HTML

Louie the purple horse

Nem kell sietni. Raerunk. Majd en szepen, lassan okosan megirom.Online asztalfiok. Ugysem ertene senki, de azert olvassak csak el, ne csak nekem fajjon. Aki hirdetni akar szerény látogatottságú rétegblogomon küldjön üzentet. Megyegyezünk.

Friss topikok

  • Dworkyll: És az élet utolérte az irodalmat, lett Lidl a Csalogány utcában :) (2022.09.03. 23:52) A belbudai Lidlben
  • törzsmókus: az a durva, hogy az eus forrásokból meg a világgazdaság növekedéséből azóta is húzzák. de legalá... (2021.02.22. 08:43) Berlusconi legalább elkurvázná
  • Manfréd Sipeki: Én igényelném a részletes leírást az "beszélgetés az apóssal témakörben". Rég röhögtem ennyit. (2015.09.24. 11:47) Gyertek hegeszteni
  • GutBesserWasser: Azért ne nézzük le teljesen a melósokat. Mondom ezt mérnökként, aki sokat "jártassa" a száját, vis... (2013.05.17. 10:20) Politikaikag korrekt dürrögés
  • vészmadár (pica pica): állat:) (2013.04.11. 14:53) Alejandro de los Ingredientes: INCI szerint

Linkblog

Facebook

A vulkán

2011.03.07. 08:32 Professor Pizka

 A vonat kattogva zakatolt a Budapestet észak felé elhagyó vasútvonalon, megremegtetve a közeli bíróság drótkerítésének ingatag téglaoszlopát. Az oszlop tetején egy szajkó üldögélt és önfeledten utánozta a motorkocsik csikorgását. Vidám volt, mert a februári dátum dacára a kerítésoszlop ütemes rezgésén már érezte, ahogy a föld mélyében megdobban a tavasz pulzusa. 

A Duna felett szálldosó dankasirályok első fekete násztollain megcsillant a napfény és a hazafelé tartó román uszály ütemre fodrozta a vizet. A tavasz ütemére.

A közeli szállodában egy forgatócsoport izatottan pusmogott, az új reklámtörvény hatályba lépése óta először forgattak pornófilmet, immár márkás termékekkel a kellékek között. Egy dévaj pornószínésznő teste mesterkélt ívbe feszült a franciaágyon, ahogy egy másik dévaj pornószínésznő egy különösen drága fajta, Omega 3 jótékony zsírsavakban gazdag, szívbarát margarint kent szét meztelen testén. Ehhez a művelethez spakli gyanánt egy kompakt, mégis rengeteget tudó, Android operációs rendszerrel üzemelő okostelefont használt. Ahogy a bekent színésznő melléhez ért a telefon, amelyen épp a navigáció futott és ahogy a jótékony zsírsavak beszívták magukat a mellbimbó szivacsos szövetébe, a mesterkélt ívbe feszülés néhány görcsös rángásnak adta át helyét és finom remegés futott át az ágyon, pont akkor amikor húsz kilométerrel odébb a szajkó kezdett vonatot utánozni. A pornószínésznők egy pillanatra megdermedtek, majd az egyik kéjsóvár arccal belenyalt a margarinosdobozba, úgy, hogy a márkajelzés jól látszódjék, hiszen az egészet tíz centiről vette a kamera.

A Szabadság téren nagytermetű fajkutyákat sétáltató magányos diplomatafeleségek arcára rögzült professzionalista arckifejezés is enyhült, ahogy begerjedt kutyáikat próbálták egymásról lecibálni.

A közeli kávézóban turbékoló gerlék módjára összebújva egy kormánypárti politikus, egy ellenzéki politikus, és egy ismert nagyvállalkozó turbékolt, az asztal alatt nagy köteg százeurós bankókat dörgöltek egymás genitáliáihoz, ezzel is megerősítve a hazánkat vezető elit altesti konszenzusát. Különben is, jól tudták, hogy szeretőt tartani kizárólag kanszagú készpénzzel lehet, ezért aztán dámvad módjára elégedetten barcogni kezdtek, a délutáni fergeteges szexre gondolva. 

A budapesti agglomerációba megérkezett a tavasz, kicsi, de mindenkit megbizsergető földrengéssel. A szeizmológusok gyanusnak találták, hogy tényleg volt földrengés, dehát ki figyel ma már a szeizmológusokra. Mármint természetesen Japánon kívül.

Pedig kellett volna. 

A tavaszi földrengést ugyanis az okozta, hogy a Salgótarján közelében álló Karancs hegy óriási explózióval, Salgótarjánból, Karancslapujtőből, Somoskőújfaluból és más településekből füstölgő nyomokat hagyva, felrobbant. A helyén egy jóvágású kaldera maradt mindössze. Az ország azért, az első kábulatból felocsúdva, de reagált.

Néhány ájtatos manó szervezet járkált arra, holmi segélyezés címén, dehát túlélők nem voltak. Visegrád környkén a katasztrófavédelem nagy ventillátorokat állított fel, hogy a vulkáni hamut lehetőleg a tótokra fújassák velük. Budapesten nem volt felkészültve a hamu eltakarítására, a Főkefe állományában három eszköz volt erre. Az egyik egy "Kugler Henrik Seprű- és Kosárgyára, Anno 1895" feliratú kopottas seprű, a másik egy "Druzsba" mintájú, óránként mintegy három köbméter benzint fogyasztó teherautó-seprű, a harmadik pedig egy sárga műanyag lapát, amelyet a LAPÁTLOP 3.65.1.3 operatív programban vásároltak négymilliárd forintért. Maga a seprű háromszáz forintba került, a többit (a furcsa módon megtorpant ügyészségi vizsgálat szerint) valószínűleg politikusi herezacsikhoz dörgölték, majd elköltötték. A nyomozati anyag állítólag több ismert politikus tökének fényképét is tartalmazta, melyek a sok pénzdörgöléstől szőrtelenek és ragyogó fényesek voltak, mint a Salamon töke. Ebből is látszik, hogy ugye már régen is.

A vulkán szépen lassan abbahagyta a láva- és hamuokádást, a környékbeli, épen maradt települések pedig elkezdték kiaknázni a katasztrófaturizmust. Egy betyárnak öltözött agrármérnök tört német-angol nyelven (de kifogástalan nyugati-parti kiejtéssel) kalauzolt német és amerikai nyugdíjasokat néhány másodlagos kráterhez. Kisebb jattért néhány nyuggert belelökött. 

A politikusok, részben tavaszi barcogási szertartásuk miatt csak lassan tértek magukhoz. Egy ellenzéki politikus tartott sajtótájékoztatót a kráternél, hogy ez ugye az egész a kormány hibája. Ha már úgyis arra járt, egy régi adósát is felkereste, aki pár köteg húszezressel csiklandozta meg tökeit.

A kormánypárt a Nemzeti Marginális Ugatóembert, és a Nemzeti Dögöjjön Meg A Zösszes Ellenzék Embert küldte a helyszínre. Lényegében annyit mondtak el, hogy ez mind az ellenzék miatt van, majd szirénázva mentek vissza Pestre egy társuk temetésére, faképnél hagyva a pénzkötegekkel zacsisimire felsorakozott népeket, mivel egy minisztertársuk, aki már húsz éve politizált, a reggeli órákban elvérzett. A tökén a sok cirógatástól úgy elvékonyodott a bőr, hogy átszakadt és mivel nem volt egyetlen egy, politikusok tökének szorongatására szakososdott újságíró sem (ritka faj, az utolsót két éve figyelték meg a Hortobágyi Nemzeti Park illetékesei, amint politikusok távcsöves puskával lődöztek rá)  nyomorultul elvérzett. 

Az összes minisztérium  bezsongott. Égtek a telefonvonalak, hogy "gyertek gyertek, katasztrófapénz" Szürke, közbeszerzett, középkategóriás autók faroltak ki füstölgő gumikkal a hivatalok elől. Aranylázként ütötték-verték egymást a bürokraták és a pártközeli cégek emberei, már Vác környékén, ahogy egyre közelebb próbáltak jutni a katasztrófa helyszínéhez. Vizsgálatokat rendeltek el, hatástanulmányokat végeztek. Egy-két élelmes kereskedő iktatóbélyegzőket árult és gemkapcsot. 

Egyetlen hivatal maradt csak néma. Az Országos Újravulkánosítási Intézet. Ezt nemrégiben megpróbálták Nemzeti Revulkanizációs Hatóságra változtatni, de a brüsszeli jóváhagyás nem jött meg, mert azt hiték, hogy ki akarják adni gebinbe, autógumi-futózásra a hivatalt és erre a VULKOP operatív program nem adott lehetőséget. 

Az Intézet módszeresen elvégezte több tájegység vulkanológiai felmérését, így a Kisalföldét, a Mecsekét és a Sárrétét. Hogy ezeken a területeken semmi esély nincs vulkánosságra, azzal a szakmai fölénnyel hárították el, amelyet csak igen öreg professzorok tudnak produkálni. Nota bene, az Intézet a Nemzeti Véngeológus Elfekvő nevet is viselhette volna, hiszen tudományos munkatársaik átlagéletkora hetven év, átlagos havi tiszteletdíja kétmillió forint volt, de további hetvenmilliárdot a költségvetésből különöbző fantomcégek közbejövetelével zacsihoz dörzsöltek bizonyos politikai körök, akiknek tehetségetelen rokonai alkották az adminisztratív szemlyzetet. Az Intézet két emeletet foglalt el egy irodaházban és egsz nap lázas semmittevés volt. Az egyik munkatárs néhanapján elpókerezett egy havi költségvetést, de amikor visszanyerte, aból leosztott mindenkinek, úgyhogy ez sem érdekelt senkit.

A tévériporterek a kitörés kapcsán eleinte hívogatták őket, de végül mellétették a telefont. Hamarosan levittek egy nagy "projektfalat" az irodaház elé. Ez az iskolásgyerekeknek kiírt "Rajzold le milyen lenne, ha lakóhelyeden felrobbanna egy órisávulkán" pályázat győztes rajzaiból készült, így innen tudtak bejelentkezni a riporterek a pesti tudósításaikhoz.

Két hónappal a kitörés után az Intézet végre felfogta, mi történt. Kiszállt a helyszínre egy csoport, de addigra már Újtarján néven egy komplett város gyűlt össze abból, hogy különböző hivatalok lenyúlták egymás elől az újjáépítési pénzeket. Mivel ezek kikiáltották Újtarján-Újkarancs Újjápítési Újállamot, hogy önálló jogcímen pályázhassanak, a kiérkező vulkanológusokat a Honvédség előörsének vélték és géppuskatűzzel fogadták. 

Közben eltelt a nyár, és beköszöntött az ősz. Újtarjánban mindenki fázott, szőrtelen herezacskójukon jégcsapok lógtak. 

Az Intézet diedalmas jelentést írt a koordinálatlan revulkanizáció kudarcáról. A dankasirályok tollai télire fehéredtek, és mindenki várta, hogy tavasszal mi fog majd felrobbanni. A szóvivők még tartottak egy-két sajtótájékoztatót, majd téli álomra vonultak. Salgótarjánban PPP konstrukcióban felújítottak egy gáztűzhelyet és a néhány megmaradt túlélő körlütte gubbasztva melegedett. Így lett a Karancs 3P beépíthető gáztűzhely.

 

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://raerunk.blog.hu/api/trackback/id/tr572689140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.03.07. 20:24:37

Pizka, te egyre elvontabb dolgokat írsz, magas ez már nekem! A pornós rész az tetszett, az közérthető... :)

legeslegujabbkor 2011.03.07. 20:53:40

Lomtalanítás volt nálatok? Az egészből legjobban a koordinálatlan revulkanizáció kudarca tetszett. Hozzátenném, hogy a koordinált revulkanizációban nagy lehetőségeket látok.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.03.08. 22:01:01

@Professor Pizka: Na jó, azért levettem nagyjából miről szól, de kétszer kellett elolvasnom... :)

paranoid T.R. marcipan 2011.03.09. 07:45:29

ismerd be,hogy a nemzeti ürügyminisztérium közátláthatatlanságért felelős igazgatóságának légvárépítő főosztályán dolgozol.

Kismy 2011.03.09. 11:09:34

Prof, a legközelebbi bulin ne felejts el szólni, hogy magyarázzam el az andezites vulkanizmus jellemzőit!
amúgy jókat röhögtem ezen a fikción - mert ugye az? :P

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.03.09. 11:12:57

@Kismy: köszi, van geológus a családban, ráadásul vulkanista, ráadásul mindjárt kettő, úgyhogy a savasságig tisztában vagyok mindenféle vulkáni ásvánnyal :-)

Kismy 2011.03.09. 13:33:22

@Professor Pizka: a Karancs az egy bazi nagy andezit-lakkolit, egy szubvulkáni intrúzió. ha kitörne, jönne belőle láva, de viszkózussága miatt "nem okádna", hanem inkább darabokat robbantana ki. az "okádás" képével nekem a gyorsan folyó láva képe ugrik be, ami bazalt, és a szomszédos Medvesre jobban illene. szerintem. de én csak egy mezei földrajzos vagyok :)
wow, ki a rokon? lehet ismerem :)

hazitroll 2011.03.10. 10:13:43

Professzor, ez egy kisebb agyműtéttel felér, olyan szinten ürességet érzek a fejemben, miután elolvastam... Vagy te vagy nagyon, vagy én nagyon nem. Azért röhögtem rajta, bár nem tudom, ez cél volt-e :)

Eva950 2011.03.11. 18:45:19

ÚÚÚÚÚ jaj... úúúú ...jaj.. Úristen!..Hú,ez nagyon jó volt. Hahaha.

Eva950 2011.03.11. 19:00:09

Elnézést, máskor rendesebben viselkedek.

Eva950 2011.03.12. 08:32:11

Elnézést, máskor rendesebben viselkedem.

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2011.03.20. 08:37:24

Enyhén Moldova-utánérzés, de azért tetszett.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2011.03.21. 00:33:44

@Bukott Rockzenész: Moldova-utánérzés, te jó bölcsész isten...
Szép darab volt, prof, ezt is mentettem a vinyómra.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.03.21. 07:55:02

@Bukott Rockzenész: Véletlenül a moderál linkre kattintottam és nem a megnézem-re az értesítőben...
visszamásolom:

@The Drunken Master (a.k.a. Eltiron):

Íme a Moldova-féle verzió:

"Fenn a Gellért-hegyen

Változat egy régi témára

Ebben az évben korán beköszöntött a tél, fenn a Gellért-hegyen is lehullott a hó. A lejtőkön gyerekek szánkáztak, hóembert gyúrtak, megkezdődött a téli bálok sorozata, a hétvégeken kocsikaravánok indultak el a külföldi síparadicsomok felé. Az enyhe éghajlattal kecsegtető távol-keleti és kanári-szigeteki turistautakra is elkeltek a jegyek. Kellemetlenséget csak az a néhány lelkiismeretlen koldus és hajléktalan okozott, akik a hideg éjszakákon megfagytak a hegyi autóbusz-megállókban vagy más félig védett rekeszekbe húzódva. A belügyminiszter utasítására sűrítették a rendőr járőröket, melyek már a hegy lábánál másfelé irányították a gyanús elemeket.

November végén a hegy nyugati lejtőjén álló villák kertjében váratlanul kinyílt az orgona. Illata sajnálatos módon nem érte el a szokásos májusi virágzás bódulatát, sőt a lombok különös kénkőszagot árasztottak magukból. Ezt a jelenséget az időjárás semmiképp sem indokolta, hiszen hamarosan friss hó lepte be és hervasztotta el a lila fürtöket. Az esemény megmaradt az időszaki szenzációk szintjén, a hírlapi találgatások az ózonlyuk további kiterjedését hozták fel magyarázatul. A kozmetikai gyárak olyan krémeket dobtak piacra, melyek fokozottabban védenek a káros sugárzástól.

A Gellért-hegyen lakók még alig tértek napirendre a különös virágbomlás fölött, mikor amatőr barlangászok a hegy üregeiben tucatszámra találtak sült egereket. Kevéssé tűnt meggyőzőnek az a feltevés, hogy rendkívüli kézügyességgel és kulináris ismeretekkel rendelkező macskák készítettek volna maguknak ilyen módon vacsorát. Majd ezt követően osztatlan megdöbbenést váltott ki, hogy a hegy mélyén kialakított tározóban felforrt a víz.

Az ózonlyuk állítólagos kiterjedése már semmiképp sem tűnt kielégítő magyarázatnak, elkerülhetetlennek látszott az alaposabb tényfeltárás. A kormány hamarosan ki is jelölte az ügyben illetékes pártatlan vizsgálóbizottság tagjait: a Magyar Csendőrök Humanista Világszövetségének alelnökét, a Magyar Sör és Borház ügyvezetőjét, az Állami Vagyonügynökség szökőkutak privatizációjával foglalkozó referensét, egy ismert televíziós műsorvezetőt és a japán Sony cég magyarországi központjának portását. A bizottság természetesen szakértők segítségét is igénybe vette. A vizsgálat eredményét nemzetbiztonsági okokból természetesen nem hozták nyilvánosságra, csak a sajtó szivárogtatta ki a titkot: a Gellért-hegy mélyében vulkanikus tevékenység indult meg és teljes joggal lehet lávakitöréstől tartani.

Az esemény megrázta az egész országot. Ellenzéki körökben felmerült a gyanú, hogy szokásos módon most is egy jól szervezett panamáról van szó; egyes, a kormánypárti körökkel kapcsolatban álló üzletemberek így próbálnak hatalmas haszonhoz jutni. A fenyegetésekkel lenyomják a Gellért-hegyi ingatlanok árát, majd olcsón felvásárolják őket. Az egyik baloldali párt közleményben jelentette be, hogy a vulkánkitörés a Sors szimbolikus büntetése, amiért a Gellért-hegyi Szabadság-szobor mellől elvitték a szovjet katona mellékalakját. Egy jobboldali szervezet viszont abban látta a baljós események kiváltó okát, hogy magát a Szabadság-szobrot a helyén hagyták. Az egyházak ökumenikus istentiszteleten próbálták rábeszélni a vulkánt, hogy hagyjon fel a tervezett kitöréssel.

A folyamatos vizsgálatok kimutatták, hogy a veszély egyre inkább fokozódik. Pontos számítások láttak napvilágot, melyek szerint a kitörés során annyi láva tör majd a felszínre, amennyi elegendő ahhoz, hogy három méter vastagságú réteggel borítsa el az egész fővárost. A hír hallatára a szlovák Julius Binder egy módosított ajánlatot terjesztett elő: ha a láva a Dunát is elrekesztené, létrejöhetne a bős–nagymarosi vízlépcső módosított formája Bős és a Gellért-hegy között.

A kormány, mint már oly sokszor, most sem késlekedett: azonnali és erélyes intézkedéseket hozott. A Moszkva tér nevét visszaváltoztatta Berlin térre, a színházakban, mozikban és más nyilvános helyeken leszereltette a „bal oldal”-t jelző táblákat. Végül a legkeményebb eszközhöz nyúlt: azonnali hatállyal betiltott mindenféle vulkanikus tevékenységet az ország területén. A budapesti önkormányzat is megtette a szükséges lépéseket: tüll-lepedőkkel vonta be az egész Gellért-hegyet és testvérvárosi ajánlatot tett a Vezúv lábánál fekvő Pompejinek.

Az intézkedések nem érték el a céljukat, hamarosan a gesz103tenyefák is szirmot bontottak, majd termésként sült gesztenyéket hoztak. Az Édesipar gellérthegyi raktárában a Mikulásfigurákról leolvadt a püspöki palást, úszónadrágban maradtak és csak nyári mikulásként lehetett piacra dobni őket. Az eredménytelenség leplezésére állandó tűzijátékot rendeztek a Gellért-hegy térségében, a költségek fedezésére felemelték az adókulcsokat és „Vulkán”-kötvényt bocsátottak ki a bécsi tőzsdén.

Mind sűrűbben szállt fel a kénes füst a Gellért-hegy belsejéből, a feltörő kövek átrepültek a Dunán és be-bezúzták a Parlament ablakait is. A kormánytisztviselőknek a szó valóságos értelmében égett a talpuk alatt a talaj, átvették a hatalmat önmaguktól, kitelepültek a veszélyeztetett környékről és Sopron–Brennbergbánya térségében hoztak létre egy új támaszpontot Gyepű I. elnevezéssel.

Mindenki elmenekült, aki tudott, a kényszerből itt maradók is a lakásukba bezárkózva várták a végzetet. Csak egy koldus ült a pesti Duna-part lépcsőjén, főtt halakat fogott ki a folyóból, közben áztatta fagytól fájós bütykeit."

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.03.21. 07:57:26

@Bukott Rockzenész: Amúgy milyen hülye dolog a tudatalatti. Ismerem ezt a Moldova-írást de megvan tán tíz éve is hogy olvastam. Aztán meg kitör az emberből, mint a láva :-)

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2011.03.21. 11:34:21

@Professor Pizka: Zenét szerezni annyi, mint rosszul visszaemlékezni korábban hallott dallamokra. Ezek szerint ez az irodalomra is érvényes.
süti beállítások módosítása