HTML

Louie the purple horse

Nem kell sietni. Raerunk. Majd en szepen, lassan okosan megirom.Online asztalfiok. Ugysem ertene senki, de azert olvassak csak el, ne csak nekem fajjon. Aki hirdetni akar szerény látogatottságú rétegblogomon küldjön üzentet. Megyegyezünk.

Friss topikok

  • Dworkyll: És az élet utolérte az irodalmat, lett Lidl a Csalogány utcában :) (2022.09.03. 23:52) A belbudai Lidlben
  • törzsmókus: az a durva, hogy az eus forrásokból meg a világgazdaság növekedéséből azóta is húzzák. de legalá... (2021.02.22. 08:43) Berlusconi legalább elkurvázná
  • Manfréd Sipeki: Én igényelném a részletes leírást az "beszélgetés az apóssal témakörben". Rég röhögtem ennyit. (2015.09.24. 11:47) Gyertek hegeszteni
  • GutBesserWasser: Azért ne nézzük le teljesen a melósokat. Mondom ezt mérnökként, aki sokat "jártassa" a száját, vis... (2013.05.17. 10:20) Politikaikag korrekt dürrögés
  • vészmadár (pica pica): állat:) (2013.04.11. 14:53) Alejandro de los Ingredientes: INCI szerint

Linkblog

Facebook

Dopping

2008.02.10. 06:08 Professor Pizka

Mar a nyaron elhataroztam, hogy megirom ezt, dehat bokros teendoim... megakadalyoztak abban, hogy kifejtsem doppingolassal kapcsolatos allaspontomat, amely szokas szerint hosszu, unalmas es erdektelen. Emellett nem oldja meg a dopping problemajat. Hovatovabb feltalaja a meleg vizet, a spanyol viaszkot es meg a muveltseg latszatat is akarja kelteni, dehat e blog olvasoinak ez megszokott.  (nem beszelve azokrol a lelkes kisdobosokrol, akik az angol billentyuzetemet vagy eluteseimet szoktak ocsarolni)
Mai ontomjenezes adagomat letudva (mert a blazirt maszk mogott egy narcisztikus alak talalhato) terjunk ra mai fo temankra, a doppingolasra.
Rossz hirem van az idealistaknak, nem fog megszunni a doppingolas, az amatorsport a demokraciahoz hasonloan a nyugati kultura kepmutato hazugsagaihoz tartozik. Meruljunk el most egy pillanatra a mitologiaban es emlekezzunk Akhilleuszra es Siegfriedre! Ok nem a mitologiaban merultek el, hanem kulonfele folyadekokban, amely a serthetetlenseget adta nekik, egesz pontosan 99.9%-os sebezhetetlenseget. A Total Quality Management hianya aztan ket lassu es kinos halalnemet eredmenyezett. nem nagyon tudok fajdalmasabb halalt elkepzelni ugyanis a hexameterekbe szedett eposzoknal es egesz delutanos Gesamtkunstwerkeknel. Ok csak a mitologiai kezdetei a kismillio hasonlo probalkozasnak. Az egesz kozepkor tele van csodatevo vertekkel, kardokkal, sisakokkal, koponyegekkel, palastokkal, felteszem, ha az akkori kultura ismerte volna a parducmintas boxeralsot, arrol is lenne legenda. Aztan ott vannak a vegyuletek: eletviz, forrasok  itt es ott, a sarkanyfu kulonfele valtozatai. Mind hajszalpontosan ugyanazt a celt szolgalja: a jatekszabalyok megszegeset, a jatekszabalyok aloli teljes felmentest. Es ez meg csak az egyik cel. A masikat is ismerjuk: az erolkodes nelkuli nyeres lehetoseget. Ma mindekettore jelentos ipar epul, amint azt hamarosan bemutatom.
Minden kor minden harcosa, kuzdjon akar a szep Helenaert vagy a Bajnokok Ligajaert, felsobbrendu akar lenni. A harcos sziveben a kiserto kigyo nem a tudast ajanlja a harcos lelkeert cserebe, hanem a gyozelmet. A biztos gyozelmet. Az egyik harcos olyan pajzsot akar, amelyen nem hatol at semmi. A masik harcos olyan csodaitalt akar, amelytol a Col du Galibier utolso nagy kaptatojan raverhet egy percet a tobbi harcora es masnap a sarga trikoban paradezhat. Ez a gyozni akaras egyidos az elettel, mivel az evolucio fo mozgatorugoja. Miutan az ember teste sokkal-sokkal kevesebb dologra kepes mint az elmeje, az ember varja a csodat, ami kiszabaditja a teste bortonebol. Szarnyakat akar, hetmerfoldes lepteket, varazsitalt, barmit, csak ne kelljen a hus harcat megvivnia minden nap, mert a hus harca nem repiti az egig. Mindig, ismetlem mindig vagyni fog az ember a csodaszerre, legyen az a foltos retipetymeg hasnyalmirigye vagy epp novekedesi hormon.
Ez a profi dopping serkentoje. De nagy kepmutatas lenne azt hinni, hogy csak a profik doppingolnak. Mindenki doppingol, csak maskeppen. A sport koruli osszes iparag arra epit, hogy az amator sportolo csalni akar. Nem feltetlenul a jatekszabalyok ellen, hanem fair play ellen. A lelke melyen az amator golfozo elhiszi, hogy ha megveszi a Titanium Super Compostie Hyper Extended Series III. golfutot, akkor majd jobban fog golfozni. Pedig lenyegesen jobban biztos nem fog. Es most sorolhatnam a peldakat. (sorolom is) Karbonszalas teniszuto. A vilagbajnok Giant/Pinarello/Orbea/Colnago bringaja. Legtalpas cipo. Ezek mind-mind arra vannak, hogy a lelkunkkel elheitessek: van masik, kevesbe meredek osveny a siker fele. A kedvencem a mufajban az Axe reklam. Attol hogy valakinek vetiver-olaj, pezsma, citromfu, szantal, vagy mas hasonlo alap parfumalapanyag-illata van, nem fog minden not megkapni. Mert ettol nem lett se jokepu, sem nagydumas, sem izompacsirta, sem lepedoakrobata, sem milliomos, hogy egy kicsit a tematol elterve a csajozas kedvezo kimenetelt igero kiindulohelyzetein is vegigszaladjunk. De a sok kedves vasarlo kitartoan veszi az Axe dezodort es fujja magat. Aztan varja hogy a lanyok majd furtokben. Varja batran...
Bemutatvan a doppingolas ket alaptermeszetet es azoknak a mozgatorugoit, erdemes egy pillantast vetni arra, hogy mit probalnak vele kezdeni.
Az amatordopping dicseretes es tamogatott dolog, miutan nyereseget termel. Tarsadalmunk a nyereseget termelo dolgokat szereti. Pedig.
Pedig ugyanolyan dolgok vannak benne, mint a profi doppingban. Azt mondjak, nem termeszetes. Meg hogy nem tisztesseges. Kezdjuk ez utobbival, ez az egyszerubb. Ha elfogadjuk, hogy a mitologiai parhuzamok mellett a dopping fo motivacioja evolucios eredetu, akkor a nem doppingol nem tisztesseges, hanem eletre alkalmatlan hulye. Ez meglehetos meredeken hangzik, de akkor most al olvaso fantaziajara biznam a tetszoleges labdajatek tetszoleges profiligajaban jatszo jatekosok kozul azoknak a szamat, akik a ketnaponta teljes erobedobassal lejatszott meccseket szodaviz illetve finomfozelek magukhoz vetelevel abszolvaljak. Lassaban gondolkodok kedveert, az elozo mondat a "zerus" matematikai fogalmat takarja, cikornyas koritesben. Aki nem vesz reszt, lemarad, kihullik, mehet vissza az evezok melle, itt nem moralfilozofusokra, hanem gladiatorokra van szukseg kerem.
De a korlatozas elleni masik erv az, hogy a dopping nem termeszetes, sot karos. Es vannak kulonfele listak mindazon kemikaliakrol, amelyek hasznalhatoak illetve tiltottak.
A tudomany vagy husz eve eljutott oda, hogy hatfogasos pincevacsora reljes energiatartalmat feldeci folyadekba suritse. Nincs benne semmi kulonos, csak olyan anyagok, amelyek a turos csuszaban vagy a csikostokanyban is megtalalhatok. Csak eppen a versenyzo bedob egy ilyet, es annyi energiat kap, mint a fent emlitett pinceszer resztvevoi, csak a masnapossag es az epegorcs marad el. A tabletta bevetele utan kap meg egy kis abonettet hogy ne legyen sava, aztan fekhet lefele, a masnapi futamra vagy meccsre pedig regeneralodik, mert a szervezete nem azzal van elfoglalva, hogy a szalonnacsikba tekert csirkemajat megemessze. Kap egy masik tablettat is, amely vitaminokat tartalmaz, meg asvanyokat. Ez a tabletta (usse kavics lehet ezt malnaizu uditoitalkent kapja meg)  potolja az egeszseges taplalkozat. A masnapi meccsre egy joltaplalt, kipihent, makkegeszseges sportolo fut ki. Akinek ilyen tablettai nincsenek, az meg kuzd az emesztesevel, vagy felidoben/feltavnal gorcsokben fetrengve esik ossze. Mit kovetett el a sportolo vagy az edzoje? Semmit. Hiszen a bevitt anyagok termeszetesek, nem tiltolistasak. Semmi olyat nem kapott amit ne fedezne hat hizott csirke, nyolc csomag laskateszta, fel kilo zsiros turo, ket kosar krumpli es egy hatkilos vegyes gyumolcssalata egy ulto helyben valo megzabalasa. Jelenleg ott tartunk, hogy mindez szabad, mitobb a boltokban kaphatok ezek a feherjebomba porok. Egy iskolatarsam, aki akkor kezdett gyurni, amikor ez az iparag meg nem volt meg nagyon fejlett, a konditeremben meregdragan vesztegettek ezeket a csodaszereket, minden nap fel kilo turobol, harom-negy nyers tojasbol es egy nagy pohar zsirszegeny tejfolbol allo menut evett meg mert "kell a feherje az izomtomeghez". (meg volt valami tablettaja is, azt hiszem Napozin nevezetu). Ma mar vehetne turmixhoz valo port, es egy pohar finom kakao formajaban megkapna azt a rettenetes kulimaszt.
Jelen pillanatban ez az elfogadott szint. Nem fogadjuk el a hormonhaztartasba valo belenyulast es nehany egyeb metodust. (erdekes modon a magas tesztoszteronszint kizarasi ok, ugyanakkor a noi hormonokat jobbra-balra allitgato fogamzasgatlo tablettak meg vidaman legalisak...) Most meg. Mert majd egyszer el fogjuk azokat, amikor eljutnak arra a szintre, hogy nem kell dializisre jarni annak, aki ketto helyett veletlenul harmat vesz be beloluk. Es hamarosan jon majd az a kor, amikor a versenyen nem a termeszet bivalyeros es felpumpalt gyermekei fognak reszt venni. Szerintem mar Pekingben lesz sok olyan atleta (foleg kinai de mas is) aki gyerekkoraban, mikor kiderult hogy ugyes, akkor kapott nemi hormont/ossejtet/genmanipulaciot, es le fogja hagyni azokat akik ugyanugy nem tisztessegesek, mint o, csak eppen a doktor bacsijuk kevesbe fejlett. Vegeterni meg sosem fog a dolog. (ehhez kepest a sajat ver oda-vissza toltogetese artalmatlan gyerekjatek...
Felmerul termeszetesen a kerdes, hogy akkor mi ertelme van a szurosnek? Mi lenne? Masok kinyirasa. Amig emberek fizetest kapnak azert, hogy ver- es vizeletmintakat gyujtsenek, addig lesz ilyen. Foleg, hogy a doppingellenorzes onmaga is dopping. Ha nem tudok jobban futni, mint a favorit, akkor futam elott egy perccel odalopozok es meglazitom a nyereg szijat. Ha ilyet nem tudok tenni, akkor pedig ugyesen idozitve feljelentem az ellenoroknel. Egy ellenfellel kevesebb. Az ellenor meg boldogan jon, mert benne lehet az ujsagban es nem fenyeget, hogy bezarjak a hivatalat. Holott a kozonseget nem o erdekli, hanem a kuzdelelam maga. Es amig kuzdelem van, dopping is van. Pont.

Szólj hozzá!

Címkék: dopping

A bejegyzés trackback címe:

https://raerunk.blog.hu/api/trackback/id/tr19333162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása