HTML

Louie the purple horse

Nem kell sietni. Raerunk. Majd en szepen, lassan okosan megirom.Online asztalfiok. Ugysem ertene senki, de azert olvassak csak el, ne csak nekem fajjon. Aki hirdetni akar szerény látogatottságú rétegblogomon küldjön üzentet. Megyegyezünk.

Friss topikok

  • Dworkyll: És az élet utolérte az irodalmat, lett Lidl a Csalogány utcában :) (2022.09.03. 23:52) A belbudai Lidlben
  • törzsmókus: az a durva, hogy az eus forrásokból meg a világgazdaság növekedéséből azóta is húzzák. de legalá... (2021.02.22. 08:43) Berlusconi legalább elkurvázná
  • Manfréd Sipeki: Én igényelném a részletes leírást az "beszélgetés az apóssal témakörben". Rég röhögtem ennyit. (2015.09.24. 11:47) Gyertek hegeszteni
  • GutBesserWasser: Azért ne nézzük le teljesen a melósokat. Mondom ezt mérnökként, aki sokat "jártassa" a száját, vis... (2013.05.17. 10:20) Politikaikag korrekt dürrögés
  • vészmadár (pica pica): állat:) (2013.04.11. 14:53) Alejandro de los Ingredientes: INCI szerint

Linkblog

Facebook

Madarak, fák, bunkók

2011.06.15. 10:03 Professor Pizka

Magyarországon ma az énekesmadaraknál csak a polgármestereket könnyebb kinyírni. Na nem MC-21 "nyúlkombájn" puskával, hanem jogi úton.

A jogosulatlan gazdasági előny megszerzése nevű bűncselekményt ugyanis a magyar önkormányzatok naponta elkövetik. Hogy érthető legyen, itt a tényállás:

288. § (1) Aki
     a) a központi költségvetésből, a helyi önkormányzati költségvetésből vagy az elkülönített állami pénzalapokból jogszabály alapján,
     b) külföldi állam vagy nemzetközi szervezet által céljelleggel
     nyújtott pénzügyi támogatást vagy más gazdasági előnyt úgy szerez meg, hogy evégett valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz, avagy valótlan tartalmú, hamis vagy hamisított okiratot használ fel, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
     (2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a céljelleggel nyújtott támogatást a jogcímétől eltérően használ fel, és az ebből eredő visszafizetési kötelezettségének nem tesz eleget, úgyszintén az, aki a pénzügyi támogatás felhasználásával kapcsolatban előírt elszámolási vagy számadási kötelezettség teljesítésekor valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz, illetőleg valótlan tartalmú, hamis vagy hamisított okiratot használ fel.

A magyar önkormányzatok pályázatokból élnek, és naponta előfordul, hogy a bérkeret vagy a rezsikeret egy napra mint önerő megjelenik a számlán és gyorsan határozat születik róla. Ha az ismerős polgármester szól, hogy "Te Józsi, ti beadtátok a TÖKÖMTUDJA-OP 23.3.4.5 pályázatot, lehet nyerni automatikusan hatmilliót" akkor a PM szalad és bizony egy nap alatt elkészül hat falugyűlés jegyzőkönyve. Vagy éppen pénzt szednek be holmi bírság jogcímén, egy napig számlán van a pénz, aztán meg kijavítják a határozatot, pénz vissza de addigre a pályázat megnyerve, önerő igazolva.

De akkor is elkövetik a cselekményt, ha a megmaradt hat vödör diszperzittel (iskola-felújítás) szépen kikenik az orvosi rendelőt. (céltól eltérő felhasználás)

Ezért aztán, tömegével vannak országszerte polgármesterek elleni perek, ahol a PM-et felnyomta a haragosa vagy a politikai ellenlábasa. A bíróságok rendszerint éveket szenvednek azzal, mire az évekkel korábbi pályázatot elbíráló évekkel korábbi hivatalból (ami azóta hatszor át lett szervezve) kihúzzák a pályázati anyagokat és kiderül, hogy ki mit követett el. Rendszeres a pénzbüntetés és a felfüggesztett szabadságvesztés, de ettől a polgármesteri poszttól meg kell válni. Ezt a hosszú procedúrát rövidíti le a Balsai-javaslat. Sajnos lesz olyan bíró, aki majd gyorsan fog ebben ítélkezni, nekem az a gyanúm.

Érdekes, hogy a teljesen ugyanilyen EK pénzügyi érdekeinek megsértése bűncselekményt nem vették ide. Az a tényállás szó szerint ugyanez, csak a jogharmonizáció miatt vették külön, a különbség annyi, hogy azt EU-pénzre lehet elkövetni. Csak ott mindenféle EU-s bejelentési kötelezettségek vannak. Brüsszelben a rögtönítélő bíróságtól meg még valaki megijedne...

A nagy értékű adócsalásos ötletről meg annyit, hogy adócsalás az, amit a NAV annak hív, és adócsaló az, akiről a NAV ezt megállapítja.

Szerény javaslat

 

A 48 óra védő nélkül szabályra meg nincs mit mondani. Szégyellem magam ennek az alaknak a nevében is. Amellett, hogy a legrosszabb komcsi tempó, csak szólok, hogy valami még hibádzik, Balsai elvtárs. A jelenlegi Be. alapján a terhelt megtagadhatja a vallomást. Jelenleg az ügyészek legfeljebb hazudozhatnak és fenyegetőzhetnek, és egyéb kültelki rendőrtempókat alkalmazhatnak (és alkalmaznak). Tegyétek kötelezővé, Balsai elvtárs, a vallomástételt, és mivel konnektor még a Gyorskocsiban is van, javasolnám - persze csak forradalmi kiemelt ügyekben - az elektro-sokkoló arányos alkalmazását, mert így ezek a rohadék reakciósok röhögve kibírnak 48 órát, amikor majd muszáj lesz a védőt beengedni.

 

6 komment · 1 trackback

Címkék: balsai szaleforeléner

A bejegyzés trackback címe:

https://raerunk.blog.hu/api/trackback/id/tr212985432

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A megfelelő ember X.: az önjelölt alkotmánybíró 2011.06.15. 11:55:49

Aki úgy gondolja, hogy a FIDESZ-nek még mindig nincs esze ágában se megszállni az Alkotmánybíróságot, az nézze meg az új jelöltek névsorát, melyből különösen egy név, Balsai István neve tűnik ki nagyon. Na nem az érdemeivel, pontosabban dehogynem, csa...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.06.15. 15:37:09

Egy percet sem volt bíró. Hogyan lehet alkotmánybíró? Vigyázat, beugratós kérdés!

www.mkogy.hu/kepv/eletrajz/hu/b195.pdf

paranoid T.R. marcipan 2011.06.16. 08:02:23

@Zig Zag: kettes számú kérdés: hogyan lehet olyan valaki alkotmánybíró, aki arról prédikál az egyetemi tankönyveiben h egyetemi tanár nem legyen alkotmánybíró?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.06.16. 20:50:11

Ma mondta valamelyik jogvégzett szakember (tán egy Cser-Palkovics nevű), hogy a 48 óra védő nélkül meg a többi keményítés az teljesen fasza, mert számos civilizált országban (asszem az USA-t, az Egyesült Királyságot, Franciaországot és Belgiumot említette) ez már régi előírás és teljesen bejött nekik.

Nem vagyok büfé nemzetközi összehasonlító büntetőeljárás-jogból (már ha létezik ilyen tudomány), de rémlik valami Ernesto A. Miranda nevű ember esete a zaklatott hatvanas évekből.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.06.17. 00:46:36

@tiboru: na meg Angliából jó sok száz évvel ezelőttről a habeas corpus.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.06.17. 20:36:26

@Professor Pizka:

Erről a latin izéről viszonylag kevés krimisorozat szól, tehát nem tételeztem fel, hogy a jogalkotók hallottak róla.

blist 2011.06.19. 00:47:11

Én azért nem értem, hogy azok a jogi karok, ahol ezek a jogásznak mondott személyek oklevelet kaptak, miért nem kérik vissza a diplomát, akár még a fél disznó, meg a két liba visszaadása mellett is, a saját hírnevük védelmében?
süti beállítások módosítása