HTML

Louie the purple horse

Nem kell sietni. Raerunk. Majd en szepen, lassan okosan megirom.Online asztalfiok. Ugysem ertene senki, de azert olvassak csak el, ne csak nekem fajjon. Aki hirdetni akar szerény látogatottságú rétegblogomon küldjön üzentet. Megyegyezünk.

Friss topikok

  • Dworkyll: És az élet utolérte az irodalmat, lett Lidl a Csalogány utcában :) (2022.09.03. 23:52) A belbudai Lidlben
  • törzsmókus: az a durva, hogy az eus forrásokból meg a világgazdaság növekedéséből azóta is húzzák. de legalá... (2021.02.22. 08:43) Berlusconi legalább elkurvázná
  • Manfréd Sipeki: Én igényelném a részletes leírást az "beszélgetés az apóssal témakörben". Rég röhögtem ennyit. (2015.09.24. 11:47) Gyertek hegeszteni
  • GutBesserWasser: Azért ne nézzük le teljesen a melósokat. Mondom ezt mérnökként, aki sokat "jártassa" a száját, vis... (2013.05.17. 10:20) Politikaikag korrekt dürrögés
  • vészmadár (pica pica): állat:) (2013.04.11. 14:53) Alejandro de los Ingredientes: INCI szerint

Linkblog

Facebook

A romlás kerek lámpái

2011.12.11. 00:39 Professor Pizka

A rendszerváltó nosztalgia állandó népi motívuma az egykor világhírű magyar valami. Világhírű ipar, világhírű futball. világhírű bor, világhírű kereklámpás Ikarusz.

Ezekről már sokan és sokat írtak. Van ami a születése pillanatában sem volt világhírű, hanem annak hazudtuk és vannak, amelyek egykor valóban híresek voltak, de elment mellettük a világ.

volt ezeknek a dolgoknak és az egész Kádár rendszernek egy sajátossága, ami talán annak látszik csak, aki utólag látja az egészet. Az ott felhalmozott szaktudás konverziója elmaradt, és képtelen volt működni a posztkádári időszakban. A rákényszerített szervezeti forma annyira deformálta ezt a szellemi tőkét, hogy a szervezet szétrobbanásakor működésképtelen maradt, nem tudott tőkéhez jutni, fejlődésbe kezdeni. Mégis, ez a szétzilált szellemi tőke működtette évekig az országot.

Emlékezhetünk arra, hogy a Horthy korszakban szocializálódott emberek még hosszú évekig hatással voltak az ország működésére, és végső soron ők azok akik valamit abból a korból átmentettek a ma Magyarországára, nem a rendszerváltás után hazatérő emigránsok.

A horthysta mohikánok elmúlása talán nem független a hetvenes évektől jelentkező mindenféle reform-mozgalmaktól és nem független tőle a közelmúlt szocialista “technokratáinak” feltűnése sem.

Mivel most ugyanúgy húsz évvel vagyunk a rendszerváltás után, ahogy a hatvanas-hetvenes évek fordulója húsz évvel volt a háború és újjáépítés vége után, talán nem elvetélt ötlet párhuzamokat keresni.

Az utóbbi húsz év szoci megújulásai rendre olyan centrumok (Horn Gyula, Kovács László, a Gyurcsány-Veres antipólusos paradigma) körül történtek, Ahol “öreg rókák” a mozgalomból kiszből, foximaxiról induló profi vezetők álltak a mozgalom élére. De még a Bajnai-Oszkó párosban sem nehéz felismerni kis hunyorítással Németh Miklóst és Békesit.

Ők azok, akik “de azért értenek hozzá” annak a pax kádárianának a gyermekei, ahol bizonyos kompromisszumok megkötése árán lehetővé váltak szakemberi életutak.

A politikától távolabb is megvoltak az ugyanilyen emberek. Egy-egy tanár, futballedző, fizikus, főorvos még évekig elvitt egy-egy munkahelyet. Az összeomlásnak elodázója, a korszerűsödésnke gátja a politikai szereplők nyomása elleni harcban felőrlődő “talpig becsületes” vagy “meghatározó jelentőségű” személyiség, aki mindig még utoljára összekapja a régi jó magyar erőforrásokat és még ad öt év haladékot az összeomlásnak.

Az én szememben ennek példái a Budapesten az utcaképhez tartozó harmincéves kereklámpás, 200-as sorozatú Ikarusz buszok. Egykor világhírű, jól megtervezett, robosztus, mindent kibíró technika. Normális üzletmenet mellett a legújabbakat valamikor 2000 tájékán selejteztük volna,  de ezek a derék csatalovak elbírták, hogy még most is vagy öt évet kell menniük, mire egyáltalán döntenek a cseréjükről. Nem fokozatos lesz a kihalásuk, hanem mint a dinoszauruszok, egyszerre fognak eltűnni az utcákról.

A humántőke terén ez a váltás nemcsak a szocialista párt életét határozza meg. A fidesz életében is olyan emberek vitték és viszik a prímet, akik még a Kádár-korszak logikája szerint politizálnak, a Lázár János-szerű új fiúk is csak a lenyúlás új és kevéssé finom módjainak szeretében térnek el.

Amikor államépítés a feladat jól látszik, hogy a Fidesz sem tud másban gondolkodni, mint amit politikai szocializációja hajnalán látott. Etatista berendezkedés, centralizált hatalom, szoros személyi kontroll, káderpolitika.

Egy fontos dolog hiányzik, és ez a fontos dolog Magyarország jövőjének nagy kérdése. Nincs káder. Kádár óriási lendülettel próbálta a szegények közül kilapátolni a mindent neki köszönő szakembereket. Olyan parasztfiúkat, akiknek esélye se lett volna az eke szarva mellől eljönni, ha nincsenek a kommunisták, akik iskolába járatják, karriert, hatalmat adnak nekik. Olyanokat, akik meggyőződéssel és érthető őszinteséggel tényleg gyűlölték a királyt, a herceget és a grófot. Amikor a horthysta vadászpilóták elfogytak, volt kit ültetni a MiG-ekbe, és az élet többi területén is megjött a lojális szakember-utánpótlás.

Mivel a jelenkorban az én korosztályomra várna ez a szerep, azt látom hogy az oktatási rendszerrel kapcsolatos minden aggodalom ellenére ember, az volna. Ha kismillió világcég itt csináltatja az adminisztrációt, bizonyára létezik az a pénz vagy kedvezményrendszer, ami ellátná nyelveket beszélő profi bürokratával az államigazgatást, és más területeken is ott a tudás.

A nagy kérdés az, hogy Orbán Viktor kormánya tud-e olyat nyújtani, amihez ez a fiatal szakember-réteg csatlakozni tud. Én úgy látom, hogy nem. Úgy látom, hogy a kormány mostani működésének logikája velejéig retrográd, a régi fiúk még egyszer utoljára összerántásának szoci modelljét ismétli. lásd még Matolcsy tervhivatalát. Egy teljes generáció figyeli furcsállkodva azt a gondokodást, erkölcsi hozzáállást, amit Viktorék bemutatnak.

Az is kérdés, hogy Viktor és társai az utolsó Kádár-kormánya az országnak vagy az őket váltó erő az még egyszer, utoljára, abból a társaságból fog kiindulni, amelyik ott ült 1989-ben Kongresszusi Központban. Ettől a társaságtól Viktor láthatóan nagyon tart. Ha minden marad a régiben, ő és társai a Kongresszusi Központban ülő reformszocik beosztottjai lennének és mostanában spekulálnának azon hogy a tőlük öt-hat évvel idősebb főnököt megüti-e a guta és beülhetnek-e a helyére. De Viktor előzni tudott, és odakerült az élre, de tudja, hogy a megelőzött, és egyszer, 2002-ben már visszaelőző generációban talán még van potenciál egy visszavágásra.

Ugyanakkor már megy az utolsó tekintélyes régi bútordarab iskolaigazgatók, főmérnökök, tanszékvezetők kinyírása. Akár lesz szoci vezetésű Orbán-váltó olajfa, akár nem, meg kell majd oldania a kádergondokat. Kik lesznek az új káderek? Mikor, milyen logika szerint, hogy fog beülni valamelyik kis öltönyös elemző gyerek a pénzügyminiszteri székbe? Milyen módon fog ő hatalmat gyakorolni? Mennyi lesz benne a hagyományos, bizánci-moszkovita és osztrák-magyar mintájú kamarillapolitika és mennyi az angolszász, amit a kétezres évek elején a közgázon tanult? Hogy fogja az alkalmazott vegytani tanszéket vezetni az a kémikus aki először töltött éveket külföldön és beszél tényleg nyelveket?

A pax orbaniana hiánya megnehezíti a dolgot. Világos (legalábbis véleményem szerint) hogy az átalakítás, a megmaradt és az új körülmények között is működő tudás konverziója nem Orbán Viktor történelmi szerepe. Az ő békéje szervezeti béke, nem beállt dinamikus egyensúly, ezért sajnos nem kizárt, hogy lesz interregnum, amelyről senki nem sejt semmit, Jobbik-komány képében szokás riadozni tőle.

Jön a paradigmaváltás. Addigis a kereklámpás Ikaruszok közlekednek, még ha egyik-másik kereklámpa kissé keresztbe is áll...

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://raerunk.blog.hu/api/trackback/id/tr173454515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.12.11. 01:41:29

Na azt hiszem, most érted el azt a szintet, hogy jobb elemzést írtál mint Török Gábor vagy Tóta W. Imádkozzunk együtt, hogy ne figyeljen fel a blogodra a mainstream média, mert akkor belefulladsz a kommentekbe :)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.12.11. 01:45:39

Annyit tennék csak hozzá, hogy nagy kérdés még, hogy az általad említett új generációs káderek meg fogják-e várni, hogy az orbáni berendezkedés kimúljon, vagy inkább többségükben külföldön csinálnak karriert. Mert ha az utóbbi, nem nagyon lesz ütőképes erő, aki átvehetné a gyeplőt, és ott vagyunk, ahonnan elindultunk.

KürtiT (Tromb74) 2011.12.11. 09:16:19

Az első blog bejegyzés (az összes blogot beleértve), ami elveim ellenére is lájkolásra késztett. Le a kalappal, Professore!

@altoid: Lassan haldokló rendszer ez, éles váltásra nem is nagyon lehet számítani. Tartok tőle, hogy még ciklusokon keresztűl élni fog a "kommunizmus" szelleme.

juditmanó 2011.12.11. 14:34:44

Professzorom, Hut ab, kicsit ijesztő az éleslátásod, és ezt most elismerésnek számom. Nem tudnék veled vitatkozni.

J. S. Bach / Pierre Bezuhov (törölt) 2011.12.11. 15:23:29

Bevallom, én szívesebben utazom kereklámpás 2**-esen, mint kockalámpás 4**-esen...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.11. 15:32:22

@J. S. Bach / Pierre Bezuhov: ezzel én is így vagyok, megnyugtat a homlokfogaskerekek búgása :-)

El Topo (Sgt. Elias) 2011.12.11. 16:59:44

Ó, a franc egye meg. Szívesen vitatkoznék, de nem tudok. Szóról szóra így megy ez, és ez valami borzasztó.

noirp 2011.12.11. 20:40:55

Nem tudom, meddig fog tartani az interregnum?
Igény, az lenne rá, stb. És mint azt némely mellékelt ábrák bizonyítják, nyomás alatt 12, nyomás nélkül 30-70 évet is kibírhat (viv, viva el Caudillo)
(Tartok tőle, amúgy, h az első hónapban begyűjtenének, túl erős színkomplexió és nem egészen rendszerkonform észjárás miatt.)

noirp 2011.12.11. 20:42:22

jav.: 70=40, viv=viva. Bocs.
Abzug időgát.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.12.11. 22:28:13

@noirp: Az, hogy egy ilyen "interregnum" meddig tarthat, az a legkevésbé a magyarokon múlik. Európa kellős közepén nemigen tolerálnának egy szélsőségesen nacionalista államot (utoljára a szerbek próbálkoztak ilyesmivel, nekik sem jött be), legalábbis a jelenlegi geopolitikai felállás mellett. Ha esetleg Oroszország még jobban megerősödik, és újra Közép-Európa felé terjeszkedne, akkor lehet itt komolyabb esélye egy nyíltan nyugat-ellenes rendszernek.

tomware · http://tomware.blog.hu 2011.12.12. 09:18:06

A rendszerváltás kezdete óta mondogatom: Ez az egész rendszerváltás nem arról szól, hogy kijavítsák a régi pártállami rendszer hibáit. Hanem arról, hogy végre a másik oldal is elkövethesse ugyanazokat a hibákat. (Persze nyilván a saját hasznára, de ez másik kérdés)
Még sosem éreztem ennyire, hogy igazam van.

escargot 2011.12.12. 10:15:34

Kalap le, etc.
Az orbáni káderpolitikára (ill. annak hiányára) már belülről is hallottam kritikai hangokat, lásd még: hogy lett ez a kontraszelektált gyökér kerületi polgármester?
Számomra viszont az sem világos, hogy a politikán kívül - gazdaság, tudomány, oktatás, stb. - honnan és mikorra fog felépülni egy réteg, amelyik el tudná vezetni az országot. A dinoszauruszok lassan kihalnak vagy elkergetik őket, de a rendszerváltás utáni időszakban pozícióba került, elég tudathasadtan szocializálódott (szocialista oktatás és világkép után reform- vagy külföldi egyetem, multi háttér és hazai vadkapitalizmus, mutyi, stb.) mai negyvenes-ötvenes menedzserréteg még szintén kitart egy darabig, miközben felnő egy elvileg versenyképes tudással rendelkező fiatal csapat, amely a lehetőségek hiányától frusztrálódik, és ki tudja, milyen ideológiai irányt vesz. Vagy az egész harmincas csapat kuka, és a mai főiskolásoké-egyetemistáké lesz a jövő? 10-15 éve azt gondoltam, kell 20-25 év, hogy európai ország legyünk. 10 évvel később úgy éreztem, az irány is rossz, jó esetben még megérjük, hogy civilizálódjunk. Viszont sanszos, hogy ennek a közepén mi valami elveszett generáció leszünk, a rozsdás, kigyulladó Ikarusok népe.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.12. 10:19:10

@escargot: Valóban van ott egy törésvonal, de a te szempontodból, az én szempontomból, meg az itteni olvasóközönség nagyjának szempontjából az mind ugyanaz, két-három külföldi év a szocializáción mit sem változtat. Lásd még Bajnai Gordon.
Igen, van veszélye hogy megint lesz egy leszart generáció és valószínű hogy az mi leszünk.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.12. 10:26:56

"Mentesülhetnének a nyelvvizsga alól azok a hallgatók, akik 2013-ig befejezik tanulmányaikat, és a felsőoktatási intézmény úgy dönt, hogy kiadja a diplomájukat - erről állapodott meg a Fidesz oktatási munkacsoportja és az oktatási államtitkárság. A Pokorni Zoltán által vezetett oktatási bizottság - a kormány által szintén támogatott - javaslattal orvosolni szeretné azt a problémát, hogy több tízezer diplomás azért nem kapja meg oklevelét, mert nem sikerült letennie a nyelvvizsgát."

újratermelés...

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.12.12. 10:33:27

@Professor Pizka: Utoljára apámék generációja (a mostani hatvanasok) voltak úgy vele, hogy két szék közük a padlóra estek. A késő-kádári megállapodott posványban fiatal nyikhajokként lesték, hogy mikor kerülnek sorra a húsosbödönnél, aztán mire odaértek volna, jött a rendszerváltás, és az akkori harmincasok elcsakliztak mindent. Ők meg épp elértek abba a korba, amikor már a betelepült multiknak nem kellettek mint munkaerő, így maradt többségüknek a kényszervállalkozás. A mostani késő negyvenesek azok, akik akkor helyzetbe kerültek, akik utánuk jöttek (nagyjából én) azok még viszonlag jól indultak a kilencvenes évek bummja idején, de általában megrekedtek középszinten. A mostani késő huszasok-kora harmincasoknak viszont nagyon kevés a lehetőség, nem véletlen hogy mindenki le akar lépni ebből a korosztályból (ez még nálunk sem volt ennyire jellemző).

escargot 2011.12.12. 15:11:58

@Professor Pizka: A provinciális/autark posvány legendája. És az hagyján, hogy a kormány szerint ez nem fontos, de hogy a jövő több tízezer "szakembere" számára sem? Főleg, hogy a legtöbb témában továbbra is csak idegen nyelven tudsz naprakész (de legalábbis nem évtizeddel megkésett) információhoz jutni.

escargot 2011.12.12. 15:16:21

Ezt meg a szakemberek és a politika viszonyához:
tenytar.blog.hu/2011/12/12/bencsik_tavozasa_a_politika_gyozelme_a_szakpolitikus_felett

(Jómagamnak is volt szerencsém az energiapolitika területén dolgozni. A jelek szerint nincs előrelépés.)

noirp 2011.12.12. 16:13:14

Jellemző, h a belinkelt posztnál egy darab komment nincs...Ki nem szarja le, hogy egy büdös tekkknokrata besokallt, így is sok van belőlük :I

noirp 2011.12.12. 16:17:20

@altoid: Hát ö. Azért Slobo is elvolt szűk 10 évig, a jónép meg vagy együtt őrjöngött vele, vagy intenzíven szopta a lovat. Nekem valahogy egyik opció se jön be; nem 10 évre, 12 hónapra se.
Persze, tudom: Szerbia nem volt EU-tagállam, mi pedig azok vagyunk (és most mondom ki jó hangosan, ami mostanában nem komilfó: _hála isten...!_)

escargot 2011.12.12. 16:30:13

@noirp: A technokrata az eleve ilyen liberálbolsevik-szabadkőműves, és mint olyan, a történelem szemétdombjára került a fülkeforradalommal, nem?

noirp 2011.12.12. 16:43:27

@escargot: Hát ja, ja, és most sikerül az utolsókat is hazavágni. Halyrá Magyarrorázsg, e.

escargot 2011.12.12. 16:48:03

@noirp: A technokrata az eleve ilyen liberálbolsevik-szabadkőműves, és mint olyan, a történelem szemétdombjára került a fülkeforradalommal, nem?

escargot 2011.12.12. 16:48:56

Bocsánat, nem akartam nyomatékosítani.
Úgy érted, hazavágni, vívótőrrel? :P

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.12.12. 16:49:26

@escargot:@noirp: Mostanában volt egy linkelt riport a mandineren Chikán Attilával, ahol a széllel szemben vizelés, mint nem-othodox gazdaságpolitika hátrányait ecsetelte. Az egyik kommentelő remekül megfogalmazta a tipikus jobberdroid hozzáállást. Idézet: "Jó lenne látni mindkét alternatívát, de csak úgy, ahogyan az van. /Ilyen közgazdász még nem született, aki ezt meg merné tenni/"

Tehát pl a föld laposságát is csak azért nem merik reális alternatívaként tárgyalni az asztrofizikusok, mert VALAKIK nem engedik nekik.

escargot 2011.12.12. 17:02:59

@altoid: Gyönyörű...
Chikán az első narancskormány érdekes tévedése volt: valami rendszerhibából kifolyólag kipróbálták, milyen egy szakembert pozícióba helyezni, de gyorsan korrigáltak. Azóta már az anyaintézményét is beszántanák szívük szerint.

beste 2011.12.13. 14:19:47

@Professor Pizka:
.... és ezen diplomások kedvéért a vilg megtanul magyarul, mert mi az, hogy diplomás és nem képes idegen nyelven kommunikálni...

szánalmas.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.12.13. 14:58:39

@beste: Azért annyi előnye van a dolognak, hogy a nyelveket nem beszélő diplomás nem megy külföldre dolgozni. A többi meg majd fizeti a megfelelő büntetőadókat.

escargot 2011.12.13. 17:32:12

Még egy kis adalék, ma találtam. Az önéletrajzokban megadott nyelvtudás szintjéről készített kimutatást egy személyzeti tanácsadó cég, miszerint:
"A nyelvtudás szintjét is figyelembe véve a legtöbben (9 százalék) alapfokon beszélnek angolul, 7 százaléka a nyelvtudással rendelkező álláskeresőknek középfokon beszéli az angolt, majd a német alapfok következik 6 százalékkal. A társalgási szinten németül már éppen fele annyian beszélnek, mint angolul középfokon. A felsőfokú angol az álláskeresők 1,4 százalékánál, a német pedig 0,6 százaléknál szerepel – ennyien beszélnek franciául is alapfokon. Az orosz és olasz alapokat az álláskeresők 0,4 százaléka jelölte be." - HR Portál via CVonline blog

Viharkabát 2011.12.15. 22:35:42

Csurkára nem tetszenek emlékezni az olvtársaknak? :)
" A szakértelem az egy kommunista trükk."
Hát, izé...
süti beállítások módosítása