HTML

Louie the purple horse

Nem kell sietni. Raerunk. Majd en szepen, lassan okosan megirom.Online asztalfiok. Ugysem ertene senki, de azert olvassak csak el, ne csak nekem fajjon. Aki hirdetni akar szerény látogatottságú rétegblogomon küldjön üzentet. Megyegyezünk.

Friss topikok

  • Dworkyll: És az élet utolérte az irodalmat, lett Lidl a Csalogány utcában :) (2022.09.03. 23:52) A belbudai Lidlben
  • törzsmókus: az a durva, hogy az eus forrásokból meg a világgazdaság növekedéséből azóta is húzzák. de legalá... (2021.02.22. 08:43) Berlusconi legalább elkurvázná
  • Manfréd Sipeki: Én igényelném a részletes leírást az "beszélgetés az apóssal témakörben". Rég röhögtem ennyit. (2015.09.24. 11:47) Gyertek hegeszteni
  • GutBesserWasser: Azért ne nézzük le teljesen a melósokat. Mondom ezt mérnökként, aki sokat "jártassa" a száját, vis... (2013.05.17. 10:20) Politikaikag korrekt dürrögés
  • vészmadár (pica pica): állat:) (2013.04.11. 14:53) Alejandro de los Ingredientes: INCI szerint

Linkblog

Facebook

Kritika

2011.11.07. 20:51 Professor Pizka

Kedves olvasók, én most átmegyek művészettörténészbe. Azt mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy afféle kardigános, könyvespolc előtt interjút adó bácsikának, vagy skinny farmert, puhakalapot és világoskék zsakettet viselő bicajos pesti nyikhajnak képzel el magában, de most én akkoris műkritizálni fogok, mert az jó, mert ahhoz nem értek és mert az nekem örömet okoz és mert van mit. Feltéve persze, hogy az alábbi Kerényi által rendelt képek nem a legjobb magyar médiahekk részét képezik, a matula megszűnése óta. A képek nagyban itt: galeria.fn.hu/3/48791/0/1

Ne politizáljunk, vágjunk bele:

Kiss Tibor: Trianon

Na ilyen az, amikor valaki elakad az Éjjeli őrjárat és Toulouse-Lautrec között félúton. Sajnos erős a gyanú, a IV. Károly feje fölött lebegő Szent Korona az nem egy borgőzös este terméke hanem az alkotó meg tudja magyarázni. Az akadémikus részletességgel megrajzolt alakok a térben esetlegesen vannak, és maga a kép annyi érzelmet vált ki, mint egy ebrendelet. Bájos a barna oszlop, amely jól láthatóan azért van, hogy derékszögbe hajtsa a teret és segítsen elhelyezni az alakokat. Az addig rendben van, hogy nekem még napocskát is kell rajzolni a képre hogy stabilan tájékozódjak rajta, de ez egy festmény. Elvileg. Gyakorlatilag nézzük csak azt a lámpát a bal felső sarokban! Ugye?

 

 

 

Filep Sándor: Tanácsköztársaság

A nyájas olvasók kommentben megírhatják hány perc ez fotósoppal.

 

 

 

 

 

 

 

 

Szkok Iván: Új alkotmány születik (félkész)
 

Kedves Réka!

Köszönettel vettük festményed vázlatát és szerintünk is tök tehetséges vagy! Nem gáz a felsőd se és szerintük is le kéne állni mindenkinek arról, hogy ypszilonnal írja a becenevét!

A képedet ki fogjuk rakatni kiállításra. Van két jegyem az Ákos szuperkoncertre, ha feljössz Pestre, alhatsz nálam, akkor megbeszéljük a kiállítás dolgát is.

Üdv: Pizka, Nemzeti Kulturális Nemzeti Nemzeti, Tehetségkutató főosztály

Ps: nyugodtan jelölj ám vissza a fácsén!

 

 

Szentgyörgyi József: A vörös iszap
 

Na most azon gondolkozom hogy ez didaktikus vagy nem? Arra hajlok hogy nem. Ez a stílus (nem tudom mi a neve) húsz éve volt divatos, de nekem ez a kép tetszik. Vörös, mindent beborít, vörös de nem föld-vörös, hanem rendes kuplerájvörös, még az is eszembe jut, mekkora kupleráj volt ott mikor próbálták kezelni a helyzetet. Tetszik, hogy a művész eljut odáig hogy ne vörös iszapot rajzoljon, hanem mindent beborító és mindent szétziláló vörösséget. Hogy mindezt azért teszi, mert húsz éve minden képe ilyen, vagy mert ilyen a művész látásmódja, nekem mindegy. Ezt a képet otthon is kitenném.

 

 

 

 
Szinte Gábor: A dualizmus kora
 
Ellentétben a tanácsköztársaságos darabbal, ezen a képen becsületesen oda van írva ki kicsoda. Remek, történelemben tájékozatlanabbaknak nem kell guglizni. Képalkotási technikájában színtan házi feladatokat idéz, más gond nincsen. Illetve egy mégis: a nevek alól hiányolom a "Likőrgyára" feliratot. Pont passzolna ott alul középen arra az üres helyre. (Freud Zsiga, ha ezt olvasnád...) Ha az is rajta lenne, kitenném egy szolid, polgári kisvendéglő falára. Akkor poénos is lenne, és kifejezné azt, amit mondani akar. Így csak egy jó kép.
 
 

 

 

 

 

Somogyi Győző: Az első világháború
 
Hát igen. Olyan ez, mint amikor a borszakértőnek kiöntik azt a bort, amely tényleg ananász, keserűcsokoládé, konyakmeggy és kocsányos tölgy ízű.
Hogy részeg volt az oké. Jól alkotni józanon Bach tudott, bár ő meg koffeinfüggő volt. Kiemelendő az az előny, hogy a sokszorosító kínai üzemben ez a kép nem fog kultúrsokkot okozni, hiszen színvilága a maoista propagandából, képi megoldásai 19. sz. kínai és japán haditudósításokból levezethetők. Van benne valami Háry Jánosos huszárromantika, nyolcvanas évekbeli illusztrációk, Varjúdombi mesék, minden.
Azt kéne eldönteni, hogy ez most minden borkóstoló vágya vagy az a kübli amibe borkóstolásokon ki szokás köpni a bort. Még szerencse hogy nem vagyok hivatásos kritikus, így erre nem kell választ találnom.
 
 

 

 

Incze Mózes: Horthy Miklós kora
 
 

Na, még egy kollázs. Ló, hajó, lovat rángató kezek, és térbeli segítségként ezúttal egy ajtó. Nyílás.

Van a tányéron hús, krumpli, csalamádé, de valahogy nem enném meg ebédre. Lehet hogy egy rajztanár vagy egy képszerkesztő kapásból megmondaná miért, de ezt a képet még nézni is idegesítő.

 

 

 

 

 

Gyémánt László: A holokauszt
 

A holokauszt-ábrázolásoknak lassan kialakul a kánonja. Szomorú, alternatív, naturális-csontvázas, és így tovább. Ráadásul, ahogy az már a kánonnal lenni szokott nehezen tűrik el az eltéréseket. Ezzel a képpel nagy gond nem lesz, magabiztosan megoldott kötelező gyakorlat, a szomorú fajtából.

 

 

 

 

 

 

 

László Dániel: Rákosi Mátyás kora
 

Gorcsev Iván elővette a szimbolát, a szivarvégeket összecsavarta a kapcákkal, és lágyan rázendített. Ugye érezzük? Mindszenty nagyságrendekkel kúlabb mint Rákosi. Dicső híre nem múlik el soha, évek múltán sem halovány. Izé miket le nem írok én itt. A portré amúgy jó, a többiért mondj el fiam negyven Miatyánkot és harminchét üdvözlégyet.

 

 

 

 

 

 
Kocsis Imre: Forradalom és szabadságharc (1956)
 

Ezzel a képpel gondban vagyok. Mint kép, nem ragad meg, egy lap a vázlatfüzetben.

Hanem ha arra gondol, hogy 56-ból előbb-utóbb lap lesz a gimnáziumi történelem tankönyvben, igaza van. Mivel a szereplők még élnek és néha lekurvázzák egymást, még csak vázlataink vannak. Nem olyan nagy baj ez, Kossuth ugyanígy anyázódott a többiekkel, meg kellett mindnek halni, tisztességesen koszorúzni csak sírt lehet. Ennek a képnek a végleges változata lesz az, amelynek a gyerekeim, ha lesznek, majd már végre bajszot fognak rajzolni, ahogy én tettem Rákóczival és Kossuth-tal.

 

 

 
Galambos Tamás: Nagy Imre újratemetése
 

Na ez igen. Előszöris végre valaki akire jól hat a pia. Másodszor, nem akar mindent lerajzolni. Pirosra festi az eget.

És a kaméleon. ezt fogják a legtöbben utálni, mert hatásvadász meg minden. Az irigység szól belőlük.

A színeváltoztató, szemforgató, hidegvérű állat a ragadós nyelvével, alattomos technikájával maga a szimbólum. Hogy kiraknám-e a falra a képet? Naná. Csak nem szem elé, a vörös idegesítő, meg a sok napsütés narancsra fakítja...

 

 

 

 

Atlasz Gábor: Nemzeti Színház
 

Helló Mariann, megkaptuk leveled. Te is tök tehetséges vagy, bár tényleg más stílusban nyomod mint Réka. Szomorúan olvasom, hogy örihari van. Mi lenne ha feljönnétek együtt Pestre és én jól kibékítenélek titeket? Van erre egy tök jó üvegezős-őszintés kibeszélős játékom.

Igazolj vissza a fácsén, és leszervezzük!

 

 

 

 

 

Korényi János: Lovasroham
 

ROTFLMAO. Én emiatt a kép miatt gyanakszom, hogy ezt az egészet mégiscsak Bede csinálja.

 

 

 

 

 

 

 

 
Bráda Gábor: A második világháború
 

Az előtér gyászt, a főtéma fájdalmat, sajnálatot, a háttér dühöt és keserű haragot ébreszt. Biztos vagyok benne, hogy ez volt a művész célja. Ez ettől még nem jó festmény viszont jó illusztráció. Olyan jó, hogy bekeretezve, a falon is simán jó. Akkormeg? Csak azért nem tenném ki a falra, mert hajlamos vagyok a depresszióra.

 

 

 

 

 

 

Na, ez volt a kritika. Ilyet még úgyse írtam, ráadásul olyat tettem, amit kevesen fognak ezekkel a képekkel: megpróbáltam őket komolyan venni.

Sört.

20 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://raerunk.blog.hu/api/trackback/id/tr183361917

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szent Istvánnak sem tetszik az új alaptörvény 2011.11.08. 13:21:47

  A teljes galériáért katt IDE Az FN24-nek köszönhetően végre lehullt a lepel a Kerényi Imre által rendelt, az elmúlt 150 év történelmi eseményeit feldolgozó festményekről. Többségében nem olyanok lettek, mint amilyenekre számítottam, hanem még olya...

Trackback: Alkotmányos festészet 2011.11.08. 12:45:02

 Lovasroham, 2006. október 23. – többek között ezzel a címmel rendelt festményeket több mint húszmillió forintért Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pénzügyi keretéből. A koncepció lényegének m...

Trackback: Alkotmányos festészet 2011.11.08. 12:40:01

 Lovasroham, 2006. október 23. – többek között ezzel a címmel rendelt festményeket több mint húszmillió forintért Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pénzügyi keretéből. A koncepció lényegének m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2011.11.08. 00:36:46

Az alaptörvény születése kompozíció emlékeztet a 30-as évekbeli Imre herceg ünnepség poszterre, meg a Fel a Kárpátokra lemezborítóra, csak azok legalább jól néztek ki.

Iustizmord 2011.11.08. 01:07:45

sanya baze mész a picsbe percek óta vinnyogok

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.11.08. 07:02:14

Szeretném leszögezni, hogy én nagyon hiányoltam a "Lovon menekülő nomád magyar bankár nyergében megfordulva kölcsönkér" c kompozíciót a felsorolásból,

avagy
"Your tax forints at work."

avagy
"mondj el fiam negyven Miatyánkot és harminchét üdvözlégyet"
- és 100 Heil Hitlert!
- Igenis, Herr Atya! (ajánlom MuellR-nek)

avagy
Az MVH-s képen a háttérben vagy stilizált Liberatorok, vagy Lancesterek húznak, de rendkívül reálisan bedőlve bombázó kétmotorosra eddig még nem tudtam rájönni. (De a B-25 nem így néz ki.)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.11.08. 08:21:46

@SchA: Douglas A-20 Boston, csak hogy művészettörténetből is továbbképezzelek :-)

yenoee 2011.11.08. 10:25:09

Azért akad benne jó. A vörös iszapos, meg a Nagy Imre újratöltése kifejezetten. A Lovasroham meg teljesen beteg...

Nadiposzi (törölt) 2011.11.08. 10:26:08

A trianonos kép a Borsszem Jankó karikatúrákra hajaz. A legsikerültebb talán a Tanácsköztársaság, bár lemaradtak róla a Balatonnál táborozó munkáscsemeték, az első szabad május elseje és a kugler.
A vörösiszap kilóg a sorból, arról valahogy el lehet hinni, hogy egy valós esemény által ihletett művészeti alkotás.
A Horthy korszaknál nyilván nem tudta a művész eldönteni, hogy most a mezítlábas Illyés Gyulát fesse meg egyik napi 20 km-es téli gyalogtúrája közben, ahogy útban van a társadalmi felemelkedés felé, vagy a mélyen a gépíró kisasszony szemébe néző Jávor Pált. Ebből lett a most már szerencsére szabadon megfesthető tengernagy, talán pár vörös rongy kellett volna, amelyekre a lova rátipor. Az első vh. valóban így nézett volna ki, ha honvédeink nem az Isonzónál, vagy Galicíában ontják a vérüket egy sáros árokban, hanem Burkusországban nyargalásztak volna fel s alá piros vérüket vödörszám ontva a gaz bergengócok ellen.
A többit hagyjuk, 2006 őszéről talán fel kellene kérni Gyuri bácsit, ha tankot tud vezetni, festeni is jobban tudhat, mint ezek.

escargot 2011.11.08. 10:36:37

Az okt. 23-ai képről mindig a Szt. György és a sárkány kompozíció jut eszembe. Jó, ez egy angyali sárkány és egy, az elvártnál kevésbé aranyozott György, de akkor is inkább hősies, mint apokaliptikus.

theo 2011.11.08. 11:07:31

Ha sikerül Rékát és Mariannt kibékíteni, akkor arról is jöhetne 1 kép. :)
Egyébként ezek a képek mik? Valami pályázatra küldött anyagok?

Nadiposzi (törölt) 2011.11.08. 12:05:46

@theo:
Tessék. Réka és Mariann kibékültek, és útra kelnek San Fransisco felé, virágokkal és ilyen kis baszokkal a hajukban:
hosted.met-art.com/generated_gallery/777458/113427/image/full/4.jpg

theo 2011.11.08. 12:18:19

"Access blocked by the URL filter categorisation. The URL falls under the following category: Pornography"
Na majd otthon megnézzük :)

yenoee 2011.11.08. 13:09:43

Kinyitom a fácsét, ahol befutott ismerős minderre ilyet szól: Ilyen pénzért, ez jár.
Mondjuk 1,6 mihály Gyémánt mesternél egy _eredeti_ képért a jótékonykodás kategóriája, amennyire az árait ismerem.
De vigyázz, Prof, ennyiért Rékának és Mariannak is lesznek kikötései, mindent egyből mégse szabadjon már, na.
:)))

tace 2011.11.08. 15:09:25

omogyi Győző : Az első világháború c. képén miért 1848-49-es szabadságharc kora-beli csatajelenetet látunk???
Vagy a cím lett elírva?? Pákozdi csata esetleg??
Én azt gondolom, hogy a képen egy szellem huszárezred tör elő, segítendő az olasz fronton harcoló csapatokat. A festő feltételezhetően a Karib tenger kalózaiból merítette az ihletet.. A sírjukban megnyugvást lelt 48-as huszárok legyőzték a Habsburgok iránt érzett gyűlöletüket, és a Monarchia oldalán harcoló honfitársaik segítségére sietnek! Mi az Isonzó túlpartjáról, az olaszok szemszögéből figyeljük az eseményeket. A valós idejű világ egyszercsak megszűnik létezni: a hadiárkok, szögesdrótok, tankcsapdák és rohamsisakos magyar katonák eltűnnek és a másik dimenziót látjuk csak, amint a 48-as honvéd szellemlovasok agonizálva küzdenek.

vargalukrécia 2011.11.08. 15:32:36

Én kész vagyok! :DDD
Nem tudom ki hogy van vele, de nekem megért 20 milkát, hogy 2 nap alatt szétröhögtem magam. Rám fért. Micsoda sziporkák a blogokon, na ilyenkor vagyok büszkemagyar! Hálából visszajárok. Mármint a blogra. :)

noirp 2011.11.08. 16:55:26

Hát ez a kollekció nagyon durva így arcból arcba, azt hiszem, ez a műnem halhatatlan. Ugye--gondoljatok bele, feleim--ugyanilyen rettenetes propagandamázolmányt követett el Aba Novák Vilmos is, s azt nem máshol mutogatják, mint Fehérváron a sírkápolnában...Na, ez kb ugyanaz a fíling, csak még nem kanonizálta a gimnázium IV. o. művtört. tankönyv :)

Buzzword 2011.11.08. 18:33:33

Az első világháborús huszárokról nekem is a "Disznóhizlaldánk látképe" c. maoista remekmű jutott eszembe elsőre.
Vagy a Sárga tengeralattjáró.

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2011.11.08. 19:52:44

@SchA: Hehehe

Az 1. vh-s lovasság szerintem is inkább egy csillagösvényen száguldó Háry János, de @Buzzword-nek is igaza van, a Sárga tengeralattjáró csak azért nem fért oda, mert hát huszárattack. A festő feltehetően egy jó nagy adag LSD után ült le a Discovery valamely témát boncolgató műsora elé.

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.11.09. 19:18:48

@Professor Pizka:

Kizárt, nem stimmel a motor, az orr és a farokrész sem.
süti beállítások módosítása