HTML

Louie the purple horse

Nem kell sietni. Raerunk. Majd en szepen, lassan okosan megirom.Online asztalfiok. Ugysem ertene senki, de azert olvassak csak el, ne csak nekem fajjon. Aki hirdetni akar szerény látogatottságú rétegblogomon küldjön üzentet. Megyegyezünk.

Friss topikok

  • Dworkyll: És az élet utolérte az irodalmat, lett Lidl a Csalogány utcában :) (2022.09.03. 23:52) A belbudai Lidlben
  • törzsmókus: az a durva, hogy az eus forrásokból meg a világgazdaság növekedéséből azóta is húzzák. de legalá... (2021.02.22. 08:43) Berlusconi legalább elkurvázná
  • Manfréd Sipeki: Én igényelném a részletes leírást az "beszélgetés az apóssal témakörben". Rég röhögtem ennyit. (2015.09.24. 11:47) Gyertek hegeszteni
  • GutBesserWasser: Azért ne nézzük le teljesen a melósokat. Mondom ezt mérnökként, aki sokat "jártassa" a száját, vis... (2013.05.17. 10:20) Politikaikag korrekt dürrögés
  • vészmadár (pica pica): állat:) (2013.04.11. 14:53) Alejandro de los Ingredientes: INCI szerint

Linkblog

Facebook

Elemzősdi

2011.11.27. 17:14 Professor Pizka

...avagy mit hiányoltam Török Gábor elemzéseiből a hétvégén.

Most, hogy túl vagyunk első vendégposztunkon, megint egy kis elemzősdi, mert már nem bírom benntartani. De még előbb egy kis belterjes pletyka tegnap szárba szökkent netcelebünkről. Nevét nem franciásan noár pí-nek kell ejteni, hanem simán noirp, amely a kergemarhakórt okozó prion visszafelé olvasva.

Mint oly sokan mások, kedvelem Török Gábor elemzéseit, mivel egészen higgadtak és tárgyilagosak. Nem tudok szabadulni azonban az érzéstől, hogy van egy distinkció, amit Török Gábor nem tesz meg. Lehet, hogy rosszul látom, de lehet hogy csak szakmai vakság, a fene tudja.

Ki a politikus? Nem fogom most elővenni a kevés számú államelmélet könyvet a polcról definíciókat keresve, inkább arra próbálok rámutatni, hogy a hazai politikai események leírásakor Török milyen munkadefiníciót használhat.

Úgy tűnik számomra, hogy definíciója nem normatív, vagyis bizonyos kritériumok nem-teljesítése esetén nem zár ki embereket a politikusok köréből. Mivel reálpolitikai elemzéseket ír, elfogadható: hogy számára politikus az, aki a politikai életben aktívan részt vesz.

Orbán Viktorról írott legutóbbi elemzésénél azonban, vélemyényem szerint ez a munkadefiníció az, amely félreviszi az elemzését. Illetve nem tudni, hogy félrement-e az az elemzés, mindenesetre Orbán Viktor "háttérbe vonulásáról" még pletykák sem keringenek, még a legendás mszpés suttogó propaganda sem bírja ezt terjeszteni.

Érdekes, hogy a hazai pártok között minden további nélkül tesz különbséget Török, a bennük előforduló politikus-típusok azonban nem jelennek meg elemzéseiben.

Ha mármost megpróbálkozunk valami univerzális definícióval, akkor rögtön látszik, hogy nem lehet egy gatyába rázni a magyar politikusokat.

Vegyünk egy ilyen definíciót: politikus, aki egyéni érdekeit és a közösség javát... de ezt hagyjuk is, jelenleg egyetlen stratéga sincs ezek között, Orbán és Gyurcsány is csak karizmatikus fellépéseivel és a (gyenge) átlagnál valamivel jobb taktikai érzékével emelkedik ki.

Ha hagyjuk a fenébe a nagy nemzeti feltámadást mint igényt apolitikussal szembe, akkor vehetjük azt a kritériumot, hogy milyen útja vezet a politikusnak a felemelkedésnek, illetve céljai eléréséhez és ez alapján próbáljuk definiálni politikusainkat, akkor már érdekesebb distinkciókat tehetünk.

Nézzünk szét a Fideszben! Azt valószínűleg senki sem állítja, hogy az erőszakos ám kissé korlátolt néptribunus Lázár, az entellektüel Navracsics vagy a profitmaximalizáló Fellegi akárcsak hasonló politikus is volna. Mégis van bennük valami közös: A fidesz egyközpontúsága, centralizált működése miatt hatalmuk forrása mind abból fakad, hogy mennyire vannak közel Orbánhoz és mennyire képesek megsütni a pecsenyéjüket, akár anyagi, akár politikai értelemben. Egyfelől lőhetnek rájuk: a junta irányából. Vagy Viktor személyesen teszi őket parkolópályára vagy pedig nem védi meg őket Kövértől vagy Simicskától.

A többi pártban az erőtlen ellenzéki fellépés mellékhatásaként viszont egy dolgot biztosan lehet tudni az Orbán-Gyurcsány paradigma majdani leváltójáról. Erre egy Török-elemzés már utalt: az illető már politizál. Így vagy úgy, de az illető harcokat vív, helyezkedik, tapos, nyal, könyököl, érdekcsoportok szimpátiáját nyeri el, természetes politikus-evolúción megy keresztül.

Kérdés, hogy a Fidesz belsejében, ahol a jelenlegi "domináns" (pontosabban: sokat szereplő) politikusok kamarillapolitikában erősek, lesz-e olyan, aki a majdani szétesés után kihívhatja az erős embert, vagy az erős emberrel a pártja ugyanúgy bukik majd, ahogy az MSZP bukott és a romokból kell majd építkezni ahogy most az mszp teszi?

Utóbbi esetben a baloldal mostani hátránya előnybe fordulhat, de legalábbis alkalmazkodóképesebb, rámenősebb politikusokat termelhet ki. Igaz, ha ez a folyamat lassú, akkor meg Viktor leváltásához 2014-ben igazi népharag kell.

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://raerunk.blog.hu/api/trackback/id/tr953415724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.11.28. 13:55:35

Szerintem a magyar politika iránya úgy 90%-ban a már 100 éve folyamatosan fokozódó nemzetközi helyzet függvénye. Ha fújnak a "változás szelei", a társadalom kitermeli a megfelelő politikust (aki nálunk nyugodtan lehet ugyanaz, aki már az előző változásnál is kitermelődött). Ahogy a dolgok most kinéznek, az elkövetkező 5-10 év valószínűleg a több, mint 20 éve töretlenül robogó globalizáció és regionális integráció legalábbis lefékeződését fogja hozni (rossz esetben ideiglenes visszafordulását), úgyhogy a Fidesz szabadságharcos retorikája tulajdonképpen jól illeszkedik ebbe a trendbe. Itt a fő kérdés az, hogy Magyarország az EU vonzáskörében marad-e, vagy szépen átkompol az oroszok irányába. Utóbbi esetben sanszos a (szoft) szélsőjobbos fordulat, előbbi esetben marad nagyjából, ami eddig volt. Orbánt mindkét verzióban el tudom képzelni az ország élén, mást viszont jelenleg nem nagyon...

escargot 2011.11.28. 14:46:51

@altoid: Nem vagyok biztos benne, hogy a robogó globalizáció valamelyes visszafordulása, a lokalitás erősödése rossz irány lenne. Viszont Magyarországnak még van néhány évtizednyi lemaradása a jelenség elfogadásában/internalizálásában, úgyhogy talán félúton találkozunk a folyamatokkal. Hacsak el nem húzunk jobbszélre, keletre.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.11.28. 20:12:33

@altoid: Maradjunk annyiban, hogy Magyarországon jelenleg államkapitalista átalakulás zajlik, aminek egyelőre sem a szélsőjobbhoz, sem máshoz nincs köze.

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2011.11.29. 12:31:36

OFF (egyszerűbb, mint levelet küldeni:)
Pizka, a modoroson olvastam, hogy nem akarsz drága pénzért porcelán fenőkövet venni a szénacél késedhez. itt tudsz jó áron jó minőségű porcelán fenőkövet venni: www.haidu.hu/haidusteel.html
én kipróbáltam, és nyugodt szívvel ajánlom.

escargot 2011.12.02. 14:52:57

Ha már OFF (meg ha már nem megy a Facebook): a Profnak szeretettel ajánlom figyelmébe Francis Shelton: Különleges küldetésem – Ügynök csellóval a II. világháborúban c. kötetét. Miszerint "hogyan lesz egy pesti jogász-zenészből angol titkos ügynök?"
Itt:
www.scolar.hu/index.php?site=bookDetails&bookId=181
(nem fizetett hirdetésünket hallották)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.02. 14:55:30

@escargot: hiányzik egy, a leírásból kimaradt tulajdonságom, ha érted, hogy mondom :-)

escargot 2011.12.02. 15:08:59

@Professor Pizka: :) Nyilván ettől titkos. Sőt, földalatti világösszeesküvő, csak a csellószó árulja el néhanapján.
süti beállítások módosítása