl. a katonasagnal elkepzelheto konstrukcio, ismerek olyat, aki jatszik a gondolattal, hogy BW-hez megy. Ha 15 ev szolgalatra ha elkotelezed magad, kikepeznek sebesznek ingyen - ebbol a tanulasi ido 10 ev, tehat 5 ev tenyleges katonai orvosi szolgalat.

Azzal van bajom, hogy Professor Pizka ugy gondolja, hogy itt (nyugatra) 5.000 euro-t havonta megkeres egy kezdo orvos. Meg az 1.500 euro nettot en nem latom realisnak kezdo orvos eseteben (specifikaljuk: kezdo orvos, aki me'g nem valasztott szakiranyt, azaz eppen kijott az egyetemrol, tojashej van a feneken), de azzal hamarabb kibekulok, mint az 5.000-rel.

Meg azzal van bajom, ha nem szamoljak bele, hogy mennyivel tobb diakhitelt vesz fel es hogy a kiadasok egy resze (de nem minden) felette van egy magyar egyszemelyes haztartas kiadasainak.

Ergo azzal van bajom, ha ugy festik le a kepet, hogy "itt szebb a fu, ott meg szart se lehet csinalni", es persze a megoldas az, ha kulfoldre megy mindenki.

Persze kell a fluktuacio, igy tanulunk egymastol, igy tudjuk hazavinni a tanult tudast. Csak egy icipicit maradjunk mar a realitasok talajan a nagy szapulasban.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.09. 17:32:58

@Krónikás: az 5000 euró a számtanpélda kedcéért volt a jelenlegi kezdő orvosi fizetés itthon valami százezer forint körüli összeg vagyis kb 400-500 euró. Egy évet húztam le Angliában, egyet Amerikában, bejártam a fél világot nagyjábókl tisztában vagyok az árakkal és a jövedelmekke.

Mellesleg ez a poszt nem szól arról, amiről már írtam, hogy az ötlet jogtechnikailag nehezen kivitelezhető, EU-s bíróság előtt szét lehet kapni mint foxi a lábtörlőt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.09.10. 11:54:32

@Krónikás: En viszont angliaban nettoban kb 3-4szer annyit keresek(php) mint odahaza kapnek. Eszem agaban sincs hazamenni.Igaz a fele el is megy albira, de legalabb a maradekbol meg lehet elni....

/tmp 2011.09.10. 14:52:06

A társadalmi igazságosság érdekében, összhangban az új alkotmánnyal helyes lenne kiterjeszteni az érintettek körét azokra is, akik ugyan nem vándorolnak ki de mégsem képességeiknek megfelelően vesznek részt a Nemzeti Együttműködés Rendszerében.

Ne az emberekkel fizettessék meg a tenisztanárként elhelyezkedő jogász, a lecsúszott alkoholista mérnök, a recepciós bölcsészkislány vagy a politikára átnyergelt orvos képzésének költségeit!

Még gondolkozom, hogy a két- vagy többdiplomásokkal mi legyen, hajlok arra, hogy az is tűrhetetlen, hogy az adófizetők költségére szórakozásból elvégeznek valami egyetemet aztán még egyet csak mert meggondolták magukat és mégsem magyar-angol szakos tanárok lesznek hanem bányamérnökök.

noirp 2011.09.14. 20:25:06

Megmondom őszintén, _én_ szívesen támogatnám diploma után a...-i mérnökkart (pontosabban: meghatározott tanszékeket), node
--ugyan választhassam már meg ÉN, h me'ik tansámlinak tejelek hálából
--nem, ne legyen kötelező, vonatkoztassunk már el Werbőczitől
--és, igen, ahogy a blogtulaj úr célzott volt rá: ki a f...ene garantálja, hogy amit én (mondjuk) a Porfirin Tanszéknek adományoznék, azt nem nyúlja le a Managentryt Még, mindenhova Tanszék, a Lilozófia Tanszék etc. etc., vagy mondjuk a KISZ alapszervezet?

Jegyzem meg, az egyházi 1%-ot is szívesebben látnám az egyetemeknél...:P Rájuk férne. eh

paranoid T.R. marcipan 2011.09.14. 20:59:27

Vannak még itt érdekes kérdések. Mi lesz a gyessel, beleszámít? Vagy addig nem gyárthat senki gyereket? És ha külföldivel házasodik valaki? És mi van azzal a mérnökkel, akinek esze ágában sem lenne cuccolni, de az összes gyár távozott már? (semmi, szarik bele, és röhögve kifizeti) És a művész? Ha egy párizsi galéria fizet a kiállításáért? Vagy egy színész, aki angol filmben vállal szerepet? És ha a szülő azt mondja, hogy ha már mindenhogy fizet, inkább Bécsbe küldi a gyereket? Az se sokkal van messzebb Pesttől mint Debrecen.

Másrészt semmi bajom a tandíjjal. Akkor se, ha valaki nem megy sehova. Egyetemre azért megy az ember, hogy később keressen eleget, be lehet ebbe invesztálni. Hitel, és amint kiderül, ért valamit a képzés, amit kaptam, fizetek. Csak azon sem kell meglepődni, ha a szemináriumot soha meg nem tartó, vizsgán nem a kiadott/leadott anyagot számon kérő, maga csak nő, mit keres itt embereket felkötik az egyetemek zászlótartó rúdjára.

noirp 2011.09.15. 16:04:48

"Csak azon sem kell meglepődni, ha a szemináriumot soha meg nem tartó, vizsgán nem a kiadott/leadott anyagot számon kérő, maga csak nő, mit keres itt embereket felkötik az egyetemek zászlótartó rúdjára"

Hú, ha ilyenre lenne kilátás, külön fizetnék azért, h rángathassam a kötelet. Mint XX kromoszómás mérnök, akinek tele volt...nos a zsebe... a használhatatlan tantermi gyakorlatokkal...ehehe

zum trucc 2011.09.17. 18:55:45

@tommybravo: Így van, már ez a Hervadt Rózsa is lényegében a tandíjat vezetné be, csak utólag, hátha valaki nem ismeri fel. H.R. mint Bokros Lajos reinkarnációja. Mondjuk a bajusza kisebb.
Én amúgy egyetértenék egy tandíjrendszerrel. Önérdekem ellenére anno rá is szavaztam. Én voltam az egyik a 80 így szavazóból.
1. Fizessen valamennyit a majdani nagyobb kereset reményében, aki tovább akar tanulni.
2. Ha fizetek, követelhetek minőséget, korrektséget, gyors és hatékony adminisztrációt.
3. Hogy miből fizetek, az én dolgom, akinek esze van, az erre és csak erre venne fel diákhitelt.
4. A kisebbik gyerekem is végzett, engem már nem érint. (Sőt már ki is költözött Nyugatra, aminek persze nem örülök.)
Amúgy, ha a kontinentális Nyugat-Európát kalkuláljuk, akkor durván a négyszeres fizetés tipikus, magyarországihoz hasonlók az árak, bár a lakásbérlés azért tud durva lenni. A nyugati egyetemek pl. közgazdaságtanban jobbak, sok helyütt legalább egy helyi másoddiploma kell az elhelyezkedéshez. (Úgyhogy a fiam most -- nem kis tandíjért újra egyetemista, egy év múlva kap helyi diplomát). Talán az orvosok vannak ilyen szempontból privilegizált helyzetben. IT, meg néhány egyéb mérnök. Nekik elfogadják...
süti beállítások módosítása