HTML

Louie the purple horse

Nem kell sietni. Raerunk. Majd en szepen, lassan okosan megirom.Online asztalfiok. Ugysem ertene senki, de azert olvassak csak el, ne csak nekem fajjon. Aki hirdetni akar szerény látogatottságú rétegblogomon küldjön üzentet. Megyegyezünk.

Friss topikok

  • Dworkyll: És az élet utolérte az irodalmat, lett Lidl a Csalogány utcában :) (2022.09.03. 23:52) A belbudai Lidlben
  • törzsmókus: az a durva, hogy az eus forrásokból meg a világgazdaság növekedéséből azóta is húzzák. de legalá... (2021.02.22. 08:43) Berlusconi legalább elkurvázná
  • Manfréd Sipeki: Én igényelném a részletes leírást az "beszélgetés az apóssal témakörben". Rég röhögtem ennyit. (2015.09.24. 11:47) Gyertek hegeszteni
  • GutBesserWasser: Azért ne nézzük le teljesen a melósokat. Mondom ezt mérnökként, aki sokat "jártassa" a száját, vis... (2013.05.17. 10:20) Politikaikag korrekt dürrögés
  • vészmadár (pica pica): állat:) (2013.04.11. 14:53) Alejandro de los Ingredientes: INCI szerint

Linkblog

Facebook

RE: Kertész Imre

2009.11.13. 21:14 Professor Pizka

Olvasom Nobel-díjasunk interjúját a  Die Welt-ben. Egyrészt egyetértek vele, Berlinben jobb lenni mint Budapesten, főleg ha valaki Nobel-díjas. A Kultúra (így nagybetűvel) arrafelé ugyanis nem kopott szürke öltönnyt viselő szikár, idősödő urak, visszafogott gesztusokkal kommunikáló, mosolygó nénik sportja. Persze ott is vannak nyilván idősödő tanáremberek, akik operaházi bennfentesek, megrögzött koncertlátogatók és kiállítási bútordarabok, a Szépművészeti tárlatain. A különbség az, hogy nálunk ez az egérszürke csoport a derékhad, akik értő, egymásra kacsintó (illetve nem kacsintó, finom ember nem kacsintgat) mosollyal láthatók mindenféle kulturális eseményen. Másik, csendesebb, érdekesebb Magyarországon élnek.

Berlinben meg van mainstream, bőségesen finanszírozott hochkultúra. Tiszták a villamosok, vizezetlen a csapolt sör.

Egyetértünk. Hogy ő mennyire világ- vagy más polgár, az meg az ő dolga, különben is neki van Nobel díja, nekem meg még nincsen.

Hanem. Ne menjünk el amellett, hogy Budapesten, de szerte az országban azért van olyan hogy kultúra.

Lehet, hogy Berlin monumentálisabb, a BBC birodalmibb, Bécs úribb. Sőt. Biztos.

De. Budapestnek van két A kategóriás zenekara (Fesztivál, ÁHZ). A bartók rádió naponta bemond öt-tíz kiváló koncertet, jelentős részüket ingyen. Van Bartók rádió egyáltalán. Kicsit megcsontosodott műsorral, de ahol létezhet az Irodalmi Újság, az Egy mű több előadó, a Hét Zeneszerzője és  a királynő: az Új Zenei újság (szomorú: ezek a kedvenc műsoraim, mióta megszűnt szent fétisem, a vízállásjelentés a Petőfin) ott azért ne temessük a kultúrát, élvezzük kicsit előbb. Élvezzük, hogy kicsi koncerttermekben, pulóveres bölcsészek, kopott kosztümös nénik, és VOR-öltönyös bácsik körében, kiegészülve a rendszerint fiatal előadó haverjaival, bármilyen zenét lehet hallgatni. Hogy van Márványterem, hogy a MR tartja a gloire-t mint a franciák és kiírja a Zongoraversenyt.

Tudom ,ez nem a Berliner Filharmoniker. Harnoncourt, Muti, Salonen és a többiek nem itt rezidens karmesterek.

De azért aki ott volt tegnap a MÜPá-ban (koncertterem? világszínvonal? Budapest?) az tudja miről beszélek. Az A kategóriás zenekar A kategóriás karmestere elővezetett egy (ein) fűrészporos, összeszedetlen Haydn szimfóniát. Majd Ránki Dezső ( a kategóriába sorolást mindenki végezze el maga, szerintem a vezénylő Kocsis sem játszotta volna jobban a művet) pazar d-dúr zongoraverseny interpretációja után jött az, amit nem tud a Berliner Philharmoniker akárki vezényeltével.

Bartók Concertója. Nem írok kritikát, a könnyeim folytak a gyönyörtől közben.

 

Tehát Kertész úr, egyetértünk. Berlin jobb hely, de ha a magyar közállapotokat amúgy teljes joggal ostorozza, ügyeljen arra, amire a fiatal verebet is megtanítja a mamája. Hogy bizonyos helyzetekben csőrrel a fészek belseje felé kell elhelyezkedni, különben koszos lesz a fészek.

 

 

 

11 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://raerunk.blog.hu/api/trackback/id/tr701523445

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tóth Károly Antal: Nobelesdi (Kertész Imre) 2010.07.23. 10:37:05

Egyesek és egyesek szerint ezen az íráson a ballib sajtó nagyon felháborodott. Én erre nem emlékszem, nem tudom, de az írás az szenzációs. Az egész.   1. Gyászmunka    Stern doktornak hívták azt a családunkban legendássá lett gyermekor...

Trackback: "A halál ellentéte nem az élet, hanem a művészet." - A Die Stürmer ünnepi beszélgetése Ludwig Lakatos berlini íróval 2009.12.24. 12:19:21

„Az ember nem arra született, hogy legyőzzék.” (Ludwig Lakatos) Rüdiger Dahlke írása* Ki is valójában Ludwig Lakatos? Bevallom, én nem tudtam a választ egészen a mai estig. Nem tudtam, mire számítsak. Itt ülök a Gustav Gründgens Strass...

Trackback: "A halál ellentéte nem az élet, hanem a művészet." - A Die Stürmer ünnepi beszélgetése Ludwig Lakatos berlini íróval 2009.12.24. 12:19:07

„Az ember nem arra született, hogy legyőzzék.” (Ludwig Lakatos) Rüdiger Dahlke írása* Ki is valójában Ludwig Lakatos? Bevallom, én nem tudtam a választ egészen a mai estig. Nem tudtam, mire számítsak. Itt ülök a Gustav Gründgens Strass...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.11.13. 23:03:19

Nem szoktam komolyzenei koncertekre járni (mejamakszimaklumpa), de a fentiekkel totálisan egyetértek.

Azt üzenem Kertész Imrének (kölcsönvéve egy XVII. századi úriember állítólagos szavait), hogy: Mondhatta volna szebben, kis lovag...

Sine ira et studio, természetesen...

Hullafotós 2009.11.16. 10:14:53

Komolyzenei helyett minden más koncentre szoktam járni, ha lehet kiscsoportos termekbe, mert úgy látom az előadók szemét és a zenészek összekacsintását.

Járok másodvonalbeli kiállításokra és látom a (bár gondokkal küzdő) irodalmi újságok növekvő szaporulatát is. Érzékelek ezen felül egy utat kereső gasztro-, bor- és élelmiszer kultúrát (bocsi Monsignore Kertész, nekem ők is a kultúra része), s egy talán újból reneszánszát élő tánckultúrát (tudtuk, h salsából verjük pl. Berlint? és ezt de facto 40 alattiak gyakorolják).

Szóval egy Nobel prize winner-től elvárom, pláne, ha irodalmi kitüntetett, h tudjon nyelvileg disztingválni, tudja megkülönböztetni a politikai-, köz- és az irodalmi beszédet.

Előbbi kettő nekem sem tetszik. De gyakori sétáim alkalmával én még nem láttam fasisztákat menetelni a körúton. A saját hazámban rettegni pedig végképp nem vagyok hajlandó.

Prof, neked meg itt is jár a kupica.
(btw, pálinkakultúra...!)

paranoid T.R. marcipan 2009.11.19. 16:34:13

ezt jól esett olvasni. eluralkodott itthon egy olyan hangulat, amit nagyon nem birok. lehet észrevenni hibákat, bármilyen területen, de az állandó máshova mutogatás, h Bárhol országban ez is mennyivel az is mennyivel, felfoghatatlan. meg kell találni a jót itt, és javítani azon, ami még nem az. de nem utálkozni. megnyugtató érzés, h nem egyedül vagyok ennek a klubnak tagja.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.01.19. 15:44:43

Professor Pizka: riszpekt (a csőr elhelyezkedése LOL)! :)

Licus 2010.02.05. 12:11:42

MENNYI jót lehet még itt találni via nutria:)
Re honi kultúra:

A net ősidejében elkeveredtem egy chat-szobába (azt se tudtam akkor, mi az). Nyugati operakedvelők beszélgettek. Tobzódtak a részletekben: "ez az adaggio a Callas 1963-as Scala-beli élő lemezén kifinomultabb" "Nem, X londoni koncertfelvételén ütősebb" stb. Naon vájtfülüek voltak és szívük csücske volt az opera.

Nekem meg akkor jutott eszembe, h ha bármikor este 1/4 7 után hirtelen összekapnám magam és elmennék (5 megálló) az Operába, tuti h lenne jegy a legfelső karzatra. Csak el kéne mennem. Ezt el is mondtam a chat-ben: "Köszi h löktök afelé, ami csodás dolog, csak én lusta vok".
Döbbenten reagáltak: kiderült, h olyan helyeken élnek (Ausztrália belseje, USA mélye stb.), ahol operaház sokszáz km-re sincs. Ezen meg én döbbentem meg. Csendem távoztam - azt már végképp nem mertem megkérdezni, h VALAHA is voltak-e igazi operában? Vagy csak lemezen???

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.07.23. 10:31:26

@tesz-vesz: Állami HangversenyZenekar (újabban Nemzeti Filharmonikus Zenekar) illetve Vörös Október Ruhagyár

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.07.23. 10:33:37

kertés direkt fordul kifelé a fészekből, és koszolja össze a fészkönket. selejt madár, és ha meg is tanította bármire az anyukája, nem tudom, de azt már biztosan tudom, hogy nem szerette a szüleit.

kkbk.blog.hu/2009/07/15/toth_karoly_antal_nobelesdi_kertesz_imre

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.07.23. 13:22:29

@Licus: nekem nem lustaság kérdése az opera...

amúgy biztos h voltak operában
süti beállítások módosítása