HTML

Louie the purple horse

Nem kell sietni. Raerunk. Majd en szepen, lassan okosan megirom.Online asztalfiok. Ugysem ertene senki, de azert olvassak csak el, ne csak nekem fajjon. Aki hirdetni akar szerény látogatottságú rétegblogomon küldjön üzentet. Megyegyezünk.

Friss topikok

  • Dworkyll: És az élet utolérte az irodalmat, lett Lidl a Csalogány utcában :) (2022.09.03. 23:52) A belbudai Lidlben
  • törzsmókus: az a durva, hogy az eus forrásokból meg a világgazdaság növekedéséből azóta is húzzák. de legalá... (2021.02.22. 08:43) Berlusconi legalább elkurvázná
  • Manfréd Sipeki: Én igényelném a részletes leírást az "beszélgetés az apóssal témakörben". Rég röhögtem ennyit. (2015.09.24. 11:47) Gyertek hegeszteni
  • GutBesserWasser: Azért ne nézzük le teljesen a melósokat. Mondom ezt mérnökként, aki sokat "jártassa" a száját, vis... (2013.05.17. 10:20) Politikaikag korrekt dürrögés
  • vészmadár (pica pica): állat:) (2013.04.11. 14:53) Alejandro de los Ingredientes: INCI szerint

Linkblog

Facebook

Tarsadalmi vita

2008.04.30. 07:52 Professor Pizka

Kedves mindenki, ugye mindenki tisztaban van az eljaras-hatalyosito dij szep magyar szokasjogi fogalmaval. Ezt a dijat fizeti meg az egyszeri ember akkor, amikor a szabalyosan beadott kerelmet nyolcadszor dobjak vissza hianypotlasra, vagy a heten tizenhetedszer szall ki valamilyen hatosag ellenorizni a boltot. Az egyszeri magyar ember elobb-utobb beadja a derekat es fizet, es hipp-hopp hatalyosulnak az eljarasi kerelmei. Ezt a szep magyar nepszokast jelenleg a consuetudo szabalyozza. Attol a narcisztikus motivaciotol vezerelve, hogy nyomot hagyjak a magyar jogtudomany torteneteben, megkezdtem az eljaras-hatalyosito dijjal kapcsolatos jogszokasok kodifikalasat. Nehez munka, miutan ingyen, a szabadidomben vegzem. Eppen ezert dontottem ugy, hogy a felkesz torvenyjavaslatot mar most tarsadalmi vitara bocsatom. Ime:

2008. evi DCLXVI. Torveny

A vallalkozast megkiserlok hatalyosabb elrettenteserol


Az Orszaggyules az orszagban tapasztalhato elharapozo vallakozasi kedv csokkentesere es ezaltal az allami elosztorendszerektol valo fuggetlensegre iranyulo kezdemenyezesek visszaszoritasara, a kartekony, partfegyelmet veszelyezteto onallo civil kezdemenyezes, a becsuletes, ketkezi munkabol valo megeles kiserleteinek elharitasara az alabbi torvenyt alkotja.


    A torveny hatalya


  1. § A torveny kiterjed minden olyan, a Magyar Koztarsasag teruleten bejegyzett tarsas vallalkozasra illetoleg egyeni vallalkozokra, akik 1990. januar 1. ota semmilyen, a torveny meghozatalkor parlamenti kepviselettel rendelkezo part (tovabbiakban: Part) reszere nem teljesitettek kifizetest, nem alkalmaztak Part kepviselojet vagy egyeb tisztsegviselojet illetoleg annak a Ptk. 685.§ b.) bekezdeseben meghatarozott kozeli hozzatartozojat illetoleg elettarsat.

  2. § A torveny hatalya kiterjed tovabba minden olyan maganszemelyre, aki adozasi kotelezettsegeit az Europai Kozosseg kozos jogara tekintettel, mas Unios tagallamban folytatott tevekenyseg utjan csokkentette, csokkenteset megkiserelte illetoleg erre iranyulo elokeszuletet tett es az 1 § alapjan a torveny hatalya ala esne.

  3. § A torveny hatalya kiterjed minden olyan termeszetes szemelyre illetoleg jogi szemelyre, aki a Kormany, illetoleg a Ket. Hatalya ala eso szerv alkalmazottjanak jogos eljaras-hatalyosito dijfizetesi felhivasanak nem tett eleget, vagy az eljaras-hatalyosito dijfizetesi felhivasban foglaltakat csak reszben hajtotta vegre. Reszbeni vegrehajtasnak minosul kulonosen az eljaras-hatalyositasi dijra valo felhivas tenyenek nyilvanossagra hozatala. Nem minosul nyilvanossagra hozatalnak az eljaras-hatalyosito dijnak az eljaro hatosagi szemely felettesevel megbeszeles, amennyiben az a dij osszegenek kolcsonos engedmenyenek alapjan torteno megallapitasara iranyul.


Mentesules az eljaras hatalya alol


  1. § A megkezdett eljaras aloli teljes mentesseg kizarolag akkor adhato, ha az eljaras ala vont szemely sajat elhatarozasbol olyan jogcselekmenyt tesz, amelynek eredmenyekent az 1 § szerint nem esne jelen torveny hatalya ala.

  2. § minden egyeb esetben a felmentes kizarolag az alol az eljarasi cselekmeny alol adhato, amelynek alapjan az eljaras-hatalyosito dij kiszabasra kerult. A mentesites nem akadalya a kesobbi eljarasokban a tovabbi eljaras-hatalyositasi dij kiszabasanak.

  3. § Eljaras-hatalyosito dij visszamenolegesen is kiszabhato. Az allam eljaras-hatalyosito dij igenye nem evul el.

  4. § Nem mentesit az eljaras-hatalyosito dij megfizetese alol es nem akadalya ujabb eljaras-hatalyositasi dijat korabban ugy vetettek ki, hogy az egyben egyeb jogszabaly altal megallapitott dijfizetesi kotelezettseggel esett egybe. Egyeb dijfizetesi kotelezettsegnek kell tekinteni minden, az allami koltsegvetes, helyi koltsegvetes, illetoleg ezek szervei reszere teljesitett kifizeteseket, tekintet nelkul azok jellegere.


Az eljaras-hatalyosito dij merteke


  1. § az eljaras-hatalyosito dijat az eljaro hatosagi szemely szabadon allapitja meg.

  2. § Az eljaras-hatalyosito dijat az eljaro szemely felettese felulvizsgalhatja, illetoleg a fizetesi kotelezettseg megszunteteserol donthet. Amennyiben a megszuntetesrol donto szemelynek tovabbi felettese van, a felettes a dij kifizeteset ujbol elrendelheti, es az adott szerv belso szabalyzata alapjan hatranyos jogkovetkezmenyeket alkalmazhat a fizetesi kotelezettseget megszuntetovel szemben. Ezen eljaras reszletes szabalyairol kulon jogszabaly rendelkezik

  3. § Az utolag ujra kiszabott dij az eredeti kiszabas napjatol visszamenoleg hatalyos. (ex tunc hataly)


Felelosseg az eljaras-hatalyosito dij megfizeteseert


  1. § Az eljaras-hatalyosito dij alol a kotelezett fizeteskeptelensegere tekintettel felmentes nem adhato, a jogkovetkezmenyeket mindenkeppen alkalmazni kell.

  2. §. Az eljaras-hatalyosito dij kesedelmes megfizetese eseten az addig alkalmazott jogkovetkezmenyek hatalyban maradnak, a felmentes e§ nunc hatalyu.

  3. § Amennyiben az eljaras alanya tarsas vallalkozas, ugy az eljaras-hatalyosito dij a vallkozas minden tagjara kiszabhato.

  4. §. a 13 §. alapjan kiszabott eljaras-hatalyosito dij meg nem fizetese eseten a jogkovetkezmenyek alkalmazasa aloli felmentes csak akkor adhato meg, ha a vallalkozas osszes tagja megfizette a ra kirott vallalkozas-hatalyosito dijat vagy mas, a jelen torvenyben meghatarozott modon kimentette magat a dijfizetesi kotelezettseg alol.

  5. §. amennyiben a 13 § alapjan dijfizetesi kotelezettseg ala vont szemely az eljaras targyat kepezo tarsas vallalkozasban tagsagi viszonyat megszunteti, a dijfizetesi kotelezettseg atviheto az egyen mas vallalkozasaira, illetoleg maganvagyonara.


A dijfizetesi kotelezettseg megszegese eseten alkalmazhato egyes jogkovetkezmenyek


A kulon illetek


  1. §. Az eljaras-hatalyosito dij megfizetesenek megtagadasa eseten a Ket. Alapelveinek megfeleloen a z eljaro szerv mas kozigazgatasi szervekkel egyuttmukodve kulon illeteket allapit meg az eljaras ala vont szemellyel szemben.

  2. §. A kulon illeteket ugy kell kiszamitani, hogy az eljaras ala vont szemely szekhelye, lakhelye illetoleg telephelye fuggoleges falainak teruletet el kell osztani az ezen feluletekre felragaszthato illetekbelyegek teruletevel. A dijfizetesi kotelezettseg merteketol fuggoen az eljaro hatosag merlegeli, hogy a kapott szamot milyen illetekbelyeg-cimlettel kell szorozni.

  3. §. Az eljaro hatosag a jogsertes sulyossagatol fuggoen merlegeli, hogy amennyiben az eljaras ala vont szemely tobb ingatlannak tulajdonosa, illetoleg tobb ingatlanban folytat uzleti tevekenyseget vagy tartozkodik eletvitelszeruen, akkor mely ingatlanokkal kapcsolatosan szamolja ki a kulon illeteket.

  4. §. a kulon illetek ellen fellebbezesnek akkor van helye, ha az eljaras ala vont szemely a kulon illetek osszegenek megfelo fellebbezesi illeteket megfizette.

  5. §. a kulon illetek nem minosul a jelen torveny alapjan az eljaras-hatalyosito dij megfizetese aloli mentesitesi oknak.


Telephely, illetoleg szekhely tobbszoros bezarasa


  1. §. Az eljaro hatosag mas hatosagokkal egyuttmukodesben az eljaras ala vont szemely telephelyenek illetoleg szekhelyenek tobbszoros bezarasat rendelheti el

  2. §. Az eljaro hatosag sajat hataskoreben bezarja az eljaras ala vont szemely telephelyet illetoleg szekhelyet, vagy amennyiben sajat hataskorben erre nem jogosult, akkor erre egy masik szervet ker fel.

  3. §. a telephely illetoleg szekhely bezarasat kovetoen az ajtot lepecsetelik, majd a bezarasrol ertesitik a teruletileg illetekes, ellenorzesi es bezarasi hataskorrel rendelkezo hatosagokat.

  4. §. a 23. §. alapjan ertesitett hatosagok soron kivul ellenorzest vegeznek, miutan azonban a lezart helyisegbe a pecset miatt bejutni nem tudnak, az eljaras ala vont szemelyt megbirsagoljak, majd az ajtot ezen hatosagok is lepecsetelik.

  5. §. a 24 §. alapjan vegzett eljarasi cselekmenyek alol eljaras-hatalyositasi dij utjan csak akkor adhato felmentes, ha az eljaras ala vont szemely az eredeti bezaras jogalapjat kepezo dijfizetesi kotelezettseget teljesitette, illetoleg az osszes, az ajtora addig pecsetet helyezo szervnek is az eljaras-hatalyosito dijat megfizette. Jelen bekezdessel kapcsolatban pecsetet elhelyezo szervnek kell tekinteni a helyileg illetekes osszes, hataskorrel biro szervet.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://raerunk.blog.hu/api/trackback/id/tr59448112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cyd 2008.04.30. 09:29:11

- Tiltakozom, T. Képviselőtársam javaslata ellen, azért az mégiscsak hallatlan, hogy a meglévő vállakozásokat újabb teherrel sarcolná meg az Önök - itt a képviselő Úr úgy hangsúlyozza azt a szót, mintha valami undorító izé lenne - pártja és a...
Dr. Kurtheim Gösser, eredeti foglalkozására nézve fogász, toxikológus ellenzéki képviselő itt elekad a felszólalásában, kollégája, párttársa Dr. Hans-Joseph Krombacher - eredeti foglalkozását tekintve nőgyógyász, patológus (mindketten szigorúan csak a kabalagumikesztyűjükben voltak hajlandóak rendelni) - azon tevékenysége okán, hogy agresszívan elkezdte rugdosni a bokáját, miközben mikrofonját gondosan eltakarva fogai közt azt szűri felé:
- Kurt! Ne őrülj meg, most szólt Dolfi a kormányból, hogy a Nemzeti Bankot, az Államkincstárt és az Uniós forrásokat felügyelő bizottságnál van két szabad hely, most, hogy Johann-t és Peter-t letartóztatták amiatt a pimfli sikkasztásért!
Doktor Gösser fulladozni kezd, harákol, hamis köhögéssel álcázza kollégája suttogását.
- Képviselő Úr! Jól van? Nem kér egy pohár vizet? - kérdezi az Elnök
- Nem, nem. Minden rendben - hadarja visszanyerve légzéskoordinációját - szóval ott tartottam, hogy Pártunk, frakciónk és a ránk szavazók nevében is csak üdvözölni és támogatni tudjuk Professor Pizka Képviselő Úr tervezetét. Köszönöm a szót.

vero 2008.05.01. 09:39:18

Nagyon jó, de nem lehetett volna ékezettel, ha már ennyire magyar specialitás?

Egyébként 101%osan igaz.

Professor Pizka 2008.05.01. 09:58:36

Az ekezet orok tema, a gepemen nincs beallitva, mert a nappali munkamhoz angol kell es ha a gepet at is lehet allitani, a kezem nem. Lusta diszno vagyok, az az igazsag. Ennek nemileg ellentmond, hogy ezeket ejjel irom, alvas helyett.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.05.01. 10:13:36

off:

"Az ohioi bányában megbicsaklik kezed
A csákány koppan és lehull nevedről az ékezet"

Bocsánat ezért a sok helyen idézett Máraiért. Félreértés ne essék, ez nem kritikai éllel jött, hanem mert ez jutott hirtelen az eszembe.

De a poszt meglehetősen illusztratív, sőt plasztikus a mára nézve.

Schäffer Tamás 2008.05.05. 14:29:58

Tessék már korrektnek lenni, eleve hogyan kezdődik ez a szöveg?

Szabályos papírt nyolcadszor dobják vissza hiánypótlásra? Akkor az a papír nem volt szabályos. Ha nyolcadszorra se az akkor az az ember egy marha. Már elnézést hogy nem képes annyit tenni hogy bemegy az illetékeshez a kész szöveggel, hogy így jó lesz-e, vagy adja a papírmunkát egy azt elvállaló könyvelőnek.
Ha a pótlások meg indokolatlanok voltak emberünk kártérítést is kérhetne, hogy a hivatal kárt okozott neki. Minden hivatalnál van ugyanis felettes szerv. Biza!

Ha a héten 17-szer száll ki egy hivatal ellenőrizni az se semmi. Legyünk már korrektek. Az ellenőrzésekért nem igazán kell fizetni, csak ha az embert elkapják valami miatt. DE példának okáért ha pl az APEH vagy a munkaügyi ellenőr vagy bárki elkap és büntet, határidőt ad a probléma orvoslására. Ezzel a végzéssel az összes többi ellenőrt el lehet zavarni. Kivéve persze ha más hibát találnak. De ha 17-szer jönnek az esetben is lehet intézkedni ugyanis ez már valóban túlzott zaklatás amiért ha az ellenőrzések miatt mondjuk szüneteltetni kell a forgalmazást szintén eljárást indíthat az áldozat.

De akit ennyire szívatnak az általában nem véletlen. Az valami miatt belekerült egy táblázatba hogy gyanús. Nos böcsületes magyar ember csak úgy elég ritkán kerül bele ilyen táblázatokba, bár bizonyára akad kivétel, de lehet hogy a teljesen becsületes magyar ember a kivétel ...

Mindezen túl persze vállalkozónak lenni nem leányálom, és a bürokrácia borzalmas és túlzott és valóban állati nehéz bizonyos dolgokat elintézni, vagy rengeteg időbe telik. Az olcsón, gyorsan és jól háromságból általában csak kettőt lehet választani. De egy eltúlzott hangulatkeltő írás a legmesszemenőbbig nem tartható a továbbiakban korrekt kritikának. Sorry. Újat húzhat!

Professor Pizka 2008.05.05. 17:25:39

Nem kritika akar ez lenni, hanem gorbe tukor...
A szabalyos papirt csak haromszor dobtak vissza a valo eletben, egyszer meghosszabitottak az elintezeset. Ugyanilyen papirt maskor, masik helyen nyolc napon belul inteztek. Van ahol eleg korrektul beadni es szolni ket kedves szot az ugyintezonek, van ahol az Olympus osszes villamaval valofenyegetozes hoz eredmenyt.
Mellesleg az embernek altalaban nem az a legsurgosebb dolga, hogy udvaroljon kulonfele ugyintezoknek. Hanem hogy az urlapot kitoltse, beadja es a kovetkezo heten atvegye a hatarozatot, vagy a reszletes hianypotlasit. Talan nem kellene az egy meternel melyebb godrokre is banyakapitanysagi engedely es akkor lehetne azzal foglalkozni, ami feladat.
Termeszetesen pontosan tudom, hogyan kell elintezni a dolgokat, ismerem az apro trukkoket amelyeket leirtal. De attol, hogy tudom, hogy a dugulas-elharitas hatekony eszkoze a budipumpa, meg nem fogom szeretni a dugulast...
A gyanus-tablazatokrol: persze, nagyon jol tudom, hogy az esetek 90%-ban ha valakit kinez maganak az APEH, az nem veletlenul tortenik es a financok is joreszt okkal szoktak ellenorizni. Ezen a teren ket dolog zavar:
ad1: van egy reteg, (talan 5%-20% kozott, barhol lehet) amelynek tagjai azert "csalnak adot" mert a szabalyok egyszeruen kenyszeritik oket erre. Ezek azok akiket nem kapott meg el a gepszij. Innen vezet az egyenes ut a dorzsolt adocsalasba. A rendszer nem tud kulonbseget tenni a ketto kozott. Pedig ez lenne a lenyeg, hogy a becsuletesen dolgozo embert hagyjak becsuletesen dolgozni.
ad2: Van nyilvan olyan kocsmaros, akinel azert van nyitva ket uveg Jack Daniels, mert sumakol. De van olyan, ahol azert szegnek meg hasonlo szabalyokat, mert ujitani akarnak es a szabalyokat negyven eve nem vizsgalja felul senki, mert buntetni a regi alapjan is lehet.
Igy leirva ez eleg unalmas szerintem, korul kell nezni a magyar blogokon, tonnaszam hozzak a peldakat.
A fenti iras gorbe tukre akart lenni ennek az egesznek, de amennyiben a T. Hivatal reszletes indokolast ker, termeszetesen visszavonom es benyujtom a reszletes, okirati bizonyitekokkal tamogatott inditvanyom...
süti beállítások módosítása