HTML

Louie the purple horse

Nem kell sietni. Raerunk. Majd en szepen, lassan okosan megirom.Online asztalfiok. Ugysem ertene senki, de azert olvassak csak el, ne csak nekem fajjon. Aki hirdetni akar szerény látogatottságú rétegblogomon küldjön üzentet. Megyegyezünk.

Friss topikok

  • Dworkyll: És az élet utolérte az irodalmat, lett Lidl a Csalogány utcában :) (2022.09.03. 23:52) A belbudai Lidlben
  • törzsmókus: az a durva, hogy az eus forrásokból meg a világgazdaság növekedéséből azóta is húzzák. de legalá... (2021.02.22. 08:43) Berlusconi legalább elkurvázná
  • Manfréd Sipeki: Én igényelném a részletes leírást az "beszélgetés az apóssal témakörben". Rég röhögtem ennyit. (2015.09.24. 11:47) Gyertek hegeszteni
  • GutBesserWasser: Azért ne nézzük le teljesen a melósokat. Mondom ezt mérnökként, aki sokat "jártassa" a száját, vis... (2013.05.17. 10:20) Politikaikag korrekt dürrögés
  • vészmadár (pica pica): állat:) (2013.04.11. 14:53) Alejandro de los Ingredientes: INCI szerint

Linkblog

Facebook

Jazz útikalauz stopposoknak

2009.05.11. 12:09 Professor Pizka

 

A jazznagy, a jazz át- és felfoghatatlan. Mit kezdjünk azzal az embertársunkkkal aki mégis megpróbálja?

 

Jazz-rajongani oly sokféle módon lehet. A jazz olyan gyűjtőfogalom mint a rock and roll, amit játszik az AC/DC és a Beatles is (mindkettő tagja nyilatkozott már ilyet legalábbis...)
Elég bekapcsolni egyik kedvenc csatornámat a Mezzot (a másik az Eusrosport, és még mielőtt valaki megkérdezi miért az és miért nem a, hát természetesen az "öroszpor"...de ne terjengjünk) szóval a Mezzon is félóra alatt lehet látni hatféle zenét , amely saját magát jazzként definálná. Írhatnék dzsesszt is, bár a kedvencem a francia "zsazz".


Legjobban belegyalogolni a jazz-rajongó lelkébe úgy lehet hogy nem ismerjük pontosan az "ő műfaját. "
Tehát ha valaki nem tudja hogy meddig tartott a swing és mikor jött a cool, mi a különbség a bebop, a mainstream és az etno között az inkább hallgasson mert vérig fogja sérteni dzsess rajongó barátját, vagy ami még rosszabb, hosszas lemezhallgatással vagy youtube videókkal egybekötött oktatásban lesz része. Ez az oktatás fájdalomban simán eléri a " King Crimson és az első Colosseum lemezek gitárszólóinak összehasonlító elemzése" című előadást. Szóval csak óvatosan.
A jazzrajongás gyakran társul valamilyen zenegép iránti rajongással és ezt néha súlyosbítja az exkluzív felvételek levadászása. Tehát például Thelonius Monk amint éppen Miles Davis és Charlie Parker unokatestvérével játszik a Blue note klubban (a nevek és a blue note is kötelező anyag, ha jazzrajongó barátunk van).
Öreg amerikai jazz- és blues zenészek portréműsoraiban kötelező elem, amikor elmesélik, hogyan is volt az 'negyvenhatba' amikor ő a hatodik és a keleti nyolcvankilencedik sarkán lakott. Onnan nem messze volt az Old Cat bar, ahol Sammi Robinson zongorázott, John Doe gitározott és lejárkált a nyolcvanhetedik és a negyedik sarkán lakó füstös hangú LaShaune Richards és utána volt a Young Dog bar, ahol...
Namost amikor ezt egy kilencven éves, de még mindig félistenként gitározó/zongorázó öregember adja elő, akkor azzal nincs semmi baj. A baj akkor van, amikor ezt olyan ember adja elő, aki a múlt héten vette meg a művész besztof lemezét a helyi teszkóban.
Hasonlóan érdekes az, amikor valaki hirtelen Wynton Marsalisnak képzeli magát. Na nem hangszeresen, mert addig csak nagyon menő trombitások merészkednek, hanem jazz-történetileg. A pasas nemcsak trombitából volt éltanuló a Julliard-on ( Gyk.: ez a Julliard School of Arts, híres amerikai művésziskola) hanem van neki jazz-történeti sorozata. Ami nagyon jó.
Kevésbé jó, amikor valaki felszínes ismereteivel villogva elmondja az embernek Miles Davis korszakait (akinek magyarázták már el Picasso korszakait sejtheti miről van szó).

Aztán persze nemcsak a témát messziről ugató jazz-rajongók vannak. Vannak professzorok. Aki például kívülről tudja a Great American Songbook-ot, aki fel tudja sorolni évjáratonként az összes amerikai kocsma szaxofonosait, aki elmondja, hogy Count Basie big bandjében ki fújt harmadik trombitát ötvenhatban, satöbbi. Ezek ártalmatlan emberek, csak ne kezdjünk velük zenét hallgatni. Vagy ha ebbe a hibába estünk, maradjunk csendben. Kár vérig sérteni barátunkat azzal, hogy összetévesztjük mondjuk Dizzy Gillespie-t Art Farmerrel.

Aztán ott van a jazz fájának lombkoronáján a sok, egymástól távol eső zsenge hajtás. Az etno jazz, a latin jazz, a jazzrock, a fjazz funk, az acid jazz és a többi.
Vigyázat, ezekkel könnyen bajban lehet az ember. Vannak ugyanis vadhajtások. Ezek nagyrészt francia zenészek (és néhány skandináv, jól mutatva, hogy hol elég erős a szakszervezet az ingyenélés széleskörű biztosításához). Ezek a felnőtt, keresőképes férfiak a szoctámból vesznek egy olyan szaxofont, amire a zeneakadémia itthon két évet spórol, majd gyermeki örömmel nyomkodják rajta a gombokat. Jean-Pierre közben a nagyfater hegedűjét cincogtatja, Gaston csapkodja a (húszmilliós Steinway, Blüthner vagy Bösendorfer) zongorát, Bertrand pedig félálomban kapaszkodik a nagybőgőbe és ahogy a feje fel-le bólogat, az adja a szlájd effektet. közben mindenki nagyon átszellemülten néz és lompos külsejű. Ez az ún. modern európai jazz. De ne ringassuk magunkat abba tévhitbe, hogy csak akkor járunk pórul, ha ilyesmiért rajongó emberrel találkozunk. Ez rögtön fáj, az igaz. De ha valami smooth dologért rajong jazzrajongó barátunk még akkor is lehet baj. A harmadik dettó ugyanolyan Spyro Gyra album végighallgatása bizonyítottan az ízületek bevizesedéséhez, az agyi funkciók lassulásához és kataton elmeállapothoz vezet, pedig az kellemes zene (az én vinyómon is van vagy hat albumuk...).

A jazz rajongók amúgy békés emberek. Ha te nem vagy az akkor semmi baj. Lenéz, nem bánt, talán még udvariasan érdeklődik is az általad kedvelt szubkultúra iránt. Te se bántsd meg őt, szívleld meg a fenti útmutatót vágj értelmes arcot. És ne vegyél neki ajándékba olyan lemezt, amelyet nem kért kifejezetten. És igen, Davistől a Sketches of Spain már megvan neki. Tényleg, hova is tettem...

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://raerunk.blog.hu/api/trackback/id/tr591114781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pappito · http://pappito.com 2009.05.12. 00:57:10

kszm, kszm, ott vagy :)
Kicsit persze megsértődtem, hogy itt okoskodsz, és közben ugyebár egy szó sincs a poszban Charles Mingusról, pedig... :)

szóval nagyon jól sikerült, azzal a kis megjegyzéssel, hogy a lenézés az nem igazán igaz. Tök béna vagyok ilyen popzenéből, csomó szuperhires előadó nevét nem ismerem, nem hallgatom őket, osztán ha valaki monnya, hogy a portished az kurvajó, aztán én meg csak nézek, akkor ők azt hiszik, hogy én azért nem, mert lenézem. miközben lenézni sem tudom, nem is ismerem. aztán mutatnak egy számot, amit unásig ismételt valamelyik kerrádió, hogy ezaz, hát nem nagyszerű?

itten a gyárban a korosztályom coldplayt hallgat és meg van őrülve érte én meg nem tudok beszélgetni erről. ez őket zavarja és engem gondolnak sznobnak, pedig nem tartok kiselőadásokat :)

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2009.05.12. 09:26:44

ha igazi dzsesszrajongó volnék, Michael Brecker lenne nálam a sztár, isten nyugosztalja, sajnos

sanghajbaby (törölt) 2009.05.13. 12:38:05

hm,hm, kezdek félni tőled:)
de mindenkinek van saját, külön bejáratú, az ismerőseit halálra idegesítő kedvenc témája.
a baj az, ha ez felsőbbrendűség-tudattal párosul, és az illető szentül hiszi, hogy az ő érdeklődési területén való jártasság egyrészt a műveltség csimborasszója, másrészt automatikusan azt jelenti, minden másban is kiemelkedő tudása van. volt egy ilyen barátnőm (hangsúlyozottan volt): ő azt hitte, azért, mert a filmesztétika szakon a XX. század összes korszakából látott filmeket, minden további nélkül kioktathat a klasszikus ideológiák mibenlétőről. agyament dolgokat mondott, és közölte, hogy ő bölcsész, úgyh fogadjam el, h neki van igaza, hisz azért kapta a diplomáját, mert a világ mindenféle dolgaihoz ért.

sanghajbaby (törölt) 2009.05.13. 12:46:03

hm,hm, kezdek félni tőled:)
de mindenkinek van saját, külön bejáratú, az ismerőseit halálra idegesítő kedvenc témája.
a baj az, ha ez felsőbbrendűség-tudattal párosul, és az illető szentül hiszi, hogy az ő érdeklődési területén való jártasság egyrészt a műveltség csimborasszója, másrészt automatikusan azt jelenti, minden másban is kiemelkedő tudása van. volt egy ilyen barátnőm (hangsúlyozottan volt): ő azt hitte, azért, mert a filmesztétika szakon a XX. század összes korszakából látott filmeket, minden további nélkül kioktathat a klasszikus ideológiák mibenlétőről. agyament dolgokat mondott, és közölte, hogy ő bölcsész, úgyh fogadjam el, h neki van igaza, hisz azért kapta a diplomáját, mert a világ mindenféle dolgaihoz ért.

sanghajbaby (törölt) 2009.05.13. 12:46:58

az ég áldja a vodafone-t. kéretik moderálni:)
süti beállítások módosítása