HTML

Louie the purple horse

Nem kell sietni. Raerunk. Majd en szepen, lassan okosan megirom.Online asztalfiok. Ugysem ertene senki, de azert olvassak csak el, ne csak nekem fajjon. Aki hirdetni akar szerény látogatottságú rétegblogomon küldjön üzentet. Megyegyezünk.

Friss topikok

  • Dworkyll: És az élet utolérte az irodalmat, lett Lidl a Csalogány utcában :) (2022.09.03. 23:52) A belbudai Lidlben
  • törzsmókus: az a durva, hogy az eus forrásokból meg a világgazdaság növekedéséből azóta is húzzák. de legalá... (2021.02.22. 08:43) Berlusconi legalább elkurvázná
  • Manfréd Sipeki: Én igényelném a részletes leírást az "beszélgetés az apóssal témakörben". Rég röhögtem ennyit. (2015.09.24. 11:47) Gyertek hegeszteni
  • GutBesserWasser: Azért ne nézzük le teljesen a melósokat. Mondom ezt mérnökként, aki sokat "jártassa" a száját, vis... (2013.05.17. 10:20) Politikaikag korrekt dürrögés
  • vészmadár (pica pica): állat:) (2013.04.11. 14:53) Alejandro de los Ingredientes: INCI szerint

Linkblog

Facebook

A tisztaság ajándéka

2011.07.18. 13:22 Professor Pizka

Számos embert foglalkoztat manapság a világhír előtti hegedülés problémaköre. Szerte a világon zeneiskolákban tanítják már egész kicsi gyerekkortól kezdve a hegedülést, először feles, majd háromnegyedes hegedűkkel. Számos gyerek szinte kényszernek érzi: neki is hegedülnie kell és a lelkébe mély nyomokat éget a sok silány hegedű, amelyek akkor szépen szólónak tűnnek, de megmérgezik a kapcsolatot az első, igazi hegedűvel.

Mi természetesen senkit nem akarunk rávenni arra, hogy ne hegedüljön, mielőtt világhírű hegedűművész lesz belőle. Mi csak elmondjuk, hogy szerintünk az a helyes, ha valaki életében először a Royal Albert Hall-ban vesz hegedűt a kezébe, amikor a karmester beinti a Mendelssohn concerto első taktusait. Ezt mára a tudomány is így gondolja, nemcsak mi gondoljuk így.

A gyerek- és tinédzserkori hegedülés hormonokat szabadít fel, amelyek aztán a szabadgyökökkel találkozva végül sejtekké alakulnak. (Anders et al. 2001) Ez ma már tudományosan ki van mutatva. Ez fiziológiai értelemben nem okoz kárt, de amikor az ember majd először kezébe veszi a Stradivarit vagy a Guarnerit, és kilép vele a Concertgebouw vagy a Gewandhaus színpadára, akkor már nem fog annyi hormon felszabadulni és kevesebb sejtje lesz és nem fog olyan szépen intonálni, egyenetlen lesz a vibrátója és a kantilénéje pedig végletesen dagályos, művészieskedő lesz, hiszen kiüresedett már ekkorra számára a hormonok és sejtek felszabadulása okozta gyönyör, amelynek egyedüli elfogadható célja a szép koncertélmény létrehozása.

Az ifjúság léha cseh kismester-hegedűi, kortárs Stradivari-kópiái, a csillogó, de talmi ragyogású, bután szóló lakkok, a simára gyantázott vonók, a frissen kattanó csatok a tokon mind abba hitbe ringatják a hegedűst, hogy ettől lesz belőle olyan ember, aki szakértelemmel fogja megfogni a Goddard, a Paganini-Desaint, a Conte de Fontana Stradivariust.

Pedig nézetünk szerint tiszta lélekkel, friss kézzel meg kell találni az igazi hegedűt és csak azzal hegedülni. Tudjuk, hogy sokakat megtéveszt Shaham játéka a Comtesse de Polignac-on vagy Baráti Kristófé a Lady Hamsworth-on.

Higgyük el, nem ettől leszünk igazi hegedűsök, hagyjuk meg ezt a tartalmatlan, talmi, világi élvezetet a Repin-, Shaham-, Mintz-féle elemeknek. Béreljünk egy Stradivariust és álljunk oda életünk első koncertjére úgy, hogy korábban még csak vonó sem volt  a kezünkben

22 komment

Címkék: zene szűz tisztaság stradivari

A bejegyzés trackback címe:

https://raerunk.blog.hu/api/trackback/id/tr23076789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

J. S. Bach / Pierre Bezuhov (törölt) 2011.07.18. 15:32:08

Akkor én el lettem cseszve, mert én negyedessel kezdtem :) Nem is lett belőlem hegedAművész.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.07.18. 19:29:43

Kamaszkoromban nekem is egyenetlen volt a vibrátóm, de aztán megismertem Nagy Rózsit, aki két évvel idősebb volt, mint én, és - roppant ügyesen - kezelte a problémát.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.18. 21:03:35

B.meg Pizka, ez zseniális! :))

Megihletett Tibi és Gudea ámokfutása a Modoroson?

Nadiposzi (törölt) 2011.07.19. 09:00:40

Ajaj! Ha az ember egy rossz hegedűt vesz a kezébe, még a vonója is lekókad. Az első hegedű mindenképp meghatározó.

theo 2011.07.19. 10:48:34

És milyen melós rendbetenni azt a hegedűt, amit elötte egy csapnivaló hegedűs bontott ki az original csomagolásból :(

Nadiposzi (törölt) 2011.07.19. 12:59:57

@theo:
Csak nem megörökölted a hangszerem?

paranoid T.R. marcipan 2011.07.20. 16:05:37

elsőre használt hegedűm volt, de olyan jól kézre állt, azóta is arra esküszöm :)) már a használtra. vagy lehet h én zongoráztam?

az lenne a jó, ha a létrejövő sejtek agysejtek lennének, mert akkor lehetne Anders mester követőit hegedülésre kényszeríteni, és akkor nekik is termelődne.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.21. 18:02:11

Régóta marcangol a kíváncsiság: vajon az oboázással kapcsolatban mi az imprimatur álláspont?

noirp 2011.07.23. 14:24:54

@altoid: Oboa csak a hivatásos zeneelmélet-tudósoknak szabad, ill. nem egggészen szabad, de valószínűsíthető a fafúvós érdeklődés.

Ja, általában a poszthoz: "mikor lesz a nyűtt vonóbul bot"

amúgy gyönyörűen meg van oldva a poszt, beleköthetelen; elsőre le se esett, mi ez az egész. Hülye-e vagyok :)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.23. 18:19:59

@noirp: nem vagy hülye, csak lehet, hogy nem ismered az eredetit:

biztosut.blogspot.com

Biztos Út Blog 2011.08.09. 15:46:43

@altoid: A témában járatos, hivatásos zeneelmélet-tudósként mondom, hogy semmi gond nincsen az oboázással mintegy hangolásképpen, előjáték gyanánt a gyönyörű hegedűdarab eljátszása előtt. Ha így, ilyen formában a hegedűs és a hegedű közötti mélyebb kapcsolatot erősíti, akkor miért lenne tiltott?

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.08.09. 16:25:17

@Biztos Út Blog: itt rettegtünk altoiddal, hogy erre nincs iránymutatás. De most már altoid is meg én is azzal a boldog tudattal megy ma haza a munkából, hogy nem kell pihentetni a jó öreg kétnádast.

Végülis, a szimfonikus zenekar régen az oboához hangolt, persze csak ha a pajzán mélyrezesek nem turbózták meg egy pár csepp citromlével a nádáztató vizet. Erre mi a helyes útmutatás?

Biztos Út Blog 2011.08.09. 16:52:43

@Professor Pizka: Örülök, hogy a rettegésnek vége. Most már én is nyugodtan alszom :)

Ha tényleg érdekel a "helyes útmutatás", akkor szívesen válaszolok. Egyébiránt nem terhelném a blogot vele.

A cikk megfogalmazása egyébként briliáns, gratula Neked! Nincs mese, ami frappáns, az frappáns.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.08.09. 16:59:16

@Biztos Út Blog: köszönöm :-)
Nem mondom, hogy a Mátyás pincében minden este órákat hegedülök, vagy hogy én lennék a Slomó Mintz, vagy netán Gidon Kremer, de azért elég jól elboldogulok a hangszerrel :-)

Biztos Út Blog 2011.08.09. 17:26:29

@Professor Pizka: Akkor jó gyakorlást! A jó hegedülés az élet egyik sava-borsa, ebben, azt hiszem, vita nélkül egyet értünk : )
Más kérdés. Az interneten senki nem kér engedélyt semmihez, de az udvariasság megkívánja, hogy megkérdezzem. Belinkelhetem a cikkedet a blogunkra? Ha nem szeretnéd, tiszteletben tartom.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.10. 09:59:29

@Biztos Út Blog: @Professor Pizka: Hát ez most meglepett, bár nem vagyok benne biztos, hogy nem fake...

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.10. 13:55:47

@Biztos Út Blog: Hát, ha már így filozófiai síkra terelted a dolgot, igazad van, valahol minden az... :)

De konkrétan arra gondoltam, hogy te tényleg a Biztos Út Blog szerzője vagy-e, vagy csak valaki poénkodik?

Biztos Út Blog 2011.08.10. 14:39:42

@altoid: Nem poén, én vagyok. Csak nem vagyok az a vallási fanatikus, aki a Bibliával püföli a fejedet, ha mást mersz hinni, mint ő. A pokollal való fenyegetőzést is másra hagynám. Ha nem gond...

A szexualitásnak megvan a szépsége és funkciója. És tök jó és élvezetes dolog, vita nincs. 10 éves házasként mondom ezt : )Az, hogy másként gondoljuk, hogy hol a helye, és mikor lehet a maga teljességében a legtöbbet kihozni belőle, az egyszerü (hosszú ü) véleménykülönbség.

Abszolút tiszteletben tartom, ha valakinek nem ez az útja. Tudok aludni ettől éjjel : )Akit pedig érdekel, annak szivesen meselek a rétegblogomban arról, hogy vallástól függetlenül mit profitálhat belőle. Ennyi.

Ha a párbeszédre nyitottság helyett az jön le a blogról, hogy elitélem a máshogy gondolkodóakat, magasabbrendünek tartom magunkat és elkárhozással és kénköves pokollal fenyegetem a szegény megtévelyedett tömeget, akkor kétszer átgondolom, hogy nem kellene-e átadjni a stafétabotot egy nálam nyitottabb embernek...

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.08.10. 16:10:00

@Biztos Út Blog: A blogról az jön le, hogy megpróbálod megmondani másnak, mi a jó neki. Ez önmagában eléggé vitatható dolog - mondom ezt 5 éves házasként, aki nem nagyon örült volna neki, ha a szíve választottja 0 tapasztalattal megy az oltár elé. Abban egyetértünk, hogy mindenki csinálja azt, ami NEKI jó (és nem másnak).

Biztos Út Blog 2011.08.10. 21:28:32

@altoid: Ez jó végszó. úgy legyen : )
süti beállítások módosítása